Bafuňářskou premiéru měl předloni v Soči, teď má před sebou první letní hry. Do Brazílie vyráží za 18 dnů a věští: „Zase to bude dobrodružství."

S reportéry nemluvil uprostřed brazilské zimy, stihl to ještě na začátku českého léta. O čem byla řeč?

O přípravě her. „Můžeme jen doufat, že v Brazílii všechno běží podle plánu. Těžko to hodnotit z Česka i přímo na místě, když tam zatím nikoho nepustí. Uvidíme, až 24. července všechno pootvírají. Naposledy byl problém s velodromem, ale i ten už je jako poslední olympijské sportoviště dostavený a předaný organizátorům."

O dopravě. „Pořád ještě není hotové metro mezi Copacabanou a Barrou, dvěma klíčovými olympijskými oblastmi. Daleko větší problém by byl, kdyby Brazilci nestihli dodělat BRT mezi Barrou a Deodorem. Proč? BRT je autobus, který jede v preferenčním pruhu, kam se nikdo jiný nedostane. Je to takové venkovní metro řešené autobusy, Riu může hodně pomoct."

O špinavé zátoce Guanabara. „Můžu být úplně upřímný? Všichni věděli, že tam bude bordel, ale myslím, že domácí udělají všechno pro to, aby tam nebyl. Největší problém je přímo u vjezdu a v maríně, snad to tam vycídí. Nesmí pršet, protože je tam mizerná kanalizace, která situaci ještě zhorší."

O znečištěném jezeru Rodrigo de Freitas. „Při každých hrách od Sydney dál byl s kanoistickým jezerem problém, snad jen v Londýně 2012 to nebylo tak hrozné. Nechávali jsme tamní vodu měřit a udělali kontrolní vzorek: bazénová voda to není, pitná už vůbec ne. Ale nešlo o hodnoty, že by se tam nedalo vyjet. Místní se tam i koupou, jsou otrlí."

O divoké politické situaci. „Prezidentka Rousseffová je od května suspendovaná a zemí otřásají korupční skandály, ale organizátoři nám tvrdí, že jednají spíš s městem Riem než s vládou. Je to nepříjemné, navíc je potřeba ohlídat i stávky a podobné věci, které tam občas bývají. V žádném případě se to nesmí dotknout olympiády."

O bezpečnosti. „Kdybych nevěřil, že Brazilci hry ohlídají, nemohl bych dělat tuhle funkci. Jasně, bezpečnostních hrozeb je tam dost, ale… Ozbrojených složek bude v ulicích spoustu, takže není důvod nevěřit, že to zmáknou."

O atmosféře olympiády. „Jakmile Brazilci zjistí, že je v jejich zemi další karneval během zimy, můžeme čekat klasickou olympijskou atmosféru na druhou. Jsou tam nová sportoviště, nádherné prostředí kolem a příjemní lidé akorát po nich nesmíte nic chtít přesně na minutu. Nesmí se tam stát nějaký problém, všechno by šlo do háje. Jinak čekám krásnou olympiádu."

MARTIN MLS