Při současné výši snížené 14procentní sazby DPH to znamená cenu 55 215 korun za metr. Průměrná garsonka o podlahové ploše 35 metrů tak kupujícího vyjde na více než 1,9 milionu korun včetně DPH.

Byt 2 + kk o ploše 50 metrů pak na více než 2,7 milionu korun včetně daně.

„V nabídkách developerů ale panují velké rozdíly. Zmíněnou garsonku mohou zájemci o nové bydlení v Praze koupit i za čtyři miliony, stejně tak jako za 1,4 milionu korun včetně daně. Vždy záleží na konkrétní nabídce v dané lokalitě. Platí ale, že drtivá většina kupujících není ochotna přistoupit na cenu vyšší než 50 tisíc korun za metr včetně daně. Co je dražší, prodává se dnes jen velmi obtížně,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel Ekospolu.

Nejdražší lokalitou je centrum města

Při srovnání jednotlivých městských obvodů je suverénně nejdražší lokalitou centrum města. V městských obvodech Praha 1 a 2 se průměrná cena nových bytů pohybuje okolo 71 818 korun za metr včetně daně.

Naopak nejlevnější byty jsou k dostání v Praze 9, a to za 48 841 korun za metr a následuje Praha 5.

Na katastrálním území Prahy jsou nejlevnější byty ve Štěrboholích, ty nejdražší naopak na Smíchově.

Aby nedošlo ke zkreslení průměrných cen, zaměřili se analytici pouze na střední a velké developerské projekty s 50 a více byty.

„V menších developerských projektech jsou ceny zpravidla výrazně vyšší a docházelo by tak k velkému zkreslení. Navíc se drtivá většina prodejů Lv novostavbách realizuje ve velkých projektech, které stahují více než 80 procent celé poptávky. Garsonku za čtyři miliony nebo 2+kk za šest milionů v malém exkluzivním projektu si běžný Pražan nekoupí,“ uvedl Evžen Korec. To jsou třeba unikátní atypické byty se střešní terasou, ale cenu ovlivní i krásný výhled.