Světové hry tělesně handicapované mládeže se konají podvanácté. V Praze je odpoledne zahájil slavnostní ceremoniál na Staroměstském náměstí. Před průvodem účastnických zemí zástupci klubů v historickém centru Prahy předváděli ukázky jednotlivých sportů.

Také veřejnost si mohla vyzkoušet například handbike trenažéry, tedy kola poháněná rukama, basketbal na vozíku nebo paragolf. „Snažíme se o propojení sportu handicapovaných s veřejností. Snažíme se ukázat, že handicap je jenom slovo a sportování to nebrání," uvedla na tiskové konferenci Jana Procházková, ředitelka Nadačního fondu Emil, který akci pořádá.

Hry se konaly už v Olomouci

Tato nezisková organizace pomáhající sportovat handicapovaným dětem a mladým lidem do třiceti let. V minulých letech Nadační fond Emil organizoval pět ročníků obdobných evropských her, kterých se od roku 2009 zúčastnilo přes 2400 lidí ze čtrnácti zemí. Ani Světové hry tělesně handicapované mládeže se v České republice nekonají poprvé, před čtyřmi lety je hostila Olomouc.

Soutěží v Praze se zúčastní 249 sportovců, uvedl prezident mezinárodní federace tělesně postižených sportovců IWAS Paul DePace. Světové hry podle něj nemají jen ryze sportovní smysl. „Také jde o navazování přátelství s lidmi z celého světa a získávání sebevědomí, které pak účastníci mohou uplatnit nejen ve sportu, ale také v jiných oblastech života," řekl.

Srovnání s vrstevníky 

Šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek ocenil, že mladí tělesně postižení sportovci mají poměrně výjimečnou příležitost srovnání se svými vrstevníky. „Ve sportu handicapovaných není tak běžné, aby spolu závodili jen junioři. Věřím, že to bude pro mnohé z nich odraz k budoucím paralympijským úspěchům," řekl cyklista.

První boje o medaile jsou na programu v pátek 1. července. O den později Světové hry tělesně handicapované mládeže vyvrcholí a uskuteční se závěrečný ceremoniál.

Čtěte také: Kajakář Hradilek si otevřel multisportovní centrum na Vltavě