Už v roce 2007 se na Primátorkách představila osmiveslice ve velmi silné sestavě, když s rozdílem téměř šesti sekund zvítězila na tradiční dvoukilometrové trati s netradiční zatáčkou pod vyšehradskou skálou nad úřadujícími mistry světa z Německa.

V čele s veteránem Chalupou

Podobná sestava se chystá i letos a tvoří ji Václav Chalupa, Jakub Makovička, Milan Bruncvík, Karel Neffe, Jan Gruber, Michal Horváth, Milan Doleček a pravděpodobně Ondřej Synek, o jehož účasti se rozhodne po úvodním závodě Světového poháru ve Španělsku, který je na programu o tomto víkendu. Osmiveslice má vedle vítězství v Primátorkách také velké ambice v závodech SP.

„V Dukle je soustředěno to nejlepší, co u nás ve veslování je. Když se složí její osma, vyhrát by měla. Na druhou stranu neznáme přesně sílu soupeřů, může se také zhoršit počasí a nebo potkáme vlnu od motorové lodě,“ uvedl Chalupa.

Všichni naši nejlepší veslaři budou na startu

Největší konkurencí osmy Dukly bude na Primátorkách sestava složená z reprezentantů z kategorie lehkých vah. Ti se připravovovali v německém Ratzeburgu na Mezinárodní regatě.

„Pražské Primátorky jsou tradičně tím nejprestižnějším závodem veslařského roku v Čechách. Zároveň je to ostrý test výkonnosti reprezentačních sestav na osmiveslicích, všichni naši nejlepší veslaři budou na startu. V minulých ročnících často Primátorky určily i nominace na vrcholné soutěže – mistrovství světa a Evropy,“ řekl šéftrenér veslařů Přemysl Panuška.

Dukla na svém kontě již 47 triumfů

Již devětadvacetkrát za sebou nenašla osmiveslice pražské Dukly přemožitele na Primátorkách, jednom z nejstarších veslařských závodů v Evropě.

Na jubilejní třicátý triumf v řadě zaútočí Dukla tuto neděli, kdy vyvrcholí program 96. ročníku tradiční regaty na Vltavě. Celkem má Dukla na kontě již 47 triumfů, což z ní dělá suverénně nejúspěšnější klub v historii Primátorských osmiveslic.

V posledních letech zkoušely nad Duklou vyzrát lodě Avokáda, avšak bezúspěšně, ještě hůř se vedlo posádce z Cambridge, jež před šesti lety při své premiéře na vltavské dvoukilometrové atypické trati skončila poslední. Předloni neuspěla ani osma Německa, kterou tvořili úřadující mistři světa.

Mezi jednotlivci drží za vesly rekord dvanáctinásobný vítěz Petr Blecha, kormidelník Oldřich Hejdušek dovedl loď do cíle na prvním místě dokonce dvacetkrát. Rekordmanem Jarního skulérského závodu Rösslera-Ořovského je desetinásobný šampion Václav Chalupa.

První ročník vyhrála osma Slavie

Historie Primátorských osmiveslic se začala psát na základě iniciativy náčelníka ČVK Františka Kašpara, který v roce 1909 požádal jménem svého klubu pražskou městskou radu o patronát i pořízení ceny pro nově vznikající závod. Jakmile radní konání nové akce posvětili, vypsal Svaz českých veslařských klubů na 19. červen 1910 jejich první ročník.

Do premiérového ročníku Primátorek, které byly prozíravě připojeny k ještě staršímu Jarnímu skulérskému závodu, založenému roku 1895 Josefem Rösslerem-Ořovským, se nahlásily čtyři oddíly. Po urputném boji vyhrála osma Slavie, která pak jako první převzala Primátorský štít s nápisem pro svou dobu charakteristickým: „Silné mládeži – opoře vlasti“.

Významná společenská událost v metropoli

Primátorky se brzy staly významnou pražskou společenskou záležitostí, slibně se rozvíjející tradici však přerušila první světová válka. V dalších etapách svého vývoje prošla regata často nepromyšlenými a zbytečnými změnami, jakou byla kupříkladu snaha zbavit jí jejího specifického rysu – zatáčky. Na původní dráhu se vrátila až v roce 1967, dřívější mnohatisícová divácká kulisa nicméně už nikdy nábřeží nelemovala.

Až do roku 1995 platilo pravidlo, které na Primátorkách bránilo v účasti zahraničním posádkám, Jarní skulérský závod byl zapovězen dokonce i mistrům republiky. Ještě v letech 2000 a 2001 se k těmto omezením pořadatelé vrátili.

Program začíná už v sobotu ráno

V sobotu začínají rozjížďky v 8:30 h, v neděli je začátek finálových jízd v 10:00, start osem mužů o Primátorský štít je ve 12:00 hodin.

Česká televize vysílá záznam finálových jízd na programu v neděli večer v 19:40 na programu ČT 4 Sport.

Největším „trhákem“ doprovodného programu jsou bezesporu Noční Primátorky, které se konají vpředvečer finálových jízd. V pro veslaře nezvyklém čase, krátce před jednadvacátou hodinou, na Vltavu vyrazí osvětlené lodě pěti pražských klubů a budou se pohybovat v okolí Střeleckého ostrova, Novotného lávky a Smetanova nábřeží.

Expozice v Muzeu pražského vodárenství

Týden Primátorek v Praze neskončí s posledním nedělním závodem v pravé poledne, ale v Muzeu pražského vodárenství, které je součástí Podolské vodárny. Muzeum je otevřeno jen dvakrát do roka a jeho provozovatel, společnost Pražské vodovody a kanalizace a.s., zpřístupní expozice exkluzivně pro fanoušky Primátorek v sobotu od 11.00 do 16.30 a v neděli od 13.00 do 16.30.

Pořadatelem Primátorek jsou pražské veslařské kluby TJ Bohemians, VK Blesk, ČVK Praha, VK Slavia Praha a VK Smíchov, které se v pořádání závodu pravidelně střídají. V letošním roce připadlo pořadatelství na TJ Bohemians.