„Investoři se ve druhém letošním týdnu zaměřili na začátek výsledkové sezony v USA a na vystoupení Donalda Trumpa. Celkově byla jeho tisková konference trhem hodnocena lehce negativně, ale zbytek týdne mírný propad postupně smazal. Domácí index PX bez větších impulzů odepsal téměř procento," popsal vývoj na akciových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Kofola

Nejvíce klesající akcií týdne byla CME, která ztratila 3,9 procenta na 64 Kč. U společnosti se neobjevila kurzotvorná informace. Vaníček přisuzuje pokles korekci předešlého vývoje a oslabujícímu dolaru vůči koruně. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Kofola, která přidala 4,1 procenta na 380 Kč. Také tato firma byla bez kurzotvorných informací. Kvůli nízké likviditě je výrazněji znát téměř kterákoliv objednávka.

Příští týden bude z pohledu amerických trhů zkrácen o pondělí, kdy je v USA svátek. Investoři se zaměří na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB), páteční inaugurační projev Donalda Trumpa a na výsledkovou sezonu. ECB by neměla přinést výraznější impulzy pro trh vzhledem k představeným prosincovým změnám. Investoři budou vyhodnocovat, zda bude Trump konkrétnější. Hlavně se trh zaměří na poukázání na předvolební sliby, dodal Vaníček.

Čtěte také: Pražskou burzu táhly dolů finance, se ziskem končila jen Fortuna