Ohradil se proti informacím, že komora připravuje pročínská vítací shromáždění. „Nic takového není pravda. Jestliže organizujeme na Pražském hradě akci mezinárodního formátu, které se bude účastnit přes 1000 hostů, jde o složitou logistiku. Vytvořili jsme si proto třeba podmínky pro otáčení autobusů a pro logistické zázemí. Nepřipravujeme nějaké uvítací demonstrace," uvedl.

Komora si zamluvila prostranství na Žofíně 

Podle magistrátního seznamu nahlášených shromáždění si Smíšená česko-čínská komora na pondělí zamluvila prostranství na Žofíně pro demonstraci, kterou nazvala „Podpora China Investment Forum". Stejnou akci komora nahlásila na úterý na Hradčanské náměstí.

Demonstrace na podporu čínských investic jsou ostřeji sledovány od letošní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, při které se střetli odpůrci politického sbližování s Čínou s jejími příznivci.

Přesné číslo čínských investic není známo 

Na fóru bude představena iniciativa nová Hedvábná stezka 21. století jako platforma pro rozvoj spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny, k níž se ČR připojila loni v říjnu. Před týdnem se skupina v lotyšské Rize dohodla na vytvoření investičního fondu na podporu společných projektů. ČR podle Tvrdíka spolu s Polskem usiluje o roli hegemona této skupiny.

„Od fóra si slibujeme, že čínští investoři jej využijí pro představení svých investičních záměrů," řekl Tvrdík. Přesné číslo čínských investic v ČR neuvedl, ale podle jeho odhadu budou čínské investice v ČR letos a v příštím roce rekordní v řádu desítek miliard korun. Čínské investice v ČR dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana asi 50 miliard korun. Úspěšnost spolupráce ale zpochybnil například ministr financí Andrej Babiš.

Dohodu s Číňany podepsaly některé firmy 

„ČR je pro čínské investory atraktivní lokalitou, především kvůli specifickým až unikátním dovednostem českých podniků, ale i pro příznivou cenu pracovní síly. Čínský kapitál a čínské investice tedy v rámci ČR kontinuálně rostou, ačkoliv část z nich není na první pohled patrná," řekl Micheal Dobrovolný ze společnosti Smart Office & Companies. Příliv kapitálu z Číny může pomoci české ekonomice i v nahrazení výpadku způsobeného protiruskými sankcemi. Některé podniky mohou čínské investice ozdravit, a podpořit tak zvýšení počtu pracovních příležitostí, dodal.

Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard Kč, do roku 2020 pak 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka či Český Aeroholding.

Záštitu převzal český premiér 

Tvrdík připomněl, že ČR má pro Čínu unikátní postavení v cestovním ruchu, přínos čínských turistů pro ČR odhadl na 15 miliard Kč. Upozornil na tři přímé letecké linky s Čínou v situaci, kdy se vedou reálná jednání o otevření minimálně jedné, ale možná i dvou dalších. „To vede k prudkému nárůstu počtu čínských turistů, kterých by mohlo být letos více než 400 tisíc," dodal.

První den investičního fóra se uskuteční uvítací galavečer v Paláci Žofín, nad nímž převzal záštitu premiér Sobotka. Hlavní program bude 15. listopadu na Pražském hradě, den zakončí slavnostní večeře, které se zúčastní Zeman.

Čtěte také: Na česko-čínském investičním fóru se bude diskutovat o spolupráci