Do hry se dostane již dnes, a to rovnou po boku světové jedničky. Český zástupce mezi světovou elitou dostal ideální dárek k nedávným 32. narozeninám: představí se ve čtyřhře po boku Rafaela Nadala.

Slavnostní zahájení prvního ročníku tenisového Laver Cupu, které se konalo 20. září na Staroměstském náměstí v Praze. Rod Laver, John McEnroe
Tenisové superhvězdy bojují o Laver Cup

Jak se vám líbí šance zahrát si se světovou jedničkou?

Těším se, ještě jsem s ním nehrál. Ale nejsem tu, abych si vybíral, s kým budu hrát. Máme našlapaný tým. Ať už kouč zvolí kohokoliv, bude to dobrá volba.

Nadal je levák. Může to být pro vás výhoda?

Moc deblů s levákem jsem neodehrál, ale on má moji bekhendovou stranu jako svoji forhendovou, což je ideální. Nemusíme si zvykat na nic nového, budeme oba hrát z naší lepší strany. 

Bude hodně jiné hrát s ním, než s vaším oblíbeným parťákem Radkem Štěpánkem?

Asi bychom těžko hledali rozdílnější hráče. Ale není to na škodu. Krásně se ukazuje, jak je každý tenista jiný a má odlišné kvality.

Španěl je olympijský vítěz ve čtyřhře. Vnímáte váš pár jako favorita?

Nebude to žádná sranda. Sock je vynikající deblista, Kyrgios tam tolik nahráno nemá, ale jeho hra se do čtyřhry hodí. Bude to rychlé, intenzivní, nebude čas na velké sehrávání, ale bude nutné hrát podle instinktu. Těžko se předpovídá.

Sokol. Ilustrační foto.
Už začaly přípravy. Všesokolský slet má zvláštní význam

Konzultoval s vámi osobně kapitán Björn Borg nasazení do čtyřhry?

Měli jsme takovou poradu, seděli jsme nad tím celý tým. Je třeba zohlednit celý víkend. Systém je trochu jiný než třeba v Davis Cupu. Proto jsme spolu vymýšleli strategii. Musíte myslet i na další dny hlavně vzhledem k bodování.

Jste spolu na jednom hotelu. Budujete mezi sebou týmový duch?

Původně byl sraz ve středu, ale všichni jsme tu byli od úterý. Přijali jsme to tak nějak automaticky. Měli jsme týmovou večeři, která byla moc příjemná. Na turnajích nemáme na takové věci čas. Je fajn, když se můžeme sejít u jednoho stolu, patří to k tomu.

Velká Chuchle. Ilustrační foto.
Velká cena Prahy: V Chuchli se střetnou nejlepší mílaři

Pro turnaj je připraven speciální černý kurt. Je v něčem výjimečný?

Asi jen v tom, že se na něm nikdy nehrálo. Odskoky i rychlost jsou dobré. Je skvěle připravený.

Americký čahoun John Isner říkal, že je třeba si zvyknout na barvu povrchu. Je to pro vás taky problém?

Ne, na turnajích je často podobná barva. Tady jsme měli dost času, takže to je v pohodě.

V O2 areně jste zažil několik zápasů se skvělou atmosférou, porazili jste zde Srby či Švýcary. Jak se těšíte na fanoušky?

Pevně doufám, že atmosféra bude podobná. Takový svátek tenisu si to zaslouží. Hře vždy pomůže, když jsou fanoušci ponoření do děje.

Slavnostní zahájení prvního ročníku tenisového Laver Cupu, které se konalo 20. září na Staroměstském náměstí v Praze.
Praha vítala tenisové hvězdy, nejvíce ovací patřilo Nadalovi

Na akci se představí Zverev, Thiem či Shapovalov. Vidíte to tak, že se tu rovněž sešla budoucnost tenisu?

Přijde mi, že tenis je na vrcholu. Sešlo se tady to nejlepší, co nabízí. Lidi mohou vidět velké hráče jako Rogera a Rafu, a navíc ještě mladé kluky, kteří už teď patří do špičky, což je hezký kontrast celé akce.