„Firmy se již týdny připravují na jednání a obchodní cestu. Bylo by nezodpovědné, kdyby vnitropolitická krize ohrozila zájmy byznysu. Čeští podnikatelé, kteří se snaží proniknout na čínský trh, by neměli odnést politické spory," uvedl Hanák.

Předseda Senátu Milan Štěch.
Štěch: Pokud Zeman Babiše neodvolá, Senát navrhne ústavní žalobu

Kontakty v Číně se budují dlouhodobě 

Zájem o Čínu je podle Svazu průmyslu a dopravy "více méně konstantní". Podle mluvčí organizace Evy Veličkové většina firem pracuje na dlouhodobých kontaktech. "Tato obchodní mise svazu průmyslu má největší význam pro ty, kteří už v Číně kontakty mají a potřebují své aktivity podpořit, dodat jim vyšší prestiž a podobně," poznamenala.

Podle Hanáka se kontakty v Číně budují dlouhodobě, a je proto dobré využívat více možností, jak je navázat. Zájem o misi označil za velký. „Jde napříč mnoha odvětvími průmyslu i služeb," řekl.
Veličková uvedla, že v misi Svazu průmyslu a dopravy jsou zastoupeny firmy z různých oblastí strojírenství, včetně důlní techniky.

Kandidát na funkci prezidenta Michal Horáček navštívil 15. března 2017 Jablonec nad Nisou.
Horáček píše Zemanovi otevřený dopis, zklamal prý voliče

Podnikatele budou v Číně jednat i o cestovním ruchu 

Dále se zúčastní společnosti zabývající se výrobou letadel, energetikou, dopravními službami nebo lékařskými technologiemi a technologiemi pro ochranu životního prostředí, včetně nanotechnologie. Čeští podnikatelé budou v Číně jednat i o cestovním ruchu, právních službách nebo poradenství.

Zúčastní se například technologická firma Kiwi.com, strojírenská a elektrotechnická firma ZPA Pečky, společnost ETD Transformátory, která se zaměřuje na výrobu transformátorů a generátorů nebo ČeMeBo, firma na výrobu plošných spojů. V delegaci bude i výrobce letadel Aircraft Industries nebo výrobce železničních soukolí Bonatrans.

Ministři Chovanec a Zaorálek na schůzi vlády.
Chovanec a Zaorálek a Ludvík do Číny se Zemanem nepojedou

Do Číny se s prezidentem mohou vydat i zástupci dalších společností. Zeman v minulosti řekl, že ho doprovodí podnikatel Petr Kellner. Nejbohatší Čech a majitel skupiny PPF Kellner již se Zemanem u čínského prezidenta byl v roce 2014.