Hal, kde by se mohli na bruslích prohánět budoucí Jágrové, Haškové či Hertlové, je v Praze jako šafránu. Málo. „Počet krytých zimních stadionů v hlavním městě absolutně neodpovídá zájmu mládeže," potvrzuje mluvčí Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Zdeněk Zikmund.

Zatímco před sametovou revolucí se podle Zikmunda věnovalo v Praze výchově hokejové mládeže 12 oddílů, dnes je počet poloviční. Celkem je nyní v metropoli osm zimních stadionů, které nestíhají nápor mladých hokejistů.

Mladí musí hrát zápasy i v noci 

Kvůli nedostatku míst musí hokejová mládež trénovat a hrát v nevyhovujících časech. Některé zápasy se hrají třeba i v noci. Haly totiž neslouží jenom pro lední hokej. „Jde i o kurzy bruslení pro mateřské nebo základní školy nebo o doplňkové hodiny tělesné výchovy. Zkušenost je taková, že haly jsou bez problémů vytíženy již ve městech nad 10 tisíc obyvatel," doplnil Zikmund.

Zhruba 15 let v Praze nevznikl nový zimní stadion. Nyní se však zdá, že by se situace mohla zlepšit. Už příští rok v lednu by mohla být otevřena zimní hala ve Strašnicích v Praze 10. Na volném prostoru mezi základní školou Olešská a Jižní spojkou ji staví soukromý investor Padock Investments.

Hala má vzniknout i na opatově 

Projekt za 170 milionů zahrnuje dvě ledové plochy, které budou sloužit jak sportovcům, tak školákům a veřejnosti. Důvodem, proč se investoři rozhodli halu postavit, je láska k hokeji a malý počet ledových ploch v Praze.

Není to jediná hala, o jejímž vzniku se v metropoli mluví. Zastřešená ledová plocha má vzniknout i na Opatově v areálu základní školy Ke Kateřinkám. Tam vznikne celý Areál ledních sportů, který kromě kluziště nabídne v druhé budově i čtyři dráhy na curling.

Součástí projektu budou i venkovní hřiště 

Jde o projekt soukromého investora, společnosti AR Delta, který podporuje i městská část Praha 11. „Dohodli jsme se, že součástí projektu bude i vznik nových venkovních hřišť, které budou sloužit škole," řekl místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš (TOP 09). Vše má vyjít na 126 milionů korun a hotové haly i hřiště mohou být už za rok a půl.

„Ano, kluziště a curlingová hala je veřejným zájmem, ale místo nepokládám za vhodné. Bude tam vše natěsnané na malém areálu a ještě se v místě zvýší dopravní zátěž, protože hokejisté si svou bagáž na tréninky nevozí hromadnou dopravou, ale auty," zhodnotil projekt bývalý starosta městské části Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11).

Sportoviště budou otevřena pro školáky i veřejnost 

I přes tyto námitky dostal projekt zelenou od magistrátu, který zkoumal vliv stavby na životní prostředí v okolí. „Samozřejmě místo není úplně ideální, ale v zásadě ve městě nikdy není žádné místo ideální. Sice tam bude parkoviště, takže tam někdo bude jezdit autem a nastane nárůst dopravy, ale pozitiva převažují nad negativy," sdělil Lepš podle kterého je dobré, že sportoviště budou otevřená pro školáky z okolí i veřejnost.

Hala na Barrandově by měla vyjít na více než 60 milionů 

Třetí lokalitou, kde by mohl v Praze vzniknout zimní stadion, je Barrandov. „Prověřujeme místo v ulici Štěpařská. Je tam velký nezastavěný pruh, který by mohl být ideální pro hokejovou halu," přiblížil současné dění kolem haly místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold (ODS). O stadionu se v Praze 5 začalo mluvit loni na podzim.

Městská část uspořádala anketu, ve které lidé měli říci, zda by chtěli stadion v Jinonicích či na Barrandově. Tehdy nabízená místa lidé odmítli, a proto Praha 5 pomáhá soukromému investorovi, který by halu postavil, najít jiné místo. Zastřešená ledová plocha pro hokejisty i veřejnost by měla vyjít na více než 60 milionů korun.

V budoucnu by mohla hala pro hokej vzniknout i na pražském Výstavišti. Alespoň s tímto nápadem počítá připravovaná koncepce sportu, která vzniká na magistrátu. Je však možné, že před výstavbou zimního stadionu dá Praha přednost nezastřešenému kluzišti.

Ve Strašnicích začala stavba nového zimního stadionu.Zdroj: ČTK/ Michal Kamaryt

Čtěte také: Jaromír Bohačík: Jaká místa mám v Praze rád