VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Češi se zajímají o původ jídla v obchodech, méně v restauracích

Praha - Téměř dvě třetiny Čechů považují za důležité, zda jsou kupované potraviny původem z Česka. Čtyři pětiny populace se však neptají na původ jídla v restauracích, ukazuje zářijový průzkum agentury Ipsos, který dnes na tiskové konferenci zveřejnila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Podle předsedy asociace Karla Havlíčka se tak Češi liší od spotřebitelů například v Itálii, Španělsku nebo ve Francii, kde očekávají v hospůdkách a restauracích lokální produkty.

29.9.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: DENÍK/ Ludmila Korešová

Dvě pětiny lidí v ČR se v restauracích na původ jídla neptají, protože jim na tom nezáleží. Více než osmina lidí se navíc domnívá, že by jim personál nemusel říci pravdu. Dvanáct procent respondentů se stydí zeptat, nebo jim to nepřijde vhodné. Přes polovinu lidí pak nedává v restauraci přednost jídlu, pokud je z českých potravin, neboť je pro ně důležitá kvalita, nikoliv původ. Další se domnívají, že jsou české výrobky dražší.

Z českých potravin lidé nejčastěji kupují potraviny určené pro další zpracování, jako mouku, vejce nebo maso, dále sýry, pivo, marmelády nebo medy. Většinou kvůli tomu, že chtějí podpořit místní producenty, necelá polovina lidí chce mí jistotu, od koho daná potravina pochází. Třetina spotřebitelů také již nakupuje v malých a specializovaných obchodech.

Podle ministerstva zemědělství je spotřeba domácích a regionálních produktů důležitá jak kvůli kvalitní kontrole bezpečnosti potravin, tak kvůli větší čerstvosti výrobků, ale také kvůli menší uhlíkové stopě (množství skleníkových plynů vyprodukovaných při výrobě a dopravě), kterou dovážené potraviny zanechávají.

Podle novely zákona o potravinách budou mít výrobci zakázáno označovat potraviny logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nejsou potraviny vyrobené v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75 procent, přikazuje novela. Naopak české výrobky se mohou označit vlaječkou s nápisem Česká potravina.

V průzkumu odpovídalo 801 lidí, součástí něho bylo také hloubkové šetření u pěti regionálních producentů.

Autor: ČTK

29.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový přístřešek v tramvajové zastávce Nad Havlem
2

Nad Havlem chtěli lidé budku u zastávky, jejich úsilí mělo úspěch

Miloš Zeman a Karel Srp starší. Ilustrační foto.
5

Dle očekávání: Karel Srp v radě ÚSTR nezasedne. Kvůli členství v KSČ

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Co je pro někoho stará veteš, jinému poslouží. Zaklínadlo zní: Re-Use

Praha – Pomoci vdechnout nový život starým věcem mají takzvaná Re-Use centra, která umožní nacházet uplatnění pro starší, avšak stále funkční či využitelné předměty. Ty by jinak kvůli své nemodernosti skončily v odpadu. Po vzoru Vídně nebo třeba Budapešti začíná magistrát hledat vhodné prostory pro spuštění pilotního projektu – dobře dostupnou krytou halu. Či více hal: buď pro otevření hlavního Re-Use centra, nebo několika center menších.

Na ozdravné pobyty pro děti ze smogových oblastí půjde 40 milionů

Praha - Na ozdravné pobyty dětí, žijících ve smogových oblastech, půjde 40 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Žádat o ně mohou školy, školky a nově i dětské skupiny, a to od 4. září. Oproti dřívějším dotacím je nyní podmínkou, aby byl pobyt spojený s ekologickou výchovou. V dnešní tiskové zprávě to sdělilo ministerstvo životního prostředí.

Ztraceným lidem v lesích pomohou záchranné tabulky

Praha - Body záchrany. Tak se jmenují destičky se speciálním kódem, s jehož pomocí hasiči či záchranáři lehce lokalizují člověka v nouzi. V pražských lesích jich nově přibylo 29.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení