VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čeští kuchaři vařili africkým dětem

Praha – Celkem 250 kuchařů z celého světa, včetně 11 kuchařů z České republiky, se zúčastnilo ve dnech 20. až 27. srpna 2011 charitativního turné World Chefs Tour Against Hunger 2011, které se konalo v Jihoafrické republice historicky již potřetí.

24.9.2011
SDÍLEJ:

Čeští kuchaři vařili africkým dětemFoto:

Turné si dalo za cíl bojovat proti hladu v této africké zemi tím, že pomocí doprovodných akcí, sponzorských darů, prodeje jídla a dárcovských SMS vybere 5 milionů randů (cca 12 210 000 Kč). Celé turné můžeme hodnotit jako velmi úspěšné, protože se podařilo vybrat 8 milionů randů (cca 19 530 000 Kč). Tato částka umožní nákup potravin pro vybrané dětské obyvatele jihoafrických slumů zhruba na 5 let.

Děti dostaly i dárky

Kromě toho, že kuchaři vařili v hotelích a na různých místech v zemi (Johanesburg, Kapské Město, Durban), uspořádali také v kuchařských rondonech pochod slumem Alexandria, na jehož konci byly dětem předány dárky a jídlo. „Program celé akce byl náročný, viděli jsme hodně radosti, ale i nepředstavitelné bídy. Viděli jsme děti, které zde spíše přežívají, ale přitom nežebrají. Když jsme rozdávali balíčky s jídlem, předal jsem tašku malému černouškovi. Ten se na mě usmál, vyfotili jsme se spolu a poté sklopil hlavu, přitulil se a tašku mi chtěl vrátit s tím, že už jeden balíček dostal,“ podělil se o silný zážitek Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Jeden z českých týmů, který pracoval v Kapském Městě ve složení Marek Svoboda, Lukáš Skála, Martin Ševčík a Tomáš Konopka, předvedl v hotelu kulinářskou show, na kterou budou Jihoafričané jistě vzpomínat. Tomáš Konopka říká: „Místní jsme trochu překvapili přípravou vlastního fondu – kynutými knedlíky nebo koprovou a svíčkovou omáčkou, ale nejvíc jim spadla čelist, když Lukáš udělal několik čokoládových bonbonů. Bonbony jsme pak použili na dražbu při galavečeři ve prospěch celé akce. Vydražili jsme je za krásných 1000 randů.“

Z menu českého týmu mohli obyvatelé JAR ochutnat například játrovou paštiku nebo těstovinový salát jako předkrm, bramborovou polévku, svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem, kuře na paprice s knedlíkem, pečené vepřové maso s kyselím zelím a bramborovým knedlíkem jako hlavní jídlo. Vegetariáni měli v nabídce koprovou omáčku s vejcem, smažený květák nebo škubánky. Jako dezert se podávaly lívance s jahodami nebo palačinky se zmrzlinou. Místním nejvíce chutnala svíčková, lívance a škubánky. Náš tým se ale také potýkal s některými problémy při vaření, v JAR totiž neznají kmín (mají pouze římský kmín), vinný ocet a hrubou mouku.

Cestu českého týmu AKC ČR zaštítilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism. Dalšími partnery, kteří podpořili AKC ČR v této aktivitě, bylo Nowaco ČR, Nestlé Professional, hotel InterContinental Praha, Rezonance a Fomi a východočeská pobočka AKC ČR.

Informace v kostce

Miroslav Kubec, prezident AKC ČR a Kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro Centrální Evropu, osobně doprovázel 2 týmy ve složení:
Tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR:
• Tomáš Konopka – Culinary advisor Nestlé Professional a Manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
• Marek Svoboda – Culinary advisor Nowaco a vedoucí Gastro studia NOWACO
• Lukáš Skála – cukrář hotelu InterContinental Praha a člen Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
• Martin Ševčík – kuchař hotelu InterContinental Praha
• Zuzana Albrechtová – manažerka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
• Šárka Dittrichová – novinářka a fotografka, Rezonance Praha
Tým Československého svazu kuchařů:
• Jan Michálek, Culinary advisor pekáren La Lorraine
• Jan Pýcha, šéfkuchař a majitel restaurantu TVRZ Průhonice
• Lenka Sapíková, šéfová studené kuchyně hotelu Crown Plaza
• David Král, junior chef, student SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o.

Zuzana Michalová

24.9.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Místo pádu letounu Il-18B do jezera Zlaté piesky v Bratislavě
DOTYK.CZ
4

Před 41 lety se Zlaté piesky zalily krví. Došlo k nejhorší letecké havárii u nás

Olga Havlová na archivním snímku.

KRÁTCE: Výstava snímků Olgy Havlové bude k vidění v Atriu na Žižkově

Přes ČR se ode dneška vracejí ze cvičení konvoje americké armády

Praha - Českem ode dneška do pondělka projede šest konvojů s maximálně 300 americkými vojáky, kteří se vracejí ze cvičení Saber Guardian 2017 v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. Hranice překročí u Břeclavi a po dálnicích kolem Brna, Prahy a Plzně přejedou u Rozvadova do Německa. První konvoj by měl na české území vjet ve čtvrtek kolem 17.00. Ve čtvrtek to sdělil generální štáb české armády.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipnější pomsty za špatné parkování. Někdy je trest až krutý

Zaparkování auta je poměrně jednoduchý úkon, který ale někteří jedinci dokážou odfláknout vrcholným způsobem. Ať už jde o nedostatek trpělivosti, zkušeností nebo čistou lhostejnost ke svému okolí, někteří řidiči si svým chováním koledují o potrestání. A někdy ho i dostanou. A někdy je to i vtipné.

Italské jídlo je o lehkosti, říká šéfkuchař Bušek

Praha - Aby se snad rozkrájel. Což by byl pro Martina Buška symbolický skon. Zkuste si ale šéfovat čtyřem špičkovým kuchyním v centru Prahy.

AKTUALIZOVÁNO

Lidovci a STAN připravují po rozchodu rychlý restart kampaní

Po čtvrtroce příprav na společnou kandidaturu v říjnových sněmovních volbách se dnes daly týmy hnutí STAN a KDU-ČSL do intenzivní práce na podobě samostatných kandidátek a kampaní. Úterní rozhodnutí Starostů a nezávislých nevyhovět žádosti lidovců, aby místo koaliční spolupráce přijali pouze místa na kandidátních listinách KDU-ČSL, podle politologů zkomplikuje oběma stranám přípravu volební kampaně. Samostatně se hodlají STAN a KDU-ČSL prezentovat už od příštího týdne, společné billboardy měly zaplacené do konce července.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení