VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Alcron a La Degustation opět obhájily michelinskou hvězdu

Praha - Michelinskou hvězdu obhájily pražské restaurace Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise. O ocenění kvalitní restaurace s jídlem za rozumnou cenu (Bib Gourmand) přišla restaurace La Terroir.

12.3.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Klatka Grzegorz

Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho, které ho získaly vloni, si jej podržely i v letošním průvodci. V tiskové zprávě to ve středu uvedlo české zastoupení společnosti Michelin.

Nová ocenění inspektoři udělili například v sousedním Rakousku, kde svou první hvězdu získaly čtyři vídeňské restaurace, mezi nimiž je i jedna vegetariánská. Tři nové hvězdy inspektoři udělili v Kodani, novou hvězdičku získalo i Maďarsko prostřednictvím restaurace Borkonyha Winekitchen.

Michelinské ocenění se na počtu hostů pochopitelně odrazilo, uvedla manažerka restaurace La Degustation Kateřina Phillipsová. Řada zahraničních hostů, které si restauraci našla v průvodci, pak byla příjemně překvapená pro ně neznámou českou kuchyní a tuzemskými víny, se kterými se valná většina z nich setkala vůbec poprvé.

„Jsme svědky toho, jak se v praxi začínají uplatňovat nové moderní techniky vaření, ale také jsme zaznamenali rostoucí pocit hrdosti a vášně při používání tradičních metod", uvedla k výsledkům letošního hodnocení šéfredaktorka průvodce Rebecca Burrová. V prodeji by nové vydání mělo být od čtvrtka 13. března.

Vaněk: Je to šlendrián

České šéfkuchaře a odbornou veřejnost ale letošní výsledky Michelinu mírně řečeno rozladily. „Považuji za absolutní šlendrián, jestli tak vynikajícímu kuchaři, jako je Honza Punčochář (šéfkuchař La Terroir) seberou Bip," řekl Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Podle Pavla Maurera, vydavatele tuzemského gastronomického průvodce Grand Restaurant, stále existuje pomyslné rozdělení na západní a východní země, přičemž ty z východní Evropy musí pro získání michelinského ocenění vynaložit podstatně větší kus práce. Ve Francii nebo Itálii existuje řada restaurací, které michelinskou hvězdu mají a přitom by je spousta našich hospůdek nebo restaurací strčila do kapsy. Dvě michelinské hvězdy jsou pro Česko pochopitelným zklamáním, dodal.

Letošní 33 vydání průvodce Michelin Main Cities of Europe zahrnuje výběr 44 měst ve 20 evropských zemích; 349 restaurací je v něm oceněno jednou hvězdou, dvě hvězdy obdrželo 81 restaurací a nejvyšší tříhvězdičkové ocenění získalo 15 restaurací v rámci Evropy. Dalších 279 podniků se dále může chlubit oceněním Bib Gourmand.

Autor: ČTK

12.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

O šikovné české ručičky je opět zájem. Opravny jsou zpět

Praha - Opravny a opravárny zažívají velký návrat. Recyklace odpadů se stala pro lidi přirozeností, nyní začínají přemýšlet, jak množství odpadu minimalizovat. Vyhledáním opraváře šetří nejen přírodu, ale někdy i peníze. 

Nad Havlem chtěli lidé budku u zastávky, jejich úsilí mělo úspěch

Praha – Neúnavná občanská iniciativa může slavit úspěchy. Ve Staré Krči se právě díky úsilí místních podařilo prosadit zřízení nového přístřešku u autobusové zastávky Nad Havlem. Radní Prahy 4 pro oblast územního rozvoje Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice/Zelení) v té souvislosti ocenila roli aktivních občanů v čele s Vladimírem Hroudou.

Dle očekávání: Karel Srp v radě ÚSTR nezasedne. Kvůli členství v KSČ

Dlouholetý předseda Jazzové sekce Karel Srp se podle očekávání nestal členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Senát dnes vzal na vědomí stanovisko své volební komise, že Srp jako bývalý člen předlistopadové komunistické strany nesplňuje zákonnou podmínku spolehlivosti. O Srpově nominaci do rady tak horní komora ani nerozhodovala. Srp se jednání Senátu nezúčastnil.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení