„Jsem rád, že se mi to konečně podařilo, chtěl jsem tenhle závod vyhrát už hodně dlouho,“ přiznal. Habanec se jako teenager už řadí k evropské špičce. K ježdění ho v pěti letech přivedl jeho starší bratr, v sedmi se pak poprvé přihlásil na závody.

„Teď trénuji každý den, musím kvůli tomu mít upravené rozvrhy. Nejezdím ale z frajeřiny, jak by si mohlo hodně lidí myslet. Kdybych to tak dělal, určitě bych tomu nemohl dát všechno,“ vyprávěl devátý muž letošního evropského šampionátu. „Jednou bych se chtěl naplno prosadit i v Evropě. Přetavit tohle všechno alespoň v nejlepší trojku,“ dodal sebevědomě.

Nebojí se ani jinak poměrně častých zranění. „Prodělal jsem zatím pouze lehčí. Nějaké ty zlomeniny rukou, výrony kotníků,“ usmíval se.

Na Štvanici se konalo závěrečné páté kolo 13. ročníku Českého skateboardového poháru, zjednodušeně mistrovství republiky. Mezinárodní účast zajistili třeba Slováci, Kazaši nebo Rumuni. „V mnoha okolních státech totiž takto vrcholový závod chybí,“ vysvětlil účast zahraničních závodníků Jaroslav Boček, produkční závodu.

Před dvěma tisícovkami diváků ve třech disciplínách – nejúspěšnějším a nejuznávanějším streetstylu, v bowlu (jízdě v bazénu – pozn. red.) a best tricku – se utkalo 85 jezdců. Závodili o celkové „prize money“ 50 tisíc korun.

MISTROVSTVÍ ČR

Streetstyle
1. Maxim Habanec, Praha
2. Jakub Páv, Praha
3. Martin Pek, Praha
Bowl
1. Martin Jurášek, Havířov
2. Ondřej Filípek, Rožnov pod Radhoštěm
3. David Horváth, Praha
Best trick
Arnošt Ceral, Hradec Králové
Vítěz série 2009 streetstyle
Adam Lukas, Praha
Vítěz série 2009 bowl
Jan Tomšovský, Hradec Králové

„Nejpopulárnější je určitě streetstyle. V podstatě je to takový undergroundový sport. Neexistuje žádná organizace. To je na tom to nejhezčí, člověk si může trénovat, kdy chce. Nemá žádná časová omezení,“ vykládal Boček, který sám začal jezdit počátkem devadesátých let.

„V té době ještě nebylo pro prkno příliš veliké zázemí. Nyní jsou prakticky všude skateparky, kde se dá trénovat,“ porovnal. Jistě i proto si české publikum zvyklo na poměrně časté úspěchy z mezinárodní scény.

„Možná se to nezdá, ale skateboarding je jeden z nejnáročnějších sportů. Mnoho jezdců v létě dává přednost skatu a v zimě pak vytáhne snowboard. Pokud ale chcete být na špičkové úrovni, musíte tomu věnovat hodně času. I v té zimě. Navíc už musíte být hodně pohybově nadaný,“ usmíval se šéf závodu.

Pak se tímto sportem dá i uživit. Sponzoři zajišťují veškeré náčiní, dávají závodníkovi oblečení. Jen sportovní skateboard vyjde až na 6 tisíc korun.
Prvních sto jezdců v Česku má svého sponzora. Ti nejlepší i víc. A šampioni se mohou rozmáchnout i do Evropy.

ANNA–MARIE KROUPOVÁ