„Nějakou chvíli to zdržuje. Pomalejší odezvy má systém, když je víc lidí, když je doba placení, třeba půl desátá večer," řekl Pavel Hon, provozovatel Hostince na Výtoni. Jiné problémy s elektronickou evidencí ale nezaznamenal.

Přímou souvislost s EET nelze potvrdit 

Pro restauraci Sluneční terasa v obchodním domě Kotva nebyl přechod na EET nijak dramatický, protože podnik elektronickou pokladnu používal už před tím. I tato restaurace se nicméně v minulém měsíci potýkala s delšími odezvami, které výjimečně dosáhly i jedné minuty. To zdržuje v případě, že platí více zákazníků najednou.

Velké pivovary zaznamenaly, že část provozoven na konci roku zdražila. „Šlo zejména o větší města a navýšení se nejčastěji pohybuje v rozmezí od pěti do 20 procent. Přímou souvislost s EET ale nemůžeme potvrdit," řekla ve středu mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová. Činnost podle ní ukončilo asi 1,5 procenta zákazníků, což v přepočtu znamená několik desítek provozoven.

EET byla spuštěna v prosinci

Pivovar Heineken, který v ČR vyrábí například krušovické pivo, eviduje téměř 100 zavřených restaurací a hospod kvůli EET. „Nicméně je zapotřebí brát v úvahu, že pro provozovny bude kritický první kvartál," dodala mluvčí Heinekenu Jana Pikardová. Zavedení EET podle ní ovlivnilo především komfort pro zákazníky, opatření zpomaluje provoz a vyvolává negativní reakce spotřebitelů. Plzeňský Prazdroj hovoří o řádově stovkách zavřených restaurací s tím, že v krátkodobém horizontu se ceny v restauracích zvýšily.

EET byla spuštěna 1. prosince pro restaurace, hospody a ubytovací zařízení. Následně se budou do systému zapojovat až do roku 2018 další obory podnikání. Podle Asociace hotelů a restaurací (AHR) hrozí, že z důvodů zavedení EET a dalších legislativních změn, jako je úplný zákaz kouření, zanikne 15 až 20 procent podniků v pohostinství. Podle Sdružení místních samospráv České republiky mezi starosty obcí zaniklo při spouštění EET na 700 hospod zejména v malých obcích.

Čtěte také: EET měla o silvestrovském večeru asi hodinu a půl v problémy