VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čeští kuchaři vařili africkým dětem

Praha – Celkem 250 kuchařů z celého světa, včetně 11 kuchařů z České republiky, se zúčastnilo ve dnech 20. až 27. srpna 2011 charitativního turné World Chefs Tour Against Hunger 2011, které se konalo v Jihoafrické republice historicky již potřetí.

24.9.2011
SDÍLEJ:

Čeští kuchaři vařili africkým dětemFoto:

Turné si dalo za cíl bojovat proti hladu v této africké zemi tím, že pomocí doprovodných akcí, sponzorských darů, prodeje jídla a dárcovských SMS vybere 5 milionů randů (cca 12 210 000 Kč). Celé turné můžeme hodnotit jako velmi úspěšné, protože se podařilo vybrat 8 milionů randů (cca 19 530 000 Kč). Tato částka umožní nákup potravin pro vybrané dětské obyvatele jihoafrických slumů zhruba na 5 let.

Děti dostaly i dárky

Kromě toho, že kuchaři vařili v hotelích a na různých místech v zemi (Johanesburg, Kapské Město, Durban), uspořádali také v kuchařských rondonech pochod slumem Alexandria, na jehož konci byly dětem předány dárky a jídlo. „Program celé akce byl náročný, viděli jsme hodně radosti, ale i nepředstavitelné bídy. Viděli jsme děti, které zde spíše přežívají, ale přitom nežebrají. Když jsme rozdávali balíčky s jídlem, předal jsem tašku malému černouškovi. Ten se na mě usmál, vyfotili jsme se spolu a poté sklopil hlavu, přitulil se a tašku mi chtěl vrátit s tím, že už jeden balíček dostal,“ podělil se o silný zážitek Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Jeden z českých týmů, který pracoval v Kapském Městě ve složení Marek Svoboda, Lukáš Skála, Martin Ševčík a Tomáš Konopka, předvedl v hotelu kulinářskou show, na kterou budou Jihoafričané jistě vzpomínat. Tomáš Konopka říká: „Místní jsme trochu překvapili přípravou vlastního fondu – kynutými knedlíky nebo koprovou a svíčkovou omáčkou, ale nejvíc jim spadla čelist, když Lukáš udělal několik čokoládových bonbonů. Bonbony jsme pak použili na dražbu při galavečeři ve prospěch celé akce. Vydražili jsme je za krásných 1000 randů.“

Z menu českého týmu mohli obyvatelé JAR ochutnat například játrovou paštiku nebo těstovinový salát jako předkrm, bramborovou polévku, svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem, kuře na paprice s knedlíkem, pečené vepřové maso s kyselím zelím a bramborovým knedlíkem jako hlavní jídlo. Vegetariáni měli v nabídce koprovou omáčku s vejcem, smažený květák nebo škubánky. Jako dezert se podávaly lívance s jahodami nebo palačinky se zmrzlinou. Místním nejvíce chutnala svíčková, lívance a škubánky. Náš tým se ale také potýkal s některými problémy při vaření, v JAR totiž neznají kmín (mají pouze římský kmín), vinný ocet a hrubou mouku.

Cestu českého týmu AKC ČR zaštítilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism. Dalšími partnery, kteří podpořili AKC ČR v této aktivitě, bylo Nowaco ČR, Nestlé Professional, hotel InterContinental Praha, Rezonance a Fomi a východočeská pobočka AKC ČR.

Informace v kostce

Miroslav Kubec, prezident AKC ČR a Kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro Centrální Evropu, osobně doprovázel 2 týmy ve složení:
Tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR:
• Tomáš Konopka – Culinary advisor Nestlé Professional a Manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
• Marek Svoboda – Culinary advisor Nowaco a vedoucí Gastro studia NOWACO
• Lukáš Skála – cukrář hotelu InterContinental Praha a člen Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
• Martin Ševčík – kuchař hotelu InterContinental Praha
• Zuzana Albrechtová – manažerka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
• Šárka Dittrichová – novinářka a fotografka, Rezonance Praha
Tým Československého svazu kuchařů:
• Jan Michálek, Culinary advisor pekáren La Lorraine
• Jan Pýcha, šéfkuchař a majitel restaurantu TVRZ Průhonice
• Lenka Sapíková, šéfová studené kuchyně hotelu Crown Plaza
• David Král, junior chef, student SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o.

Zuzana Michalová

24.9.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Bělobrádek.
AKTUALIZOVÁNO
7

Čunek poražen. Bělobrádek obhájil křeslo předsedy

Pavel Bělobrádek
AKTUALIZOVÁNO
7

Lidovci jdou do voleb se STANem. Bělobrádek hovořil o politickém systému

Z hlediska vyššího principu mravního...

Praha - Slavná věta ze slavného filmu „Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem" má svůj základ v událostech, které se v době heydrichiády opravdu staly.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

AKTUALIZOVÁNO

Výročí atentátu na Heydricha připomenou dvě venkovní výstavy

Praha -  Výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha v Praze připomínají dvě venkovní výstavy. Hrdinství domácího i zahraničního československého odboje představuje panelová výstava před dejvickou budovou generálního štábu. Na Klárově u památníku druhého odboje bude odpoledne otevřena výstava o vojácích i civilistech, kteří se na atentátu s krycím názvem Anthropoid před 75 lety podíleli.

Sobotka: Kandidátem ČSSD na Hrad by mohli být Zaorálek nebo Štěch

Kandidátem ČSSD v prezidentských volbách by mohli být ministr zahraniční Lubomír Zaorálek nebo předseda Senátu Milan Štěch. Serveru iDnes.cz to řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Oba jsou podle něj výrazné osobnosti. Strana by mohla kandidáta vybrat v létě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies