Velká voda naštěstí skončila těsně pod hranicí tenisového areálu a tak si pořádající ČLTK mohlo oddychnout.

„Ještě v polovině minulého týdne byla zpráva, že to vypadá hodně špatně a hrát se nebude," vrací se o několik dnů zpátky ředitel turnaje a manažer I. ČLTK Vladimír Šavrda.

Nakonec ale všechno dobře dopadlo a tenisoví příznivci mají od dnešního dopoledne cestu na Štvanici otevřenou.

Loňským vítězem se stal Argentinec Horacio Zeballos, který ale letos obhajovat nepřijede. V roli turnajové jedničky se tak představí Rakušan Andreas Haider Maurer, hodně silně obsazená je i další sedmička nasazených.

„Jsem rád, že se v hlavní soutěži objeví i několik Čechů," usmívá se Šavrda.

Jistou účast má česká šestice Minář, Lojda, Mertl, Staněk, Šátral, Suč a dnes dopoledne je může doplnit také Maršoun, který dohrává včera odložený kvalifikační zápas s Juskou.

Ještě před týdnem byla šance na to, že budeme hrát,  hodně malá, oddychl si ředitel turnaje Vladimír Šavrda

V posledních dnech neměl Vladimír Šavrda vůbec klidné spaní. Ředitel dnes startujícího Prague open a manažer pořádajícího pražského klubu I. ČLTK v rozhovoru pro Pražský deník přiznal, že ještě před týdnem to vypadalo s turnajem hodně špatně. Nyní je ale vše připraveno k tomu, aby se vše v klidu odehrálo!

Hrozilo kvůli povodním, že by se turnaj vůbec neuskutečnil?
V polovině minulého týdne jsem přišel se zprávou od paní radní za sport, že to pro nás vypadá hodně špatně a že je velmi malá šance, aby se ten turnaj na Štvanici pořádal. Pak jsme dospěli do dalšího stádia jednání s členy povodňového krizového štábu, přimlouvali se za nás lidi, kteří chtěli tenisu pomoct, například Petr Bříza. Z důvodu toho, že Prague open je jeden z turnajů, který hlavní město Praha podporuje, došlo ke kompromisu, že budeme sledovat vývoj počasí a vody a že se pokusíme přesunout kvalifikaci jinam v Praze. To, že bychom tam mohli nastoupit na přípravy už v pátek, bylo naprosto beznadějné. Postupně docházelo k dohodám a nakonec se to realizuje v té podobě, že se o den posunul start hlavní soutěže, která se bude konat už na Štvanici.

Voda tedy ovlivnila hodně 
samotné přípravy na turnaj?
Ovlivnila to strašně moc. Do areálu jsme celý týden nemohli, na ostrov byl přísný zákaz vstupu. Měli jsme obrovské štěstí v tom, že hranice Vltavy zůstala asi třicet čtyřicet centimetrů pod hranicí nábřeží. Kdyby se to přelilo, tak si tady dnes vůbec nepovídáme. Nicméně areál zůstal od vody ušetřený.

Je tedy vše připraveno? Tenisoví fanoušci mohou v klidu přijít, přijet, zaparkovat…
Včera ráno byl ostrov ještě uzavřený a pouštěli na něj jen přípravné týmy. Uzavřený pro veřejnost je uzavřený i nadále, ve smyslu prostor kolem tenisového areálu. Zajišťujeme, aby mohli lidé přijet a všechno proběhlo naprosto bezpečně.

Jak dlouho dopředu se vůbec takovýto turnaj začíná připravovat?
Za normálních okolností, když už s tím máme zkušenosti, tak areál jsme schopní připravit třeba za tři dny. Teď to bylo trochu napínavější, protože ještě včera ráno byly problémy, aby tam najela auta, která třeba vezla lednice a nápoje. Z tohoto důvodu to bylo komplikovanější.

Z hráčského listu se odhlásil Albert Montaňés, jediný hráč první stovky. Jak náročné je na turnaje tohoto typu dostat hráče právě ze stovky nejlepších?
Záleží na tom, co se hraje současně z velkých turnajů. Když jsme byli v termínu milionového turnaje v Madridu, tak byla ta naděje, že se tam dostane prvních padesát šedesát hráčů a zbytek nemá v ten termín co hrát. Teď je náš challenger společně se dvěma velkýma travnatýma turnajema ATP tour a ty počty se ještě trochu změní v náš neprospěch. Otázka je, jestli je důležité moct si říct, že tam jsou dva tři hráči ze stovky. Hráči se navlas podobají a jestli je 85 nebo 104 je víceméně jedno, protože za týden to může být všechno obráceně. Ale abychom tam dostali opravdu kvalitní hráče, tak to je o tom, že bychom museli připlatit peníze na turnaj.

Jakým způsobem se hráči na turnaj hlásí?
Klasicky do deadlinu na přihlášení. Někteří hráči oslovují mne jako ředitele turnaje, jestli jsem jim ochotný přidat peníze za start na turnaji nebo případně jim poskytnout ubytování zdarma, vytěžit z toho nějaké výhody.

V kom vidíte největšího favorita Prague open?
Překvapilo nás, že se v kvalifikaci objevil Andrejev, který je z celého startovního pole hráč, který ten tenis nejvíce umí. Byl osmnáctý na světě a svého času byl ruskou jedničkou. Jestli se po zranění vrací ve formě, kvalifikací prošel jako nůž máslem, tak může překvapit i v hlavní soutěži. Jinak nasazená jednička dvojka… Haider Maurer je spolehlivý hráč, který se neustále pohybuje kolem stovky, Volandri byl výborným hráčem, zažil lepší časy než má teď. Oba Kazaši, které jsme nedávno zažili při Davis cupu, patří také mezi favority turnaje. Byl bych strašně rád, kdyby se ve finálových kolech objevil také někdo z našich. To je vždycky magnet pro diváky.

