Vyhlášení ankety o nejlepší českou veslařskou posádku roku 2016 se uskutečnilo v Centru pohybové medicíny v Praze. Původně se mělo konat na začátku prosince, po tragickém úmrtí skifaře Michala Plocka však bylo odloženo.

O vítězi hlavní kategorie nebylo pochyb, neboť Synek se postaral o nejlepší český výsledek na vrcholné akci sezony. Nikdo další v Riu na medaili nedosáhl.

Nepřehlédněte: Synek přišel o největšího soupeře, Drysdale vynechá příští sezonu

"Minulá sezona byla nejvíce komplikovaná, jakou jsem zažil. Měl jsem problémy se zády, které mě dost limitovaly, a nevěděl jsem, jestli ji vůbec dokončím nebo ne. Nakonec se to povedlo, za což jsem byl rád," řekl ČTK Synek.

Rodák z Brandýsa nad Labem se sedmým triumfem opět přiblížil k rekordmanovi ankety Václavu Chalupovi, jenž ji ovládl jedenáctkrát. A vzhledem k tomu, že Synek ohlásil záměr veslovat až do her v Tokiu 2020, má šanci se svým předchůdcem srovnat krok.

"Podobné věci ale já nepočítám a ani nevím. Aby se mi to podařilo, musel bych ještě dlouho veslovat. Uvidíme. O tom, kdo bude mít více úspěchů v anketě, ale náš sport není," pousmál se Synek, který je aktuálně v plném tréninku. Na vodu se chystá ve druhé polovině března, kdy jej čeká soustředění v Itálii.

Čtěte také: Je to obrovská tragédie, říká legendární Chalupa k úmrtí Plocka

Veslař pražské Dukly se již připravuje na letošní sezonu, ve které jej čeká v květnu i start na mistrovství Evropy v Račicích. "Z pohledu přípravy se ale nic nemění. Evropa je vždy na konci května, jen na to asi bude díky tomu, že je doma, koukat více českých lidí. Tedy doufám," pousmál se čtyřiatřicetiletý skifař, jenž kontinentální šampionát již čtyřikrát vyhrál. Jednou ale triumfoval na osmě.

Druhé místo v anketě obsadili Lukáš Helešic a Jakub Podrazil, závodící na dvojce bez kormidelníka, třetí skončila Miroslava Topinková Knapková. Nejlepšími juniory byli vyhlášeni Jan Zavadil, Eduard Bezděk, Jan Cincibuch a Jan Fleissner, kteří se stali mistry Evropy i světa na párové čtyřce. Bezděk a Cincibuch tak navázali na své vítězství z roku 2015, kdy závodili na dvojskifu.