Do výběrového řízení přišly tři nabídky, z nichž nejvyšší činila 299,3 milionu korun. Minimální cenu stanovil majetkový úřad státu o 300 tisíc korun nižší. V následné aukci, které se zúčastnili všichni tři zájemci, padlo 100 příhozů. Podle obchodního rejstříku sídlí jednatel společnosti I.J.O. Prague Investments ve Švýcarsku.

„Kromě kupní ceny bude do státního rozpočtu odvedeno dalších několik milionů korun na dani z nabytí nemovitých věcí," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

V budově je 14 bytů 

Areál převedla vláda na majetkový úřad v roce 2015. Úřad nabízel objekt ostatním organizačním složkám státu, nicméně žádná z nich neprojevila zájem. Proto úřad vyhlásil výběrové řízení s aukcí na prodej budovy.

Objekt U Půjčovny 10 je v památkově chráněné lokalitě v těsné blízkosti Václavského náměstí a hlavního nádraží. Jde o rohový dům se dvěma nezávislými vchody a vjezdem. V budově je kromě komerční plochy 14 bytů. Celá budova má pět nadzemních podlaží.

V objektů sídlila řada podniků a úřadů 

Objekt je z poloviny dřevěná vestavba se zděnými obvodovými zdmi. Součástí areálu je velký sál, který lze využívat na konference. K objektu patří sousední parcela, která byla využívána jako hřiště. Podle úřadu by po stavebních úpravách mohla sloužit jako parkoviště.

Dům byl postaven v polovině 19. století. Stát ji v roce 1846 přeměnil na zastavárnu, aukční halu a půjčovnu. V poválečné historii zde sídlila řada podniků a úřadů. Byl zde například sklad a kanceláře podniku Tuzex. Posledním uživatelem byl Úřad průmyslového vlastnictví ČR.

Čtěte také: Obyvatelé sídliště Písnice: Pro nás se nic nemění, prodej dáme k soudu