VYBERTE SI REGION

Čeští kuchaři vařili africkým dětem

Praha – Celkem 250 kuchařů z celého světa, včetně 11 kuchařů z České republiky, se zúčastnilo ve dnech 20. až 27. srpna 2011 charitativního turné World Chefs Tour Against Hunger 2011, které se konalo v Jihoafrické republice historicky již potřetí.

24.9.2011
SDÍLEJ:

Čeští kuchaři vařili africkým dětemFoto:

Turné si dalo za cíl bojovat proti hladu v této africké zemi tím, že pomocí doprovodných akcí, sponzorských darů, prodeje jídla a dárcovských SMS vybere 5 milionů randů (cca 12 210 000 Kč). Celé turné můžeme hodnotit jako velmi úspěšné, protože se podařilo vybrat 8 milionů randů (cca 19 530 000 Kč). Tato částka umožní nákup potravin pro vybrané dětské obyvatele jihoafrických slumů zhruba na 5 let.

Děti dostaly i dárky

Kromě toho, že kuchaři vařili v hotelích a na různých místech v zemi (Johanesburg, Kapské Město, Durban), uspořádali také v kuchařských rondonech pochod slumem Alexandria, na jehož konci byly dětem předány dárky a jídlo. „Program celé akce byl náročný, viděli jsme hodně radosti, ale i nepředstavitelné bídy. Viděli jsme děti, které zde spíše přežívají, ale přitom nežebrají. Když jsme rozdávali balíčky s jídlem, předal jsem tašku malému černouškovi. Ten se na mě usmál, vyfotili jsme se spolu a poté sklopil hlavu, přitulil se a tašku mi chtěl vrátit s tím, že už jeden balíček dostal,“ podělil se o silný zážitek Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Jeden z českých týmů, který pracoval v Kapském Městě ve složení Marek Svoboda, Lukáš Skála, Martin Ševčík a Tomáš Konopka, předvedl v hotelu kulinářskou show, na kterou budou Jihoafričané jistě vzpomínat. Tomáš Konopka říká: „Místní jsme trochu překvapili přípravou vlastního fondu – kynutými knedlíky nebo koprovou a svíčkovou omáčkou, ale nejvíc jim spadla čelist, když Lukáš udělal několik čokoládových bonbonů. Bonbony jsme pak použili na dražbu při galavečeři ve prospěch celé akce. Vydražili jsme je za krásných 1000 randů.“

Z menu českého týmu mohli obyvatelé JAR ochutnat například játrovou paštiku nebo těstovinový salát jako předkrm, bramborovou polévku, svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem, kuře na paprice s knedlíkem, pečené vepřové maso s kyselím zelím a bramborovým knedlíkem jako hlavní jídlo. Vegetariáni měli v nabídce koprovou omáčku s vejcem, smažený květák nebo škubánky. Jako dezert se podávaly lívance s jahodami nebo palačinky se zmrzlinou. Místním nejvíce chutnala svíčková, lívance a škubánky. Náš tým se ale také potýkal s některými problémy při vaření, v JAR totiž neznají kmín (mají pouze římský kmín), vinný ocet a hrubou mouku.

Cestu českého týmu AKC ČR zaštítilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism. Dalšími partnery, kteří podpořili AKC ČR v této aktivitě, bylo Nowaco ČR, Nestlé Professional, hotel InterContinental Praha, Rezonance a Fomi a východočeská pobočka AKC ČR.

Informace v kostce

Miroslav Kubec, prezident AKC ČR a Kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro Centrální Evropu, osobně doprovázel 2 týmy ve složení:
Tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR:
• Tomáš Konopka – Culinary advisor Nestlé Professional a Manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
• Marek Svoboda – Culinary advisor Nowaco a vedoucí Gastro studia NOWACO
• Lukáš Skála – cukrář hotelu InterContinental Praha a člen Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
• Martin Ševčík – kuchař hotelu InterContinental Praha
• Zuzana Albrechtová – manažerka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
• Šárka Dittrichová – novinářka a fotografka, Rezonance Praha
Tým Československého svazu kuchařů:
• Jan Michálek, Culinary advisor pekáren La Lorraine
• Jan Pýcha, šéfkuchař a majitel restaurantu TVRZ Průhonice
• Lenka Sapíková, šéfová studené kuchyně hotelu Crown Plaza
• David Král, junior chef, student SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o.

Zuzana Michalová

24.9.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stavba nové čistírny odpadních vod na Císařském ostrově

Čistírna odpadních vod v Praze bude hotová o čtyři měsíce později

Kouř z výfuků v pražské dopravě.
1

Výzva Prahy k omezení dopravy kvůli smogu úspěšná nebyla, tvrdí ÚAMK

Radní zváží, zda bude MHD v době smogu v Praze zdarma

Praha - Radní hlavního města v úterý budou na svém jednání zvažovat, zda by měla být MHD v době smogu zdarma. V Praze jsou stále zhoršené rozptylové podmínky a trvá smogová situace. Signál regulace, kvůli kterému byla utlumena výroba ve čtyřech podnicích, meteorologové po víc než dvou dnech zrušili v pondělí večer.

AKTUALIZOVÁNO

Praha 7 musela vrátit sedm milionů z dotace na tepelná čerpadla

Praha - Městská část Praha 7 musela vrátit sedm milionů z dotace na tepelná čerpadla pro základní školu na Ortenově náměstí. Zakázka z roku 2009 ze 22 milionů korun byla podle současného místostarosty Pavla Vyhnánka (Praha 7 sobě) zmanipulovaná. Projektová dokumentace vznikla ještě před vypsáním veřejné zakázky, projektantem a zhotovitelem byla jediná firma. Další kroky rada městské části zváží, peníze chce ale od viníků získat. Zastupitelé v pondělí problém vzali na vědomí.

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Pokud jste někdy nasazovali klasické sněhové řetězy, určitě vás napadlo, že by jejich montáž mohla být o trochu snadnější a rychlejší. Nový český vynález naštěstí splňuje obojí zmíněné.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies