„Doposud jsme přijali 150 žádostí za 157 milionů korun, z nichž je již schváleno 90 žádostí za 93,824 milionu korun a dalších 29 projektů za 25,4 milionu je připraveno ke schválení. Pořád ale zůstává k dispozici téměř 150 milionů korun z celkové 300milionové alokace, které mohou pomoci rozpočtu minimálně ve stovce dalších obcí. Zájemci o dotace by s podáním žádostí neměli váhat, protože vyčerpáním finančních prostředků příjem žádostí skončí," doplňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Díky letním vedrům se v řadě obcí naplno projevil nedostatek pitné vody, který je projevem hlubších a dlouhodobých změn podnebí. Starostové mohou využít dotace z Ministerstva životního prostředí (MŽP) směřované na boj se suchem.

Ilustrační foto
Majitelé zahrádek mají zákaz plýtvání vodou

Ministerstvo životního prostředí vloni v červenci spustilo nový dotační program, jehož cílem je pomoci zajistit veřejné zdroje pitné vody v obcích a městech po celém Česku.

„Pro zvýšený zájem o výzvu v posledních týdnech jsme se rozhodli ponechat program otevřený i přes původně konečný červnový termín. Obce tak mohou podávat žádosti na Státní fond životního prostředí ČR až do vyčerpání alokace 300 milionů korun," popisuje aktuální změnu v dotacích ministr Brabec.

Další změnou zajímavou především pro obce a města, které se ocitly v kritické situaci a nedostatek pitné vody pro své občany musejí řešit akutně, je urychlení procesu schvalování dotačních žádostí.

Nádrž Horka brázdí vodní lyžaři i wakeboardisté.
Pozor. Policie chystá prázdninové kontroly na vodních plochách

„Jsme si vědomi toho, že i obce, které mají v této chvíli pitné vody dostatek, se mohou během letních měsíců nenadále ocitnout ‚na suchu', a tudíž budou muset urychleně řešit posílení stávajícího zdroje pitné vody nebo vybudování zdroje nového. V těchto situacích pak záleží opravdu na každém dni. Proto budeme projekty schvalovat průběžně, navíc v přednostním režimu," popisuje Brabec nový proces schvalování.

V jeho průběhu půjdou žádosti, které budou kladně posouzeny Státním fondem životního prostředí ČR, ve zrychleném režimu přímo k podpisu ministru životního prostředí. Na Radu Fondu půjdou již schválené projekty pouze na vědomí. Díky tomu mohou obce začít s realizací projektů prakticky do několika týdnů.

O peníze přitom nemusí žádat pouze obce, ale také svazky obcí, společnosti vlastněné minimálně z 50 procent obcemi, městy nebo veřejnoprávními subjekty a také příspěvkové organizace. Získat mohou až 80procentní dotaci. Minimální výše finanční podpory na jeden projekt činí 100 000 korun, maximální výše 3 miliony korun.

Ilustrační foto.
Tropické dny před námi jen ojediněle zmírní bouřka

„Největší zájem evidujeme o příspěvky na budování nových zdrojů vody," upřesňuje Petr Valdman a dodává, že se dotace vztahuje i na regeneraci a zkapacitnění stávajících podzemních zdrojů vody, včetně jejich napojení na rozvod pitné vody v obci. Podporu lze získat i na průzkumné vrty k novým centrálním zdrojům vody.

Ilustrační foto
Konec vyschlým studnám. Hradiště postaví vodovod