Jmenuje se David Mrkvička a cesta do jeho restaurace Dammas Steak house v Běchovicích vedla oklikou přes Ameriku. Vážně. Vyučený kuchař číšník ale o budoucnosti neměl velké představy: „Že budu mít svoji hospodu, o tom jsem nijak zvláště v mládí nesnil. To přišlo až později."

Bylo mu 21 let a světem se protloukal tak, jak to mnozí dělají. Moc o budoucnosti nepřemýšlel. Podnikal v oblasti zprostředkování poznávacích značek pro dovážené automobily. „Prostě zlobil, nedělal nic pořádně a mne to mrzelo, štvalo. Já byl na turné v Americe a potkal jsem tam českého emigranta," řekl otec Karel Mrkvička, známý country hudebník.

Dobrodružství v Americe

„Ten emigrant měl asi 80 kilometrů od San Francisca hospodu, kde zaměstnával spoustu Čechů. Já mu povídám o synovi a on prý, abych mu hned zavolal, že ho zaměstná a postaví do latě. Byla noc, ale Davidovi jsem zavolal. Za pár dnů byl kluk v Americe," dodal.

„Bylo to docela dobrodrůžo. Sbalil jsem věci a vyrazil. Připadalo mi to zábavné. To, že jsem neuměl ani slovo anglicky, mi vůbec nevadilo. Až když jsem vystupoval na letišti v New Yorku z letadla, a viděl tu velikost všeho, blesklo mi hlavou, co tady asi budu hledat za štěstí. Naštěstí na mne po přeletu do San Francisca čekali," zavzpomínal na rok 2001 David Mrkvička.

„Jenže pan Burger, jak se ten chlapík jmenoval - to je vtipné jméno vzhledem k mé současnosti - neříkal věci na rovinu. On to stavěl tak, že nepotřebuje pomoci on, ale že naopak pomáhá ostatním. Já ho ale prokoukl hned po prvním stisku ruky. Na místo jsme dojeli ve tři ráno a s rozedněním jsem stál v kuchyni. To bylo v pátek a v neděli jsem si říkal, že to okamžitě zabalím a mizím zase domů. Nicméně jsem v té restauraci v kuchyni jako kuchař vydržel s přestávkami pár let," pokračoval Mrkvička.

Majitel restaurace Dammas Steak house v Běchovicích David Mrkvička a jeho chlouba - hamburger.Zdroj: DENÍK/Jiří MacekUsadil se v univerzitním městečku Davis v Kalifornii, kde bylo asi 40 tisíc studentů, každoročně tak měly místní restaurace zásobárnu nových hostů. „Ta naše hospoda byla tak nějak na způsob české kuchyně, ale bylo to takzvaně sprasené do jakéhosi stylu, který nebyl definovatelný. Nebylo to nic moc nóbl, ale špatné to také nebylo," zmínil David Mrkvička.

Brzy za ním přijela přítelkyně a spolu tam prožili nějaký čas. Občas se objevil v Česku, protože tady měl ještě svoje aktivity. „Později jsme s přítelkyní odcestovali do státu Ohio, kde jsme se věnovali ve firmě aplikaci speciálních vosků na podlahy," připomněl Mrkvička.

Pak zatoužila přítelkyně po návratu, navíc Davidova sestra chystala svatbu. David s přítelkyní se vrátili a už zpátky neodjeli. Pravdou je, že ihned po návratu se dvojice dobrodruhů rozešla.

David Mrkvička už tušil, že život v gastronomii nechce opustit. Vyzkoušel si provoz letní restaurace na Slapech, u pražské hostivařské restaurace nabízel americkou kuchyň. „Vždy to bylo s nějakým parťákem. Po čase zjistíte, že i dva je příliš velká parta. Když jde o dělení peněz, je každý připraven brát a stát ve frontě hodinu předem. Ale jakmile se dělí práce, těch natažených rukou je méně. Řekl jsem si, že to zkusím sám," řekl.

Na Staré poště v Běchovicích

Přišla restaurace Na Vinobraní na Zahradním Městě, která skončila kvůli sporům majitelů. David Mrkvička hledal a dostal doporučení od kamaráda na zavřené restaurační prostory v areálu v Běchovicích u Prahy. „Podle internetu to nevypadalo zle," usmíval se.

