Více peněz požadují ministryně školství Kateřina Valachová, práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík i ministr vnitra Milan Chovanec.

"Řádově se jedná o několik desítek miliard korun napříč všemi resorty," řekl Sobotka. S návrhem rozpočtu mají podle něj problém i šéfové resortů, které spadají pod koaliční partnery. "Pro nás to nebude debata nejen o objemu peněz, ale i o struktuře rozpočtu," uvedl Sobotka.

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
Hrad bude mít k dispozici o 38 milionů víc než letos, rozpočet schválil výbor

V případě ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) chybí podle ministryně Marksové 6,2 miliardy korun. Peníze potřebuje na zvýšení platů v sociálních službách, investice do výstavby a rekonstrukce domů pro seniory nebo zdravotně postižené i na navýšení příspěvků na péči.

V návrhu rozpočtu ministerstva zdravotnictví pak podle vyjádření Ludvíka chybí čtyři miliardy korun, především na investice a spolufinancování projektů z EU fondů. Valchové chybí peníze na reformu školství i na přislíbené zvyšování platů učitelů a ministerstvu vnitra peníze na boj s terorismem.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš
Rozpočet 2018 přinese růst důchodů, platů a dávek, ale i schodek 50 miliard

"Jsme jako sociální demokraté připraveni na velmi podrobnou debatu. Chceme, aby byla shoda nad rozpočtem a dodržen schodek. Nyní je potřeba, aby MF jednalo s jednotlivými ministerstvy," uvedl Sobotka.

Podle pondělního vyjádření Babiše rozpočet na příští rok počítá s růstem důchodů, platů, sociálních i nemocenských dávek nebo růstem rozpočtu ministerstva obrany. Navržený schodek rozpočtu 50 miliard korun vychází z dohody koalice. Celkové výdaje rozpočtu by tak příští rok měly včetně peněz z EU a dalších finančních mechanismů stoupnout o 32,7 miliardy na 1,342 bilionu korun. Příjmy by měly vzrůst o 42,7 miliardy na 1,292 miliardy korun. Státní rozpočet zřejmě dozná ještě změn, v předchozích letech tomu tak vždy bylo.

Andrej Babiš
Státní rozpočet v dubnu skončil s přebytkem šest miliard

Návrh počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Největší růst, o 32,6 miliardy Kč, je u ministerstva práce a sociálních věcí, následuje ministerstvo školství s růstem o 11,7 miliardy Kč. Naopak největší pokles v absolutní částce je u ministerstva dopravy, a to o 12 miliard korun.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září. Zpravidla o rozpočtu začíná jednat během června, do konce května by totiž MF mělo zpracovat návrh příjmů a výdajů jednotlivých kapitol. Během léta pak ministři jednají s ministrem financí o rozpočtech svých resortů a do konce srpna musí MF návrh poslat vládě.

Bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala