Vyškov hostil suverénního lídra soutěže pražskou Spartu a po porážce 6:47 zůstal na třetím místě. Utkání spíš mělo být jakýmsi testem, zda je výkonnostní rozdíl skutečně takový, jak napovídá extraligová tabulka. Výsledek to sice naznačil, přesto trenér domácího týmu Pavel Pala toto skóre jako objektivní měřítko nevidí. „Napočítal jsem, že nám chybělo třináct stabilních hráčů. Proto nastoupili kluci, kteří by se jinak do sestavy nedostali. Někteří dokonce bez tréninku. Takže složení se blížilo víc béčku než áčku," zdůraznil v hodnocení utkání.

Helena Kojdová
Trenér Pommer a smečařka Kojdová patří k elitě

Sparta dokázala využívat svoji váhovou převahu

Zápas i za těchto okolností domácí zahájili bez respektu. Ve čtvrté minutě jim Martin Gibala získal tříbodové vedení proměněným trestným kopem a o deset minut později si to zopakoval. Až do dvacáté minuty se pak hrála naprosto vyrovnaná partie. To Jan Benda položil pětku a Martin Schneider přesným kopem po ní otočil skóre na pražskou stranu.

„To byl zlom celého utkání. Soupeři jsme zbytečně odevzdali balón, z rychlého protiútoku jsme dostali pětku a po ní Sparta začínala mít navrch. Ale ani pak to nebylo o tom, že by měla nějaký trvalý tlak, že by nás přitlačila do nějaké těžké defenzívy nebo že bychom se třeba osmdesát minut těžce bránili. Ale je pravda, že se k nám Sparta dostávala rychlým protiútokem a potom dokázala využívat svoji váhovou převahu v těžkém roji," popsal Pala zbytek duelu.

„Dvacet minut to pro nás vypadalo dobře. Zřejmě proto oni začali posílat na hřiště hráče, které chtěli šetřit. A tak se postupně otočilo skóre. Ale určitě se s nimi dá hrát jako s každým jiným soupeřem. Oni taky dělali chyby, ale my jsme je využívat nedokázali, zatímco oni ty naše z brejků ano," přidal se k hodnocení kapitán týmu Martin Kovář, který do zápasu naskočil až ve druhém poločase.

Házenkáři Dukly Praha.
Začíná boj o titul. Dukla chce zastavit mistra

Ragbisté mají nyní reprezentační svátek

Sparta i ve Vyškově vydolovala maximální počet bodů a Top šestku vyhrála rovněž s maximem padesáti bodů. O tom, že má předplacený titul, nechtěl trenér Petr Okleštěk ani slyšet. „Vyškovu chybělo moc hráčů, nám sice také, ale je to evidentně postihlo víc. Myslím, že jsme zápas měli pod kontrolou a výsledek odpovídá průběhu. Teď se chceme dobře připravit na play-off. O titulu nechci mluvit, protože bych to nerad zakřikl. Pro nás jsou teď cílem utkání s Pragovkou," řekl kouč Pražanů.

Dvojice v play-off tedy tvoří Sparta–Praga a Tatra –Vyškov. Semifinálové boje začnou po reprezentační přestávce 3. června s odvetou 10. června.

Ragbisté mají nyní reprezentační svátek. Národní tým se v sobotu 20. května střetne v Praze na Markétě s Maltou. V jednozápasové baráži o postup do Rugby Europe Trophy, tedy druhé nejvyšší evropské soutěže reprezentačních týmů, má český tým výhodu domácího prostředí díky vyššímu zisku bodů v základní skupině. Do hry může zasáhnout i pětice Vyškovanů, které trenér Thomas Putna nominoval: Radim Trunečka, Ondřej Kovář, Jan Školař, Martin Kovář a Adam Soural.