V jakém rozpoložení jste našel hráčky při nástupu do funkce?

Psychika nebyla po neúspěšném vystoupení v semifinále Českého poháru ideální. Po dvou trénincích se děvčata zvedla a je z nich cítit chuť. Kádr má obrovský potenciál, musíme ho ale umět využít.

Co jste udělal jako první?

Představil jsem se. (směje se) S několika děvčaty jsem ještě neměl čest pracovat.

Před půl rokem jste mluvil o nutnosti odpočinku. Proč jste změnil rozhodnutí?

Chtěl jsem být mimo nejvyšší soutěž, která klade na trenéra velké nároky a věnovat se mládeži. Když jsem ale viděl holky po poháru s Porubou, rozhodl jsem se pomoci.

Pomohlo, že budete mít pod rukama talenty kalibru Veroniky Galuškové?

Určitě. Vždyť jsem ji před dvěma roky pro Slavii vytipoval. Samozřejmě jsem ji sledoval, i když jsem v Edenu nepůsobil. Vím, že si potřebuje odpočinout.

Hráčka nejvyšší soutěže potřebuje odpočinek?

Ano, jde o ročník 1998. Absolvovala závěrečné soustředění s ženskou reprezentací před mistrovstvím Evropy i juniorské srazy. Viděl jsem, že je kondičně zanedbaná, protože netrénovala, jak měla, což způsobilo i dojíždění z Plzně a studijní povinnosti.

Které se asi nezmění…

Do půl roku se může kondičně posunout, ale musí na sobě pracovat. Je navíc nepolíbená individuálními věcmi. Byla zvyklá hrát za Plzeň, a to ve více věkových kategoriích. Vždy vynikala díky své zlaté levačce.

A to už nestačí?

Musí se komplexně rozvíjet. Což pochopila. Jsem rád, že je v družstvu více kvalitních mladých hráček. Kamila Kordovská na sobě tvrdě pracuje. Společně s Janou Chlupovou či Terezou Pokornou jde o další neobroušené diamanty.

Může pomoci, že se talentovaným slávistkám dařilo tolik na mistrovství Evropy?

Děvčata získala sebevědomí, předvedená hra reprezentace byla nejvydařenější za poslední léta. Na hráčkách je vidět, že si spoustu dobrých věcí ze šampionátu přenesly do klubu. Podobné zkušenosti obohatí i ostatní.

A dovedou ho až k titulu?

Titul v hlavách nenosíme. Visí strašně vysoko. Předcházet ho musí složitý proces. Až uvidíme, že funguje, můžeme se o něm bavit. Jsme pokorní, nejprve se chceme zlepšit v útočné hře a postoupit do play-off. Co se v něm bude dít, je nová pohádka.

Čtěte také: Vahala junior je hvězdou Edenu