Červenobílí, jak známo, ovládli letošní ročník nejvyšší fotbalové soutěže. Vyznavači rudých barev věří, že se budou radoval po skončení ragbyové extraligy. Podobnou šanci necítili osmnáct let. Hluboká propast stojí mezi sparťany a poslední mistrovskou oslavou.

RADOST. Praga vyhrála extraligu v sedmičkovém ragby.
Čeští ragbyoví mistři na devět? Přece pragováci

Podobná série vzbuzuje respekt 

„Už bychom si zasloužili titul. Za letošek určitě," myslí si Vojtěch Hruška, pětadvacetiletý rváček rudých, jenž v Libni zažil dobré i zlé, nepamatuje ale, aby jeho celek extralize dominoval. „Naše nové vedení se o ragby začalo starat, jak o hráče, tak o zajištění adekvátní přípravy," líčí důvody vítězné šňůry, která provází sparťany od 22. října, kdy padli na Tatře Smíchov.

Podobná série vzbuzuje respekt a vyvolává očekávání. „Tlak necítíme. Víme, že v play-off začíná nová soutěž," opakuje Hruška pokorně. I při otázce, zda bere Sparta jen zlato, se rázně ohradí: „Nepředbíhejte! Praga má šikovné, mladé kluky, kteří se dovedou vyhecovat. Nesmíme je podcenit."

Omlazená Praga nekalkuluje 

Jestlipak víte, který tým vévodí historickým tabulkám českého ragby? Se sedmnácti tituly najdete na špici semifinálové protivníky Sparty, hráče Pragy. „Nebojíme se, nemáme co ztratit. Soupeři už se vidí ve finále. V tom je naše výhoda," spřádá plány šestadvacetiletý zadák Tomáš Forst.

Přes svůj věk patří mezi nejstarší borce vysočanského výběru. „Ani mi to nepřipomínejte," usměje se. „Je super, že máme v týmu tolik talentů. Nejsou ale ještě vyhraní," přiznává. Na udání směru musí být proto na hřišti protřelí kozáci, včetně Forsta. „Cítím zodpovědnost.

Bývalý ragbyový reprezentant a trenér Eduard Krützner.
Naučil Prahu hrát ragby. Kariéru mu přibrzdil komunistický aparát

Autoritu ale minimální. Rozhodně ne takovou, jakou měli v době titulů u mladých Pavel Syrový a Karel Jung," postěžuje si český reprezentant, jenž si uvědomuje, že kvalita je na straně rudých. „Sparta nemá viditelnou slabinu. Na každém postu najdete kluka z nároďáku. A za ním výborného náhradníka," říká a rychle doplní: „Zkušenost kontra mládí. Spartu můžeme zaskočit naší drzostí a agresivitou."

Mistři se nevzdávají. Brzdí je ale přístup

Dvaadvacet let čekali na titul vyškovští ragbisté. Poté co loni zdvihli nad hlavy pohár, došlo v jejich celku ke změně. „Dosáhli jsme vytouženého cíle a hodně kluků ze dne na den upřednostnilo práci a rodinu," popisuje mistrovskou kocovinu útoková spojka z jižní Moravy Martin Kovář.

Blížící se play-off ale přeci jen přineslo pozitivní obrat. „Sice pozdě, ale konečně naplno trénujeme," nachází světýlko na konci tunelu pětadvacetiletý borec. Sfouknout ho chtějí lonští fináloví sokové Vyškova, hráči Tatry Smíchov. „Žádné trumfy asi nedržíme," zamyslí se Kovář. Po chvíli jeden přeci jen vynese. „Takové fanoušky jako my nemá nikdo v extralize. Titul měl ve městě obrovskou odezvu. Pořád nás povzbuzují. I kvůli nim chceme uspět," dodává.

Ilustrační foto.
Metalové kapely již po páté podpoří vozíčkářské ragby

Smíchovští myslí na náskok a odvetu 

Ve „sladké" Francii si ještě loni vydělával na ragbyový chlebíček Vojtěch Havel. Příznivci Tatry nepochybují, že právě schopnosti šestadvacetiletého vazače převáží misky vah z jihomoravské rysky na stranu Smíchova. „Cítím obrovské odhodlání. Všichni si uvědomují, jak důležitý a těžký nás čeká zápas," pochvaluje si opora.

Zeptáte-li se odborníků, koho favorizují na postup do finále, shodnou se ve jméně Sparty. Na druhou sérii jsou jejich pohledy ale rozpolcené. Vyškov se zdá sehranější a vyrovnanější. Tatra disponuje silnějšími individualitami, které tým výrazně táhnou.

Hráči Barbarians se představí v Praze. Ilustrační foto.
České ragby oslaví 90 let duelem proti hvězdným Barbarians

Ragby nabídne dvě semifinále 

„Vyškov má mimořádně rychlé ragbisty, kteří si umí výborně přihrát a přemisťovat hru," uvědomuje si Havel. „Důležité bude zvítězit už na Moravě a vytvořit si náskok," říká odhodlaně. „Jen se nedostat pod psychický tlak."

Nastíní tím systém play-off, který se oproti minulým rokům změnil. Ragby nabídne dvě semifinále. Do boje o zlato postoupí buď vítěz obou duelů, nebo ten, který dosáhne při jedné výhře lepšího skóre. V případě rovnosti dojde na dvě prodloužení a na kopy na háčko (branku). Po tak spravedlivém rozuzlení ale žádný tým netouží.