Z paměti místních tehdejší drama ještě nevymizelo. Do podniku vtrhl lupič – načež servírka zamkla na toaletách svoji tříletou dceru a sama utekla přivolat pomoc. Než dorazily na místo policejní hlídky, pachatel utekl; společně s ním zmizely desítky tisíc korun. Holčičku tak policisté zachránili bezpečně a bez škrábnutí.

INDEX DENÍKUpohledem Prahy

POMOHL ZÁKON O LOTERIJNÍCH HRÁCH A HAZARDU OMEZIT VÝHERNÍ AUTOMATY?



Celkem 64,3 procenta oslovených Pražanů si myslí, že zákon o loterijních hrách a hazardu pomohl omezit výherní automaty. Opačný názor má jen 35,7 procenta lidí.

Pro muže si policie dojela do zahraničí

Ještě v dalších dnech budilo pozornost zadržení ženy, kterou policie nejprve hledala jako svědkyni, načež se ukázalo, že šlo o partnerku podezřelého, o níž jsou kriminalisté přesvědčeni, že byla i jeho komplickou. Následně detektivové dopadli v České Kamenici na Děčínsku i hledaného 22letého cizince původem z Vietnamu.

Muž stíhaný již dříve pro delikty majetkového i násilného charakteru, který přepadený podnik v minulosti navštěvoval jako zákazník, se prý chystal zmizet v Německu. A tím, že si pro něj policisté dojeli až do pohraničí, zůstal docela zaskočen. Ještě měl u sebe plynovou pistoli použitou při přepadení. K činu se přiznal.

Kino Ládví.
Kam mizí pražská kina? Jsou z nich divadla či herny

Jen o pár desítek metrů dál zmizela další herna

Dnes už tenhle podnik neexistuje. Reklamy na budově jsou začerněné – a přistavený velký kontejner dává tušit, že se využití objektu mění. To napoví už letmý pohled i těm kolemjdoucím, které hazard nechává chladným – a uvnitř byli naposledy v době, kdy tam ještě fungovala prodejna domácích potřeb.

Jen o pár desítek metrů dál zmizela další herna – a své služby již lidem na krčském sídlišti nabízí podnik jiného charakteru. V Praze 4, jejíž vedení je ve vztahu k hazardu známé prosazováním politiky nulové tolerance, přitom nejde o výjimky. Příležitostí k hazardu ubývá – byť Jiří Bigas z radnice netají, že zmizení heren není záležitostí měsíců (blíže v boxu).

Herny jsou riziková místa

K nulové toleranci hazardu se hlásí třeba také vedení Prahy 8. A pochvaluje si, že příležitosti pro hráče se daří omezovat. Před rokem 2012 byly loterijní přístroje ve 128 podnicích, loni bylo těchto míst už jen 21. A ani s jejich zachováním místostarosta Matěj Fichtner (ANO) nepočítá.

„Herny a podobná zařízení považujeme za riziková místa, která snižují bezpečnost v dané lokalitě,“ míní. Vážou prý na sebe kriminalitu a další negativní jevy – přičemž k nejhorším patří patologická hráčská závislost v kombinaci s novými herními systémy, umožňujícími prohrát vysoké částky během několika hodin.

Hazard se přesouvá do „šedé zóny"

Jsou ovšem i městské části, které jdou jinou cestou. Hazard omezit, regulovat a dohlédnout na vhodné umístění podniků – to ano, úplný zákaz však ani náhodou! Častý argument zní, že s hazardem není radno hazardovat – a je bláhové předpokládat, že se zákazem herních míst zmizí i hráči. Pak se hazard přesouvá do „šedé zóny“; do sféry bez pravidel a bez kontroly. Filozofie je v těchto případech jasná: příležitosti ke hraní ponechat, ovšem omezit – a především kontrolovat.

Rušení heren v Praze 4V Praze 4, která prosazuje nulovou toleranci hazardu, je v současnosti v provozu na tři stovky automatů. Zrušeno již bylo 11 heren (nejsou tam už provozovány automaty, ale někde zůstal zachován bar):
- Sportgames – Štúrova ulice
- Magic Planet – Štúrova ulice
- Magic – Štúrova ulice
- Nevada – Nuselská ulice
- Náměstí Bratří Synků – je z ní pizzerie
- Jezerka Na Jezerce
- Star Palace – Antala Staška
- Budějovická – je z ní pekařství
- Horní ulice – je z ní čajovna
- Hvězdova ulice
- Ulice Mezivrší

Magic Planet na náměstí Bratří Synků má v provozu poslední dva automaty – a již ohlásili, že zavřou

Zdroj: Jiří Bigas, radnice Prahy 4

Z odpovědí panelistů
Karel Melzoch, vysokoškolský profesor, rektor VŠCHT v Praze
Ano.
Karel MelzochZdroj: DENÍK/ Dimír Šťastný


Petr Ryska
autor projektu Praha Neznámá
Ano. Ale jen velmi málo.

Petr Ryska.Zdroj: Archiv Petra Rysky


Daniel Kolský
majitel kaváren Mamacoffee 
Částečně. Radnice by měly nyní přijmout odpovědnost a zcela minimalizovat tuto patologii.

Daniel KolskýZdroj: Web Mamacoffee