Na hřišti soupeře si v prvním vzájemném utkání vybudovali dvoubrankový náskok, přesto ještě odmítají slavit postup do Evropské ligy. Fotbalisté Sparty poznali před týdnem v Mariboru ofenzivní sílu slovinského mistra NK a navíc je pro ně varováním i to že, jejich rival dokázal v předkole Ligy mistrů vyhrát 3:2 v Curychu.

Dnes by ale i přes veškerou svoji obezřetnost měli ruidí potvrdit svůj postup v domácí odvetě. Pokud ne, bude to pro letenský celek obrovské zklamání.

Sparta očekává na Letné velkou podporu fanoušků, v ochozech má být okolo patnácti tisíc diváků. Zápas začne v osm hodin večer, přímý přenos odvysílá ČT4 Sport, rozhodovat ho bude Bělorus Kulbakov.

K postupu stačí i prohra o jeden gól

Trenér Jozef Chovanec už po prvním duelu chválil Maribor za jeho kombinační schopnosti. „Je to mladý tým, který mívá stejně jako my potíže se zakončením. Ale má před sebou budoucnost,“ řekl kouč sparťanů.

Jeho svěřence dostane do základní skupiny Evropské ligy každý výsledek, který nebude znamenat prohru o dva góly a více. Při porážce 0:2 by se utkání prodlužovalo.

Českého vicemistra by za těchto okolností mohl zneklidnět případný rychlý gól Slovinců, dá se proto očekávat, že domácí vsadí také na Letné především na zajištěnou defenzivu, z níž budou vyrážet do útoku. „Diváci to pochopí, budou naším dvanáctým hráčem,“ nemá Chovanec obavy, že by se netrpělivost z ochozů mohla přenést na trávník.

Velké změny v sestavě rudých nebudou

Chovanec může znovu vsadit na obvyklou základní jedenáctku, do níž se mohou vrátit doléčený Luboš Hušek i Václav Kadlec, jenž rozhodl v nastavení nedělní ligový duel proti Mladé Boleslavi. Respekt bude mít slovinský klub z černého Bonyho Wilfrieda, jenž v Mariboru vstřelil oba góly.

U postupových plánů naopak budou chybět tři dlouhodobí marodi: Patrik Berger se podrobil v pondělí operaci kolena, v rekonvalescenci jsou Jan Holenda a Jiří Kladrubský; všichni by přitom do základní sestavy zřejmě patřili.

„Velké změny v sestavě nebudou, ale některé nevylučuji,“ uvedl Chovanec, ale mezi možnými absencemi uvedl i Luboše Huška. V tom případě se dá předpokládat, že by přednost dostal Denis Kovba.

Maribor se prý nehodlá vzdát předem

V týmu Mariboru panuje nervozita, neboť po prohře se Spartou přišlo další domácí zaváhání s Koperem a tým se dostal pod palbu kritiky. Ředitel klubu Zlatko Zahovič ale varuje všechny, kteří by nad současným celkem lámali hůl.

„Po kouzelné noci v předkole Ligy mistrů v Curychu jsme tvrdě dopadli na zem. Náš mladý tým se špatně vyrovnává se dvěma těžkými zápasy týdně, ale ti, kteří nás předčasně odepsali, se mýlí. Nevyrovnané výkony jsou poplatné mladému mužstvu, ale podobné zápasy je posilují a my jsme na hráče hrdí,“ obhajoval tým slavný internacionál.

Trenér Darko Milanič vzal do Prahy dvacet hráčů, chybí mu zraněný Aleš Mejač a Armin Bačinovič, který v prvním utkání dostal v poslední minutě domácího souboje druhou žlutou kartu. Přesto se Maribor nehodlá vzdát před bojem.

Hokejisté Slavie hostí Pardubice – za zavřenými dveřmi

Poprvé v nové sezoně se představí hokejisté Slavie v O2 Areně, kde hrávají svá mistrovská utkání. V přípravném souboji souboji s Pardubicemi, který začíná v 17.30, se ale představí jen sami sobě, rozhodčím a soupeři. Na zápas totiž nemají diváci přístup.

Slavia v dosavadním průběhu přípravy odehrála jen šest zápasů, ze kterých tři vyhrála. „Moc zápasů jsem nechtěl hrát. Dvakrát jsme prohráli s prvoligovými týmy. Je to i tím, že zkoušíme mladé hráče. I z Havlíčkova Brodu,“ poukázal trener Vladimír Růžička na pokračující spolupráci s prvoligovým klubem.

Nejvýraznější posilou je útočník Daniel Branda, jenž bude zatím v červen obílém dresu dva měsíce hostovat.

„Už za nás v minulosti hrál, takže víme, co od něj čekat. Byl bez angažmá a požádal nás, zda by u nás mohl trénovat. Až pak jsme se dohodli na spolupráci. Zatím do reprezentační přestávky, pak se uvidí,“ uvedl Růžička.

Kam za sportem v Praze?

ČTVRTEK 27. srpna

AEROBIK Letní cvičení pro ženy: 19.00 Pilates s Jadrankou Kek (Kulturní centrum Praha 12, Pertoldova 3346, Modřany).

ATLETIKA 18.00 JAK – běh na 4,6 km (terén a silnice, start u altánu v Milíčovském lese, Praha 4), 18.30 akce Běhání v Praze (areál Ladronka, Praha 6).

BASEBALL 9.00 až 15.00 Čtyřdenní soustředění – 3. den (areál TJ Tempo, Zelenkova 3, Praha 4).

FOTBAL Evropská liga, odvetné utkání 4. předkola: 20.00 Sparta – NK Maribor (na Letné).

HOKEJ Přípravné utkání (neveřejné): 17.30 Slavia – Pardubice (O2 Arena, Vysočany).

INLINE BRUSLENÍ 13.00 Bezpečně na bruslích i na kole, soutěže o ceny pro děti i dospělé (zast. MHD Nádraží Braník, ul. U kempinku, Praha 4).

KARATE Prázdninové karate se Shihanem D. Hazanem v klubu sebeobrany SK Kesl Ryu Shotokan & Saisho Ki Do (ZŠ Rakovského, Modřany).

KARETNÍ HRY Český pokerový festival: 14.00 Mistrovství ČR, freezout (Card Casino Prague, Stroupežnického 1-Ženské domovy, Smíchov).

LAKROS Evropský lakrosový kemp pro juniory a juniorky od 13 do 19 let (hřiště v Radotíně, Vykoukových 622/2).

TENIS Zentiva Open 2009: 10.00 Mezinárodní turnaj žen (více informací na protenis.cz/zentiva-open-2009).

TURISTIKA 16.30 až 18.00 Do Starého Města pražského (Betlémské nám., Praha 1).

(klt, dp)