Co je hlavní příčinou nedostatku brigádníků?

„Konjunktura ve stávajícím průmyslu a příchod dalších investorů do ČR, kteří hledají nové pracovníky, se nešťastně setkaly s demografickým poklesem až o 35 procent u ročníků vycházejících ze SŠ a nastupujících na VŠ. Chybějí tak absolventi i krátkodobí brigádníci. Ani starobní důchodci, kteří chodí na brigády nebo zůstávají v pracovním poměru i v době nároku na penzi, už situaci zachránit nemohou. Není jich dost," vysvětlil jednatel agentury práce JOB-centrum Ostrava Radovan Burkovič.

Čistější je to bez kuřáků a lidé si na to docela rychle zvykli, tvrdí provozovatel baru (vlevo).
Nekuřácký podnik v Porubě: hosté si rychle zvykli a zimní sezona byla úspěšná

Poptávka po brigádnících se zvyšuje podle něj už tři roky a letní prázdniny na ni mají už jen minimální vliv. Neklesá dokonce ani v klasicky takzvaně mrtvém období, tedy v lednu a únoru. „Firmy už v současnosti mají problém najít brigádníky, protože prostě nejsou. Nemusí se vůbec jednat o nějaké speciální práce, je to obecně napříč profesemi," doplnil jednatel JOB-centra.

KOLIK SI MOHOU VYDĚLAT?

„Letos se firmy snaží nabízet už 110 až 120 korun. Minulý týden jsme měli dokonce nabídku na hodinovou mzdu 150 korun. Ukazuje se, že vládní a odborářské zvyšování minimální mzdy je zcela mimo mísu, trh pracuje daleko lépe. Nikdo už za minimální mzdu 66 korun na brigádu nepůjde," vysvětlil Radovan Burkovič.

Také Michal Veselý z personální agentury Trenkwalder uvedl, že firmy v poslední době zatraktivňují mzdy. „Souvisí to s konjunkturou a nedostatkem zaměstnanců zejména ve výrobě a logistice. Mzdy jsou regionálně odlišné, v Praze dostane brigádník třeba 150 až 160 korun za hodinu. V regionech se pohybuje rozpětí od 100 do 120 korun, podle druhu vykonávané práce," uvedl Michal Veselý.

Letní brigáda. Ilustrační foto.
Nejsou. Brigádníky firmy na Ostravsku hledají často marně

KAM JE NEDOSTANETE „ANI PÁREM VOLŮ"?

Brigádníky firmy marně hledají hlavně na fyzicky těžké a nepříjemné práce, jaké na ně čekají například v hutních provozech, chemičkách, ale třeba i na jatkách, při třídění odpadů, na skládkách a podobně. „I brigádník dá totiž přednost čistému provozu výroby třeba zdravotních potřeb před slévárnou," dodal Radovan Burkovič.

Michal Veselý doplnil, že brigádníky moc netáhnou stavební práce, obor zemědělství a zahradní práce. „Naopak největší zájem je o brigády v administrativě. Zde ale mají zaměstnavatelé větší požadavky, například na jazykové znalosti," dodal Michal Veselý.

Zástupce zemědělského družstva na Opavsku uvedl, že i letos v létě budou potřebovat desítky brigádníků. „Není to lehké hledání, práce na poli nikdy nepatřily mezi ty, kde jsou velké výdělky," dodal zemědělec, který si nepřál zveřejnit jméno družstva. Trochu opačný pohled přidal maturant Ondra z Ostravy.

„Zajímal jsem se o brigádu v nejmenovaném řetězci rychlého občerstvení. Nabídli mi 66 korun hrubého, to je málo. Zkusím najít jiný flek. Když už budu dělat, ať si přijdu aspoň na trochu slušné peníze," dodal mladík.

Odsouzené při práci v domově seniorů.
Odsouzené na vycházce: Úklid v domově seniorů!

Příklady hrubé hodinové mzdy:
Pomocné práce na lakovací lince: 110 korun
Práce v chemičce sanace betonu: 110 korun
Zakrývání závitů: 90 korun
Pomocné práce v pivovaru (noční směny): 87 korun
Operátor call centra: 80 korun

Marcela Jatagandzidu pracuje už 25 let v kunčické huti. Je kontrolorkou jakosti ve středojemné válcovně.
Ženy na Ostravsku nahrazují muže - pracují v huti, řídí vlaky a vymetají komíny