Český rekordman pod střechou i širým nebem očekává nadcházející období s velkým optimismem. „Halu mám strašně rád. Tenhle druh závodění mě hodně baví. Těším se na souboje, rád si je užívám," vypráví závodník pražské Dukly.

Podle něj se jeho halové úspěchy rodí ze dvou příčin. „Jednak při halové čtvrtce nebývá tak silná konkurence jako v létě a druhým momentem je skutečnost, že mi halové závody díky menší figuře náramně sedí. Můj styl běhu a určitá šikovnost mi dávají větší šanci uspět než na velkých stadionech," pokračuje rodák z Havířova.

Pavel Maslák je držitelem málo vídané série, která začala v roce 2013 ve švédském Göteborgu. Tehdy jako dvaadvacetiletý mladíček získal na mistrovství Evropy první titul. To se mu pak zatím každý rok ať už šlo o šampionát světový nebo starého kontinentu podařilo zopakovat.

Čtěte také: Maslák myslí na další velký halový titul: Zatím mi noví soupeři nepřibyli

Myslí na evropský rekord

Zlatou šňůru by pochopitelně nechtěl přetrhnout ani letos, kdy se mistrovství Evropy koná v Bělehradě. „Chtěl bych tam titul obhájit a získat třetí evropské zlato. To by byl docela ojedinělý počin. Pořád ale myslím i na halový evropský rekord," připomíná čtvrtkař čas 45,05, který zaběhl Thomas Schönlebe z bývalé NDR už v roce 1988, tedy v době, kdy český atlet ještě nebyl na světě.

Zlaté halové tažení na 400 mME 2013 Göteborg
MS 2014 Sopoty
ME 2015 Praha
MS 2016 Portland

„Je to hodně kvalitní čas. Nevím, jestli je možné, abych na něj dosáhl letos, ale byl bych spokojený i s tím, kdybych ho překonal třeba až někdy v budoucnosti. Věřím, že na to mám," povídá pětadvacetiletý závodník, jehož halovým maximem je tři roky starý výkon 45,24 z mistrovství světa v Sopotech.

Pomohl srbský překážkář

Co by k překonání evropského rekordu bylo potřeba? „Určitě prvotřídní forma, kvalitní konkurence a taky hala se špičkovými parametry. Třeba taková jako je v Birminghamu, kde budu startovat v únoru. Největší formu ale budu mít až v Bělehradě, takže by se to mohlo povést i tam. Na druhou stranu je na šampionátech na postup do finále potřeba odběhnout dva další závody, což ubírá síly," přemítá běžec, jehož záda zdobí vytetovaný drak.

V nadcházející sezoně může čerpat z kvalitní objemové přípravy. Ještě ve starém roce trénoval na soustředění v jihoafrickém Potchefstroomu, kde mu pomohlo, že některé úseky nemusel tahat sám, ale pomohl mu s nimi nový člen skupiny Dalibora Kupky srbský překážkář Emir Bekrič. Po novém roce pak už na zahraniční kemp nezamířil. Vzhledem k časnějšímu termínu mistrovství Evropy trénoval v nové ostravské hale.

„Myslím, že jsme to s trenérem dobře vymysleli a že by se to mohlo projevit na halových, ale i letních výkonech. Zatím mám za sebou první testovací závod," říká Pavel Maslák o výkonech 1:00,99 na 500 metrů a 32,61 na třístovce zaběhnutých v hale v pražské Stromovce. „Podle těchto časů jsem na tom podobně jako v roce 2014. Šel jsem tenkrát ten samý test, ale letos jsem byl nepatrně rychlejší, takže bych na tom měl být dobře."

Čtěte také: Holuša vynechá halovou sezonu, trápí ho achillovka

Motivace? Čas po 45 vteřin

V roce 2014 na otevřeném stadionu naposledy v letní sezoně prolomil magickou hranici 45 sekund. Pak ho zbrzdilo vleklé zranění. Je možné, že by se to letos v létě mohlo opět podařit?

„Na čas pod pětačtyřicet vteřin se chystám každý rok. Loni jsem na něj, myslím, měl, jenže mi to nevyšlo. Pro letošek jsem optimista. Věřím, že se mi to zase povede," dodává rychlonohý sprinter, jehož letní český rekord má hodnotu 44,79.

Myslíte, že Pavel Maslák dokáže zrychlit?

Halové starty Pavla Masláka1. února Düsseldorf
10. února Toruň
14. února Ostrava
18. února Birmingham
25.-26. února Praha MČR
3.-5. března Bělehrad ME