Kromě vítěze olympijského závodu v cross country z Londýna 2012, který vyhrál populární exhibici před šesti lety, bude k vidění celá řada předních českých bikerů i zahraničních hvězd.

Pražské schody se pojedou v úterý večer

Například obhájce loňského prvenství Kristián Hynek, vítěz Pražských schodů z roku 2013 Jan Škarnitzl, Švýcar Florian Vogel, Francouzi Maxime Marotte a Victor Koretzky nebo Fabian Giger, jenž v Praze vyhrál před dvěma lety.

"Loni jsem si to užíval moc. Ten triumf byl ještě okořeněný tím, že jsem vyhrál v den svých narozenin. Závod jsem již jel mnohokrát a vždy jsem ho chtěl vyhrát, což se mi loni konečně podařilo. Uvidíme, jak to bude letos, konkurence je veliká a já budu chtít zase bojovat o vítězství," uvedl na dnešní tiskové konferenci Hynek.

"Chápu, proč se závod zkracuje, nicméně já bych s ohledem na své šance spíše uvítal jeho prodloužení," doplnil ostřílený vytrvalec Hynek, bronzový medailista z víkendového evropského šampionátu v maratonu na horských kolech v Lotyšsku.

"Mám na závod jen samé pěkné vzpomínky, je to krásný unikátní závod a moc se na něj zase těším. Pojedu si to užít a uvidíme, jak to dopadne tentokrát," uvedl Giger.

První start si připíše několikanásobný medailista z MS a ME ve štafetách Marotte, který koncem května dojel druhý v cross country na Světovém poháru v La Bresse. "Viděl jsem něco na videu, je to každopádně těžká a spektakulární trať. Těším se a dám do toho všechno, abych uspěl," slíbil Marotte.

Letos se po 22 letech mění pravidla závodu

Poprvé po předchozích 22 ročnících se mění formát závodu. Dosud se jezdil na hodinu a jeden okruh navíc. Pořadatelé sáhli ke zkrácení na půl hodiny a jedno kolo. I proto, že v posledních letech dojíždělo do cíle jen pár jednotlivců, kteří byli schopni dokončit závod bez ztráty okruhu.

"Rozhodli jsme se experimentovat i s ohledem na atraktivitu televizního přenosu. Věříme, že bude závod méně předvídatelný a zároveň atraktivnější s těsnějšími souboji na trati, protože nebude tolik závodníků odpadat," vysvětlil ředitel závodu Jan Skřička. Předpokládá, že změna se osvědčí a bude trvalá i pro další ročníky.

Stejná zůstává trasa závodu. Start je v Nerudově ulici, cíl na Hradčanském náměstí. Během každého okruhu o délce 1400 metrů čeká závodníky sjezd 128 zámeckých schodů i náročný výjezd z Malostranského náměstí až na Jánský vršek a zpět na Pražský hrad. Již čtvrtým rokem zpestří trať na několika místech dřevěné překážky.

"Rozhodli jsme se vynechat jen dřevěné klády nahoře v Nerudovce, což nebylo závodníky pokaždé kvitováno. Nechali jsme rovný průjezd. Ostatní překážky jsou ve stejné podobě, jak tomu bylo loni," řekl Skřička.

Hlavní závod začne v 18:25, přímým přenosem ho odvysílá Česká televize. Ještě před ním se pojedou závody pro veřejnost a také klání juniorů, juniorek a žen.