„Když jsme sem přijeli a otevřeli dveře, zjistili jsme, že je to doslova ruina. Místní to tady znají, jmenovalo se to Na Staré poště. Ale když jsme přivřeli oči, najednou jsme viděli restauraci a hned vedle hudební klub," uvedl Karel Mrkvička, tatínek, který finančně synovi s rekonstrukcí pomohl a sám začal v areálu provozovat hudební klub Dammas převážně ve stylu country.

Mrkvičkovi jsou v nájmu u místní radnice a nestěžují si. Současnost zahrnuje restauraci Steak house se zahradou a hudební klub s pivnicí. „Protože pivnice není tolik využívána, musíme promýšlet, jak s nájmem. Proto se vrháme do rekonstrukce pivnice a předěláváme ji na BurgerHouse 'Route 66', protože prostě nám místních pár štamgastů nájem nezaplatí. Pivnici změníme na retro restauraci v americkém stylu," sdělil David Mrkvička.

Majitel restaurace Dammas Steak house v Běchovicích David Mrkvička a jeho chlouba - hamburger.Zdroj: DENÍK/Jiří Macek

„Bude to, jako byste zastavili v kalifornské poušti u staré benzinové pumpy. Vše bude založeno na špičkových hamburgerech. Tedy tak trochu zaměřeno na mladší generaci. Jsme ve finále, teď ještě ladíme ten správný personál. Prostě hledáme lidi. Nicméně steaková restaurace bude i nadále 'chrlit' steaky. A hudební produkci zachováme, to je jasné," doplnil.

„Už jsme domluveni se studenty akademie, že si u nás odehrají svoji povinnou praxi. My budeme mít využitý klub a oni parádní praxi," podotkl hudební matador Karel Mrkvička.

O hamburgerech a steacích hovoří táta se synem s velkou láskou. „Hamburger je hit všude. Není to něco méněcenného, my tady meleme kvalitní maso, které dovážíme z amerického Texasu. Stejně jako koření vozíme z Ameriky. Jinak řečeno, když si dáte hamburger či steak v Americe a tady, mělo by to být stejné. Kuřecí dovážíme z Německa a na vepřové máme dodavatele z Česka," vyjmenovali.

Soupeření s babičkami? Ne!

A proč by měli lidé přijít na steak do restaurace? „Základem je to, že by si každý měl vybrat kvalitní restauraci. Nerozumím lidem, že jdou na svíčkovou a guláš a chtějí to za osmdesát korun a pak říkají, že stejně nejlepší to vaří jejich babička. My nechceme soupeřit s jejich babičkami, ty stejně nikdy neporazíme, ale kvalitní steak a hamburger si doma většinou udělá málokdo," naznačili.

„Kvalitní maso z Ameriky si asi jen tak neobjednáte a kvalitní profi gastro gril doma také většinou nemáte. V tom chceme být dobří. Ke všemu host nesmí mít pocit, že ho někdo okradl, i když zaplatí víc peněz za něco netradičního, což naše restaurace přináší," dodali.

Běchovický areál, který v dávných dobách sloužil jako poštovní základna, se brzy změní kromě restauračních změn radnice chystá rekonstrukci dalších prostor, které nyní nejsou příliš vzhledné. „Oba dva, já i táta, máme rádi, když jsou věci perfektní, dělané s nasazením. I proto jsem rád za tu americkou školu, která mi hodně dala. I když Běchovice jsou Běchovice na okraji Prahy, my je máme rádi," uzavřel David Mrkvička.

A protože ví, že základem všeho je kuchyně, udělal právě v této části restaurace obrovskou změnu. Rozloučil se s kuchařem a sám se naplno vrátil do kuchyně jako šéfkuchař. „Chci mít nad jídlem kontrolu," zdůraznil muž, který zatoužil po Americe, která ho mnohému naučila, ale spokojen je doma. V Běchovicích.

Čtěte také: Šéfkuchař Hynek Vávra: Rybám 
v létě nejlépe svědčí grilování