Přitom k zisku touženého cenného kovu chybělo možná pár minut. V závěrečném tlaku domácích nařídil rozhodčí Mendes proti hostům za stavu 13:15 trestný kop z nadějné střelecké pozice. Jeho proměnění by otočilo skóre na domácí stranu. Jenže Petr Pořízek rychle rozehrál novou akci, kterou hosté zastavili. „My jsme na sebe volali, já řval: stůj, budeme kopat. Ale bylo tam hodně lidí, hluk a pořádná mela. On se rozhodl rozehrát, vzal to na sebe, a nebylo to dobré rozhodnutí. Nicméně těžko mu můžeme něco vyčítat, bylo to v zápalu boje," popsal zřejmě klíčový moment celého zápas vyškovský kapitán Martin Kovář.

Ragbisté Sparty.
Markéta hostí ragbyové finále. Expert favorizuje Spartu

Drama si mohli domácí odpustit

Popravdě řečeno tohle drama si mohli domácí odpustit. Po pomalejším začátku, kdy hosty nechali jít Fuchsovou pětkou do vedení, dokázali otočit skóre až na 13:5 a vedení si měli pohlídat, či ještě lépe navýšit. Dobře načaté akce ale do koncovek nedotahovali. Navíc inkasovali technickou pětku a Petr Čížek přidal dva body přesným kopem.

Stav byl 13:12. Jeden z nejlepších hráčů Pragy pak předvedl, jak se uplatňují zkušenosti přímo na trávníku. Hosté dostali výhodu trestného kopu téměř z půlicí čáry. Čížek se rozhodl pro přímou střelu a míč poslal přesně do háčka. Hosté podruhé a pro domácí bohužel definitivně vedli.

Na zvrat zbývalo relativně dost času

Na opětovný zvrat zbývalo třináct minut. Tedy relativně dost času, jenže domácím se po Čížkově střele viditelně začaly třást ruce nervozitou. Závěrečný tlak tak poznamenaly jejich chyby a vznikla z něj prakticky jediná šance, se kterou, jak bylo řečeno, naložili špatně.

Filip Jícha.
Házenkář Filip Jícha: Euro? Nechci zabírat místo těm, kteří ho vybojovali

„Neporazil vás soupeř, ale porazili jste se sami," byla první věta trenéra Pavla Paly k hráčům v pozápasovém kolečku na hřišti. V hodnocení pro Vyškovský deník Rovnost pak i on připomněl chybné rozehrání trestného kopu v závěru. „To byla strašná chyba, momentální zkrat. Měli jsme dát tři body z toho trestňáku, ale nenašel se nikdo, kdo by zastavil emoce a rozhodl to s chladnou hlavou," konstatoval trenér Jimi.

Praga si oddechla

Podle ukazatele elektronické tabule pak zakrátko zápas skončil v čase 79:17. Domácí ochozy byly přesvědčené, že se mělo hrát ještě minimálně tři minuty. Hostům to nevadilo a mohli si oddechnout.

„Do posledních chvil to bylo vyrovnané utkání. Nám nešly standardní situace a Vyškov toho dokázal využívat. Měl nebezpečné protiútoky a v závěru dokonce mohl rozhodnout. Ale místo kopu hráči zbrkle rozehráli, a tak to pro ně bohužel skončilo těsnou porážkou. Já si myslím, že to bylo hezké ragby a důstojný boj o bronz," radoval se trenér Pragy Eduard Krützner.

Pozemní hokej. Ilustrační foto.
Na roztrhání. Hoffmanna čeká víkend mezi pozemním hokejem a basketbalem

Úspěch s kaňkou

Pavel Pala už před zápasem upozorňoval, že úspěchem mužstva bylo už jen dostat se do boje o medaile. Tým totiž celé jaro provázel nebývalý počet zranění a jiných odůvodněných absencí. Přesto po utkání neskrýval rozladění.

„Pro mě je to frustrace a zklamání. Medaili jsme měli získat třeba jen proto, že jsme hráli doma. Vedli jsme o osm bodů a měli jsme to mít dál pod kontrolou. Jenže jsme to utkání nechali otočit. Ale i dnes jsme doplatili na improvizace v sestavě," dodal trenér Vyškova.

Jeho tým tak v této sezoně obsadil čtvrtou příčku. Mistrem je Sparta Praha, která ve finále porazila Tatru Smíchov 20:6.

Dostihy ve Velké Chuchli. Ilustrační foto.
Štěstí se skloňuje ve všech pádech a napětí před derby sílí

Jimi Vyškov - Praga Praha 13:15Utkání o 3. místo
Poločas: 5:5.
Body: Šenk a Pořízek po 5, M. Kovář 3 – Fuchs 5, trestná 5, Čížek po 5 (3+2).
Konečné pořadí extraligy: 1. Sparta, 2. Tatra Smíchov, 3. Praga Praha, 4. Jimi Vyškov, 5. Říčany, 6. Slavia.