Velký florbalový svátek opět naplnil O2 arénu. Velikonoční Superfinále nakonec rozjásalo fanoušky pražských týmů, které nebyly favority. Herbadent i Chodov však skvělým týmovým výkonem dosáhly na titul.

Ilustrační foto.
Superfinále se loučí s Prahou. Uspějí domácí?

Hattrick Kubišové 

Herbadent našel v ženském Superfinále novou hrdinku. Dominika Kubišová nastřílela favoritkám z Vítkovic hattrick, a papírové předpoklady tak postavila na hlavu. „Odehrála jsem jeden z nejlepších zápasů v životě. Jsem strašně ráda, že se povedlo vyhrát před takovým publikem," řekla hrdinka zápasu.

Herbadent se nezalekl ani nepříznivé bilance se soupeřem ze základní části, ani jeho tažení vyřazovací částí bez porážky. „Jejich bilance nás nestrašila, my jsme odehrály skvělou sérii s Chodovem, ve které jsme rozehrály. V základní části jsme s Vítkovicemi sehrály dobré zápasy, jen jsme je nedokázaly dotáhnout. Jsme rády, že jsme je porazily v pravou chvíli," uvedla Kubišová.

Dóža se loučil zlatem 

Reprezentant Patrik Dóža, který míří do Švýcarska, toužil v dresu Chodova po zlaté rozlučce. K výhře přispěl krásnou asistencí a trefou do prázdné brány. „Zlatá tečka na zlatou tečku, dá se říct. I když můj gól už nic nerozhodoval, tak jsem za něj strašně rád. Úžasný pocit, lépe se rozloučit nešlo."

Oba týmy vyčkávaly na chyby soupeře, hrálo se opatrně. Na rozhodující branku se čekalo až do samého závěru. „Kdybychom začali běhat nahoru dolů, tak zápas skončí 13:2 a někdo si bude myslet, že se tu hrál basketbal. Je to cena za jeden rozhodující zápas, ale neměnil bych. Finále má takhle své kouzlo," hodnotil Dóža.

Florbalisté Chodova.
Vítkovice vyhrály na hřišti Chodova a snížily na 2:3 na zápasy

Boleslav s rekordní základní částí v zádech chtěla sezonu završit titulem. Podruhé během tří let však padla. „Sice jsme letos podávali dobré výkony, ale jestli jsme někdy byli porazitelní, tak dnes. Kluci z Boleslavi tíhu finále bohudík pro nás neunesli," dodal jeden z hrdinů zápasu.

Florbalistka Dominika Kubišová.
Jižní Město je v superfinále

Statistiky superfináleMuži: Mladá Boleslav Chodov 1:3 (1:1, 0:0, 0:2). Střelci: Curney Pražan, Sýkora, Dóža. Nejužitečnější hráč: Tomáš Sýkora. Počet diváků: 11 237 (2. nejvyšší návštěva Superfinále).
Ženy: Vítkovice Herbadent 2:6 (0:2, 1:0, 1:4). Střelkyně: Šponiarová, Ferenčíková 3x Kubišová, 2x Billá, Čapková
Nejužitečnější hráčka: Dominika Kubišová. Počet diváků: 8072 (2. nejvyšší návštěva Superfinále).

Videorozhodčí poprvé v akciPremiéru ve florbalu v ČR si odbyl videozáznam v případě sporné branky. Chodov se již radoval z gólu, rozhodčí však po zhlédnutí akce verdikt zrušili. Pro pražský tým velice složitá situace, s níž si však poradil. „Jsem zastáncem videa. V minulosti bylo pár sporných situací. Byl bych rád, kdyby se to zavedlo všude," prohlásil obránce Martin Pražan. „Některé horké hlavy chtěly zabíjet, ale to není odpověď. Rozhodčí mají svoji hlavu, člověk neovlivní jejich verdikt," dodal Patrik Dóža.