Kdo z Čechů by se mohl výrazněji prosadit? Kvalifikací neprošel třeba Lukáš Dlouhý…
Lukáš je pořád specialista na debla, v singlu se od něj neočekává nějaký bombastický výsledek. Z kvalifikace postoupili oba Češi, Suč i Šátral, což je příjemné, že se v poli objeví více Čechů. Volnou kartu od svazu mají Minář a Lojda, který před pár lety už celý turnaj vyhrál. V hlavním poli je regulérně Honza Mertl, který má antuku docela rád, takže nějaká šance také existuje. Od ČLTK mají volnou kartu dva mladíci, Staněk a Sikora, takže Čechů se tam nakonec objeví sedm, což je dobré i pro diváky.

Na co byste diváky ještě nalákal?
Doufám, že na účast některého z českých hráčů v závěrečných kolech a na dobrý tenis. Hráči, kteří se pohybují okolo stovky, tak se od hráčů na čtyřicátém padesátém místě téměř neliší.

Program dne - úterý 11. června

Centr kurt
10.30 Estrella – Andreev
Ne před 12.00 Munoz De La Nava – Yang
Taro – Facundo
Ne před 16.00 Minář – Korolev
Michalička / Šátral – Lee / Peng

Kurt č. 2

10.30 Maršoun – Juska
Ne před 12.00 Staněk – Di Mauro
Nedovyesov – Mertl
Munoz De La Nava / Ramirez Hidalgo – Sikora / Staněk

Kurt č. 4
12.00 Ilhan – De Greef
Kowalczyk / Siljestrom – Mirzadeh / Zivkovic
Arnaboldi / Di Mauro – Pavic / Skugor

Nasazení hráči

1. Andreas Haider Maurer (Rakousko)
2. Filippo Volandri (Itálie)
3. Wayne Odesnik (USA)
4. Ruben Ramirez Hidalgo (Španělsko)
5. Matteo Viola (Itálie)
6. Daniel Munoz De La Nava (Španělsko)
7. Olexandr Nedovyesov (Ukrajina)
8. Facundo Arquello (Argentina)

Češi v akci

Ivo Minář
Dušan Lojda
Jan Mertl
Robin Staněk
Jan Šátral
Dominik Suč
Doplní je Lukáš Maršoun? Jeho kvalifikační zápas s Andisem Juskou se včera kvůli dešti neodehrál a dohrává se dnes na Štvanici od 10.30 hodin, společně s dalším kvalifikačním duelem Andreev – Estrella (přerušeno za stavu 2:2 A:40*)

Los 1. kola Prague open

Dvouhra
Haider Maurer (1. nasazený hráč) – Sikora
Riba – kvalifikant
Minář – Korolev
Taro – Arquello (8.)
Odesnik (3.) – Golubev
Aquilar – Samper Montana
Lojda – Marti
kvalifikant – Viola (5.)
Munoz De La Nava – Yang
Ilhan – De Greef
Westerhof – kvalifikant
Polansky – Ramirez Hidalgo (4.)
Nedovyesov (7.) – Mertl
Staněk – Di Mauro
kvalifikant – Červeňák
Kirche – Volandri (2.)

Čtyřhra
Kowalczyk/Siljestrom (1.) – Mirzadeh/Zivkovic
Estrella/Kirche – Golubev/Korolev
Ebelthite/Junaid (3.) – Červeňák/Viola
Polansky/Yang – Arquello/Behar
Filipský/Janošík – Mertl/Nedovyesov
Arnaboldi/Di Mauro – Pavic/Skugor
Munoz De La Nava/Ramirez Hidalgo – Sikora/Staněk
Michalička/Šátral – Lee/Peng (2.)

Výsledky kvalifikace

1. kolo: Estrella – Dlouhý 2:6 6:4 6:4, Zivkovic – Behar 6:4 7:5, Becuzzi – Vinciguerra 0:6 0:6, Shcherba – Andreev 1:6 3:6, Pavic – Maršoun 4:6 4:6, Skugor – Blecha 7:6 6:4, Janošík – Vivanco 2:6 0:6, Dušek – Juska 2:6 1:6, Arnaboldi – Filipský 6:1 6:3, Peng – Michalička 6:7 4:6, Šimůnek – Šátral 1:6 1:6, Bíško – Ivanov 2:6 2:6, Rodriguez – Michnev 7:5 7:5, Sachko – Dimitriev 2:6 6:4 6:3, Suč – Vaculík 6:2 6:3, Zedník – Saez 6:7 4:6
2. kolo: Estrella – Zivkovic 6:2 6:2, Vinciguerra – Andreev 4:6 2:6, Maršoun – Skugor 7:5 1:6 6:3, Vivanco – Juska 5:7 3:6, Arnaboldi – Michalička 6:2 7:6, Šátral – Ivanov 6:2 6:2, Rodriguez – Dimitriev 7:5 6:3, Suč – Saez 6:2 7:6
Finále: Arnaboldi – Šátral 0:6 2:6, Rodriguez – Suč 1:6 4:6, Estrella – Andreev (přerušeno za stavu 2:2 *40:A) a Maršoun – Juska se dohrává dnes