V prvním zápase prohráli 0:2 v Janově, dnes na domácím stadionu v Edenu se musejí pokusit o reparát. Fotbalisté Slavie v úvodním domácím utkání základní skupiny Evropské ligy nastoupí dnes v devět hodin večer proti francouzskému Lille. Budou se chtít odpoutat z posledního místa v tabulce a především oživit naděje na postup do vyřazovací části.

Červenobílí však budou postrádat řadu opor. Několik stabilních členů základní sestavy je na marodce, tři hráči navíc startují na mistrovství světa dvacetiletých v Egyptě.

„Pokud budeme chtít v odvetě a v dalších zápasech skupiny pomýšlet na lepší výsledek, musíme být efektivnější a klidnější v předfinální a finální fázi,“ uvedl již po porážce v Janově trenér Karel Jarolím.

Jeho svěřenci se na podzim prezentují nevyrovnanými výkony. Po vyřazení ve třetím předkole Ligy mistrů moldavským Tiraspolem přišel postup do hlavní fáze Evropské ligy a zlepšená hra v domácí soutěži. Slávistům se však zatím nedaří potvrzovat výhry z Edenu na hřištích soupeřů. Venku třikrát po sobě jen remizovali 1:1 a zvlášť poslední duel v ďolíčku proti Bohemians 1905 jim nevyšel. Svou roli sehrálo netradiční složení defenzivní čtveřice, v níž úřadující mistr v sobotu nastoupil.

Dilema, jak poskládat obranu, bude mít kouč Jarolím i před duelem s Lille. Ondřej Čelůstka spolu s Janem Hoškem reprezentují na šampionátu dvacetiletých a stopera Benjamina Vomáčku stále trápí viróza s teplotami.

Mimo hru však budou i další. Útočník Tomáš Pekhart rovněž startuje v Africe, na marodce jsou Josef Kaufman a Jaroslav Černý, který musel na operaci kolenních vazů, a k dispozici nebude ani Vladimír Šmicer, přestože se proti Bohemians už objevil na lavičce. Naopak definitivně se uzdravil Milan Černý.

Lille sice před pár lety slavně zdolalo v Lize mistrů Manchester United nebo AC Milán, ale letos se zatím trápí. Až 17. místo v tabulce francouzské ligy zůstává daleko za předsezonními ambicemi. I proto nenašli bookmakeři před dnešním soubojem v Edenu favorita.

Lille míří do Prahy s jedním bodem za předchozí remízu 1:1 s Valencií. Pro české fanoušky je zřejmě nejznámější tváří v dresu Lille slovenský reprezentant Róbert Vittek.

Zápas mezi Slavií a Lille začne ve 21.05 hod., přímý přenos odvysílá ČT4. Jako hlavní rozhodčí bude utkání řídit Rakušan Robert Schörgenhofer.

Kam za sportem v Praze?

ČTVRTEK 1. října

BOWLING 17.30 Člověče, nezlob se (Patium Zbraslav, Praha 5), Prague Bowling Cup Best Bowling Zličín).

BRUSLENÍ Na Štvanici: 10.00 až 12.00, 15.00 až 17.30. Ice Arena Letňany: 10.00 až 12.00.

FOTBAL Evropská liga, skupina B: 21.05 Slavia Praha – OSC Lille (Synot Tip Arena v Edenu).

FUTSAL Pražský přebor: 20.00 ČZU – DFC, 21.00 Slavia B – Chemcomex (oba zápasy hala Slavie v Edenu).

HOKEJ 13.00 Nábor do HC Sparta, chlapci a dívky narozeni v roce 2003 a mladší (Incheba arena, malá hala u Tesla Areny v Holešovicích).

MOTORISMUS 18.00 Pražský automobilový Seat sraz (Černý Most, parkoviště u obchodního centra).

ORIENTAČNÍ BĚH 16.00 Pražské Dny orientace v přírodě – závod tzv. Amerických štafet (horní část vrchu Petřín, v polovině vzdálenosti mezi konečnou lanovky a rozhlednou u kamenného patníku na louce).

SOFTBALL Pražský přebor mužů: 17.00 FEL Praha – Podolí (hř. Pod Císařkou, Smíchov).