/ MICHAL SEDLÁK/ 

Brankář Chodova JAN BARÁK (28) po vychytaném Superfinále: Je to pro mě velká satisfakcePřed rokem brankář Chodova Jan Barák prožíval Superfinále a následné oslavy jako náhradní brankář. Letos byl v posledním zápase sezony jedním z klíčových mužů pražského celku, když Mladé Boleslavi dovolil radost pouze z jediného gólu.
Pondělní Superfinále jste odchytal celé, jak velký je to rozdíl v prožitku z úspěchu?
Na konci mě to trochu vzalo. Věděl jsem, že to bude jiné. Loni jsem si to také užil. Byl to první titul, ale letos to je tak krát osmnáct! Přál bych to každému.
Jak náročný pro vás byl návrat do brány na nejvyšším levelu po vleklých zdravotních problémech?
Spousta lidí mě odepsala, možná jsem se odepsal i já sám. Ale začal jsem si florbal víc užívat, vážím si každého tréninku. Tohle je pro mě taková odměna a velká satisfakce. Poté, co loni Dan Mück dovedl tým k titulu, tak už se se mnou asi moc nepočítalo.
Přišlo přes jedenáct tisíc lidí, jak jste si užil tu atmosféru?
Na naše normální domácí utkání chodí 180 diváků, takže tohle je úplně jinde. Je to skvělé, ale člověk nemá moc čas to vnímat. Až po zápase jsem zjistil, kdo všechno tady byl. Vyfotil jsem se s rodiči i kamarády.
Za rok se v Praze uskuteční mistrovství světa, je to pro vás motivace?
Popravdě vůbec nevím, co bude, co budu dělat. Dnešek si užiju, v práci mám snad volno, tak si užiju i zítřek.
Co očekáváte od oslav obhajoby titulu?
Náš tým umí výborně slavit i po prohře. A když vyhraje, tak je to něco neuvěřitelného, takže jsem zvědavý, jestli ještě stojí naše šatna. Oslavy jsou skvělé, máme výbornou partu. Nejsme spoluhráči, ale kamarádi.
Dnes jste asi naposledy nastoupili v jednom týmu s Patrikem Dóžou, brali jste to jako rozlučku?
Chtěli jsme si zápas hlavně užít. Jsem moc rád, že dal gól a mně se utkání taky povedlo. Ještě se o tom nad skleničkou pobavíme.

Osminásobná florbalová mistryně DENISA BILLÁ (31): Emoce byly letos opravdu silnějšíOmlazený tým Herbadentu Jižní Město měl ve svém středu velezkušenou Denisu Billou, která oslavila už svůj osmý mistrovský titul. Před pondělním Superfinále předpověděla góly spoluhráčce Dominice Kubišové a sama k porážce Vítkovic přispěla dvěma brankami.

Co rozhodlo o vašem triumfu v Superfinále? 
Pomohla nám semifinálová série s Chodovem. Ukázaly jsme si, že se můžeme poměřit i s takovým týmem, a náš výkon pěkně gradoval. A dneska úplně vygradoval.
Brzy jste se ujaly vedení, mohly jste hrát na brejky. To vám asi vyhovovalo, že?
Určitě to bylo příjemné. Vlastně jsme ani nevěřily, že by se nám mohl povést tak dobrý začátek. I když v sezoně už jsme takhle s Vítkovicemi hrály dvakrát, ale až napotřetí se nám to povedlo dotáhnout do konce.
Dala jste dvě branky, budete se nějak hecovat s Dominikou Kubišovou, která dala ještě o gól víc?
Hecovat se nebudeme, naopak z ní mám radost. Před utkáním chtěla být v základu, ale nevyšlo to. Tak jsem jí říkala, ať není smutná a dá dva góly. Tak se zapíše do historie víc. A ona dala tři.
Po dominantních letech jste letos nebyly favorité, prožíváte tenhle titul o to víc?
Letos byly emoce opravdu silnější. Když jsme dřív pořád vyhrávaly, tak už to člověk bral trochu jinak. Letos nám ale nikdo nevěřil, tak jsme bojovaly, abychom všem dokázaly, že jsme silný tým.
Je to už váš osmý titul, kolik jich ještě budete chtít přidat?
To je dobrá otázka, určitě bych se ještě ráda podívala do Ostravy, kde bude příští Superfinále.
Patříte k nejzkušenějším hráčkám v tak mladém týmu. Budete táhnout i oslavy?
Určitě budu. Někdo to ty mladý musí naučit (smích).

/  PETR TOMÁŠEK/