Třetí postupový bod se pokusí svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila získat v sobotu od 14:30. Do čtyřhry jsou nahlášeni Lukáš Rosol a Jiří Veselý, ale hrát budou Berdych se Štěpánkem, kteří spolu v Davisově poháru vyhráli dvanáct ze třinácti deblů. Argentinci oznámili dvojici Carlos Berlocq, Horacio Zeballos.

"Určitě jsem to čekal. Byl bych špatný kapitán, kdybych to nečekal," řekl Navrátil České televizi s tím, že ve vedení 2:0 po úvodních dvouhrách věřil. "Oba zápasy ale byly velice těžké, hlavně ten druhý. Mayer hrál nad své možnosti a Tomášovi to hodně znepříjemnil. Radek potvrdil, že mu povrch sedí," uvedl Navrátil.

Štěpánek se rozjížděl pozvolna

Štěpánek, čerstvý vítěz čtyřhry na US Open, měl v O2 areně, kde loni v listopadu vyhrál rozhodující pátý duel finále proti Španělům, vlažnější vstup. První v utkání přišel o podání, ale ztrátu rychle smazal.

Oba hráči si pak drželi servis do stavu 5:5, kdy Mónaco udělal čtyři chyby po sobě a Štěpánek šel podávat na vítězství v první sadě. Jenže zahrál dvě dvojchyby a úvodní set musel rozhodnout až tie-break.

V něm čtyřiatřicetiletý Štěpánek velmi slušně zaplněnou halu rychle rozbouřil. Vsadil na hru od základní čáry, kde po celý set překvapivě více bodoval než u sítě, a ujal se vedení 6:0. Mónaco odvrátil tři setboly, pak už ale na Štěpánkův útok nestačil.

Pestrá hra na Mónaka platila

Úvodní tie-break se nakonec ukázal jako zlomový. Rozjetý český veterán "vlétl" ve velkém stylu do druhé sady a sebral Mónakovi hned jeho první servis. O pět let mladší Argentinec, který je na žebříčku o 31 míst výše, sice ještě srovnal na 3:3, ale šlo o jeho poslední vzepětí v zápase.

Od té doby už vládl na rychlém dvorci Štěpánek. "Dařilo se mi dodržovat taktiku. Snažil jsem se to mixovat. Chvíli útočit, chvíli hrát z obrany," uvedl Štěpánek.

V osmém gamu mu Mónaco další dvojchybou pomohl k vedení 5:3 a český hráč zkušeně "dopodával" druhý set. Ve třetím dějství už rodák z Karviné s jistotou mířil za prvním bodem. Rychle získal brejk poté, co Mónaco ve třetí hře poslal bekhend jen do sítě. A když obral soupeře také o následné podání, bylo rozhodnuto. Mónaka porazil navlas stejným výsledkem jako v pátém duelu čtvrtfinále před čtyřmi lety v Ostravě.

"Chtěl bych poděkovat lidem v hale, byli skvělí a pomohli mi. Atmosféra byla elektrizující," řekl Štěpánek.

Argentinská dvojka dělala trable

Berdych ve druhé dvouhře neměl vůbec snadnou práci. Rychle hrající Mayer, až 93. tenista žebříčku ATP, se překonával a byl české jedničce vyrovnaným soupeřem. Berdych ztratil v první sadě podání, ale od stavu 4:3 zachránil set ziskem tří her v řadě. Ve druhém dějství se mohla situace opakovat, ale tentokrát Mayer závěr zvládl.

Ve třetím a čtvrtém setu ukázal Berdych své kvality. Nedominoval, zlepšil ale oproti úvodu především servis, solidně returnoval a ve výměnách přidával častěji vítězné míče. Po třech hodinách duel při svém podání ukončil, i poslední hra ale ukázala, jak musel o výhru tvrdě bojovat. Při prvním mečbolu poslal volej do sítě, pak odvrátil brejkbol a radoval se až po druhém mečbolu poté, co Mayer poslal forhend do autu, což potvrdilo "jestřábí oko".

"Byl to povinný bod a o to je to těžší. Jsem rád, že to je výhra ve čtyřech setech, ale první dva sety nebyly ideální. On začal skvěle, nedělal chyby a druhý set si zasloužil vyhrát. Zlomilo se to na začátku třetího setu, kdy jsem ho brejkl a pak už jsem to zvládl," řekl Berdych.

Semifinále Světové skupiny tenisového Davisova poháru v Praze (hala, tvrdý):

ČR - Argentina 2:0 po úvodních dvouhrách
Berdych - Mayer 6:4, 4:6, 6:3, 6:4, Štěpánek - Mónaco 7:6 (7:3), 6:3, 6:2.

Semifinále tenisového Davisova poháru v Bělehradu:

Srbsko - Kanada 1:1 po prvním dnu
Djokovič - Pospisil 6:2, 6:0, 6:4, Tipsarevič - Raonic 7:5, 3:6, 6:3, 3:6, 8:10.