Česko skončilo na olympijských hrách v Riu s deseti medailemi na 43. místě v pořadí zemí. "Letní hry jsou vždy obrovská událost, jsem rád, že jsme byli úspěšní," uvedl Sobotka. Medailisté jsou podle něj vzorem pro mladou generaci. "Věřím, že i naše vláda vytváří předpoklady pro vaše následovníky," dodal.

V Kramářově vile sportovce, trenéry a zástupce sportovních svazů přijali i předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček (oba ČSSD), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). "Na vlastní oči jsem viděl atmosféru v Riu, byli jste bezva parta," řekl Štěch. Hamáček ocenil i prostředí v Českém domě přímo v Brazílii.

O jediné zlato české výpravy se v Riu postaral judista Lukáš Krpálek, stříbro získali rychlostní kanoista Josef Dostál a biker Jaroslav Kulhavý. Bronz si odvezli vodní slalomář Jiří Prskavec, skifař Ondřej Synek, tenistka Petra Kvitová, tenisové páry Barbora Strýcová s Lucií Šafářovou a Lucie Hradecká s Radkem Štěpánkem, oštěpařka Barbora Špotáková a čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Dostál a Jan Štěrba.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval poděkoval politikům za podporu. "Po letech strádání českého sportu máme důvod myslet, že se situace zlepší," řekl. Olympioniky čeká odpoledne ještě setkání s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO), následované autogramiádou na Staroměstském náměstí. Večer je přijme na Pražském hradě prezident Miloš Zeman.