Generální ředitel ČT Petr Dvořák ve výroční zprávě mimo jiné uvedl, že veřejnoprávní televize je z ekonomického hlediska v dobré kondici a příjmy byly loni proti běžným výdajům o 16 milionů vyšší. ČT loni vynaložila na činnosti spojené s výrobou a vysíláním pořadů 5,7 miliardy korun. Od poplatníků vybrala 5,6 miliardy korun.

Budou pro příjem televize a rádia zpoplatněny mobily a tablety? 

Předseda Rady ČT Jan Bednář poslancům mimo jiné řekl, že příjmy ČT z poplatků dlouhodobě klesají, což je podle něj dáno hlavně technologickým vývojem. Zejména mladí lidé sledují televizní vysílání po internetu na mobilech nebo tabletech, což není zpoplatněno, a nekupují si televize. "Jednoho dne bude nutné k nějakému řešení přistoupit, aby se zastavil pokles příjmů České televize," poznamenal.

ČT má ruce svázané DPH

Zpravodaj Jan Birke (ČSSD) poukázal také na to, že ČT odvedla loni do státního rozpočtu 593 milionů korun na dani z přidané hodnoty, a to bez nároku na odpočet. To má podle něj zásadní negativní důsledky a mimo jiné to zdražuje investice do původní tvorby. Dvořák řekl, že pokud by mohla jeho televize účtovat DPH jako komerční televize, uvolnilo by jí to ruce a měla by šanci je využít pro výrobu.

ČTK ekonomicky velmi dobře "šlape"

Výbor doporučil Sněmovně schválit i výroční zprávu ČTK. Veřejnoprávní zpravodajská agentura loni vykázala zisk 5,6 milionu korun, což bylo meziročně o 2,5 milionu víc. ČTK je jedinou z veřejnoprávních agentur v Evropě, která nedostává státní dotace nebo příspěvky. Vydělává si na sebe především prodejem svého zpravodajství. Ke konci roku zaměstnávala 253 zaměstnanců.

"ČTK si stále zachovává vynikající profesionální kredit," řekl zpravodaj k výroční zprávě Stanislav Berkovec (ANO). Předsedkyně Rady ČTK Hana Hikelová řekla, že počet vydaných zpráv byl srovnatelný s rokem 2014 a dominantou zahraničního i domácího servisu bylo zpravodajství o migraci. Na dotaz Pavly Golasowské (KDU-ČSL) uvedla, že v současné době není z ekonomických důvodů možné, aby agentura rozšiřovala počty zahraničních zpravodajů.

Český rozhlas loni hospoařil s přebytkem 17 milionů korun

Kladného doporučení pro jednání Sněmovny se dostalo i zprávě o hospodaření veřejnoprávního Českého rozhlasu. Rozhlas loni hospodařil se ziskem 17,5 milionu korun, na poplatcích vybral přes 2 miliardy korun. Stejně jako v případě ČT i zde poslanci řešili situaci kolem odvodů DPH.

Rozhlas je dlouhodobě s pravidly pro odpočet DPH nespokojen a obrátil se kvůli tomu i na soud. Sporem se zabýval i Soudní dvůr EU, kam se obrátil Nejvyšší správní soud. Podle generálního ředitele rozhlasu Reného Zavorala se Nejvyšší správní soud ne zcela ztotožnil s rozhodnutím Soudního dvora EU a vrátil věc k projednání Městskému soudu v Praze. Zavoral očekává, že spor bude pokračovat.