„Z celkového odevzdaného množství potravin by se dalo vyrobit zhruba 768 tisíc porcí jídla, které by nasytilo všechny obyvatele Brna, Ostravy a Liberce. Nejvíce potravin se v sobotu vybralo v Praze, a to více než 71 tun. Dále následoval kraj Jihomoravský s necelými 35 tunami a kraj Moravskoslezský, kde se vybralo téměř 26 tun," uvedl Lojka. Méně výrobků než loni se podle něj vybralo pouze na Vysočině.

Do akce se zapojily i organizace 

Čtvrtého ročníku sbírky se letos zúčastnilo více než 650 prodejen po celém Česku. To je přibližně šestkrát více než v prvním ročníku v roce 2013 a o více než třetinu víc než loni. Lidé darovali především těstoviny, mouku, kaše nebo nápoje. Do akce se zapojili i výrobci a nejrůznější organizace, kteří do celkového výsledku přispěli 30 tunami zboží.

Organizátoři již dříve uvedli, že darované výrobky poputují buď do potravinových bank, nebo budou předány přímo neziskovým organizacím, které se starají o seniory, matky s dětmi, dětské domovy nebo třeba bezdomovce.

První potravinová banky vznikla ve Phoenixu 

„Všechny potraviny, které jsme v rámci sbírky vysbírali, jsou již roztříděny a většina z nich už doputovala k neziskovým organizacím daného regionu, které je budou následně distribuovat svým klientům," uvedla v pondělí Pavlína Kalousová z pořádající organizace.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. Do tuzemské potravinové sbírky se dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.

Čtěte také: Češi při potravinové sbírce darovali více než 300 tun potravin