Plzeňská levá spojka přitakává: „Oba jsme trochu provokatéři, což fandy popuzuje. Spousta hráčů ale neudrží nervy na uzdě a udělá faul. A popíchnutí je během zápasu dost." A co Kotrč? Jen se usměje.

házená extraliga finále - Talent Plzeň x Dukla Praha
Jako den a noc. Dukla v Plzni zářila i propadla

Horké hlavy

Zatímco na ploše si obě osobnosti nedarují ani milimetr, v civilu si rozumí. „Známe se z reprezentace," vysvětluje Kotrč. „Nemáme problém se kdykoli bavit," potvrzuje Škvařil. Shoda nepanuje ve všem. „Na žádný konflikt si nepamatuji," líčí dukelské křídlo. „Já ano," oponuje protivník. „Nazval bych ho ale mladickou nerozvážností," zazubí se a pohříchu víc neprozradí.

Ani na druhý pokus si Kotrč rozepři nevybaví. „Na hřišti se dokážu hravě vytočit," přiznává. „Minutu po utkání jsem ale v klidu. Neprožívám křivdy. Škvára si je pamatuje možná o trochu víc," rýpne si. Nezvládání emocí Škvařil rezolutně odmítne. „Třeba to tak nevypadá, už je mám ale pod kontrolou. Vím, co si kdy mohu dovolit."

Klíčové postavy 

Zatímco jeden dobývá branku z křídla, druhý se k ní tlačí ze spojky. „Škvára má obrovský tah, ránu v ruce jako nikdo v lize," pronese obdivně na adresu soka Kotrč. „Milanovou předností je obrovský výskok a moc šikovná ruka," vrací kompliment Škvařil.

Házenkáři Dukly Praha.
Začíná boj o titul. Dukla chce zastavit mistra

Ligové loučení 

Všechny možné nálady vyvolává házenkářské finále, dokonce i nostalgii. „Na jedenáct sezon těžko zapomenete. Samozřejmě se chci rozloučit titulem," líčí Pražan, jenž se po sérii přesune do Německa, kde posílí bundesligový Bergischer. Plzeňský odchovanec se vydá pro změnu do Švýcarska. „Cítím zodpovědnost. V minulých letech jsem věděl, že mohu vyhrát za rok, teď nemám možnost opravy."

Jako den a noc 

Naprosto stejný titulek použili novináři při hodnocení úvodních dvou finálových klání. Jak jinak okomentovat počáteční výhru Dukly 24:22 a následný kolaps 19:34. „Zdobila nás agresivní obrana a druhý den žádná," shrnuje vše lakonicky Kotrč. O podcenění ani uspokojení hovořit nechce. „Nic takového se nestalo. Prostě nám nevyšlo šedesát minut."

Plzeňská spojka hledí jen na sebe. „Jestli hrála Dukla bez nasazení? Nevím," vypálí. „Při prohře jsme se na hřišti jen motali a utápěli se v soubojích jeden na jednoho. Při výhře tvrdě bránili, vytvářeli si šance a proměňovali je," popisuje Západočech, jenž věří, že debakl zanechá na Dukle stopy. „Porážka o dva góly je jen o štěstí. Psychicky jsme na tom lépe. Dukla zná rozdíl skóre druhého střetnutí," ušklíbne se a vyloudí úsměv i na Kotrčově tváři. „Skóre 1:1 je pro nás skvělé. Jsme maximálně spokojeni."

Robe Zubří - Dukla Praha
Poháry se vyplatily. Dukla přehrála Zubří a je ve finále

Jen ne do Plzně 

A ještě na jedné věci se oba aktéři série roku shodnou. „Tuším, že už se do Plzně nevrátíme," pronese Škvařil. „Teď se hraje v Edenu, což je pro nás i pro Duklu venkovní hala. Půjde o vyrovnaná střetnutí, ale na neutrální půdě. Snáz ukážeme, že jsme lepší."

„Do Plzně už rozhodně nejedu!" kontruje Kotrč. „V Edenu máme odehráno spoustu utkání evropského poháru. Bereme ho jako svou druhou halu. Žádný problém. Vyrovnané zápasy, ale s naší zlatou tečkou."

Síla týmu

Kde tedy hledat hlavní přednosti rivalů? „Největší zbraní Dukly jsou brejky. Doma jsme je dokázali eliminovat. Proč ne v Praze?" nabízí Škvařil cestu za obhajobou. „Musíme uhlídat spolupráci spojek Tonara se Škvařilem a jejich dohrávky do pivota. A v útoku? Hlavně nejančit!" dodává Kotrč.

Házenkáři Robe Zubří (v bílém) prohráli oba úvodní víkendové semifinálové zápasy play-off extraligy s pražskou Duklou. Foto: pro Deník/Ondřej Grůza.
Komplex Dukla trvá dál, házenkáři Zubří padli i popáté v řadě

Třetí a čtvrté finále házenkářské extraligyKdy? Dnes 17.00 (vysílá ČT sport) a zítra 20.00. Kde? Hala Eden, Vladivostocká 1460, Praha 10. Stav série? 1:1.

Letošní bilance
Základní část

Plzeň Dukla 31:24 (14:14)
Dukla Plzeň 32:23 (15:10)

Play-off
Plzeň Dukla 22:24 (14:14)
Plzeň Dukla 34:19 (18:9)


Poslední mistři
2015/16 Plzeň 6. titul
2014/15 Plzeň
2013/14 Plzeň
2012/13 Jičín
2011/12 Zubří
2010/11 Dukla 31. titul (nejlepší tým historie)