Více než tisícovka lidí netrpělivě přešlapuje a vyhlíží, kdy už přijedou jejich hrdinové. Mezitím si krátí čas debatami, jak bude vypadat obsazení jednotlivých zápasů. Ať už mají lístky na pátek, sobotu či neděli, chtějí vidět především dva krále současného tenisu Rogera Federera a Rafaela Nadala.

Hráči Slavie.
Slavia poločas spala, pak se rozstřílela

Bouřlivý aplaus

Právě tyto dva také přivítá nejbouřlivější aplaus, když vstupují na pódium k ostatním hvězdám unikátního klání. To nese jméno Roda Lavera, australské legendy, který je v 79 letech stále čilý. „Je to pro mě obrovská čest, že turnaj je pojmenovaný po mně. Je úžasné vidět všechny tyhle skvělé tenisty pohromadě,“ otáčí se Laver k sestavám premiérového ročníku. „Jsem rád, že můžu sledovat tyto hráče a můžu být přítomen na všechny zápasy tady v Praze,“ dodává vítěz jedenácti grandslamů.

Hokejisté HC Slavia. Ilustrační foto.
Dvě prohry v řadě. Slavia potřebuje zabrat

Všichni hráči i trenéři se shodují, jak je skvělé, že se mohli sejít v takovém složení na pražském klání tenisových superhvězd. Zároveň však vždy připomínají, že nepřijeli jen na výlet. Touží po vítězství. „Je úžasné být součástí takové akce s hráči, jako jsou Roger a Rafa. Těším se, tým je dobře sladěný, chceme soupeře zaskočit,“ říká za všechny Nick Kyrgios, jedna z hvězd týmu světa.

Jeho kapitán, americký velikán a velký bouřlivák John McEnroe, jeho slova potvrzuje. „Chceme Evropu porazit. Týmové soutěže mám rád, tato je navíc na počest mého velkého idolu, což je úžasné,“ povídá. Jeho tým je považovaný za outsidera, zvlášť po odstoupení jednoho z klíčových mužů, Argentince Juana Martína del Potra. Místo něj byl povolán devatenáctiletý talent Frances Tiafoe. Důkaz, že ani on není žádný nazdárek, však předložil před měsícem na US Open, kde trápil hvězdného Federera v pěti setech.

Třeboradice. Ilustrační foto.
Třeboradice potvrzují roli favorita

Švýcarský elegán a jeho věčný španělský rival Nadal se nyní spojili v jednom týmu a budou bojovat o novou trofej. Takovou, kterou ještě nikdo nemá, což je zajímavá výzva. Na své straně mají i českého vyslance Tomáše Berdycha. „Je to pro mě obrovský zážitek, víkend bude nabitý. Doufám, že se nám podaří vyhrát,“ netají se ani domácí tenista ambicemi na zisk čerstvě vyrobeného poháru.

Roger Federer o složení čtyřhry: Chci hrát s RafouMnozí ho odepisovali, ale on se vrátil zpět a letos získal dva grandslamové tituly. Další tři dny bude Roger Federer bavit tenisové fanoušky v Praze.

Jak se těšíte na premiérový Laver Cup?

Doufám, že je to začátek nové pěkné tradice. Těším se, že si dobře zahrajeme a uspořádáme pro lidi velkou tenisovou párty. Budeme tu jako doma, podpora fanoušků je na naší straně.

Líbí se vám speciální černý kurt?

Už jsme si vyzkoušeli ten tréninkový, je středně rychlý. Servis na něm dobře lítá. Je to povrch pro každý styl, což je pro nás dobré.


Kolik chcete odehrát zápasů?

Uvidíme, jak to půjde na tréninku. Hlavně chci co nejvíc pomoct týmu.

Chtěl byste si zahrát čtyřhru s Rafaelem Nadalem?

Rád bych si s ním zahrál, stejně tak i s Berdychem. Jsou tam zajímavé potenciální dvojice. Jsem zvědavý, jak to kapitán poskládá.

Najdete si čas i na poznávání Prahy?

Chci strávit co nejvíc času s kluky, dobře se připravit a taky odpočívat. Město si užiji jindy, tentokrát je to o tenise.

Slavnostní zahájení prvního ročníku tenisového Laver Cupu, které se konalo 20. září na Staroměstském náměstí v Praze.
Staroměstské náměstí ovládly tenisové hvězdy. Laver Cup byl slavnostně zahájen

Rafael Nadal hraje poprvé od US Open: Doplnil jsem sílyPraha Druhý tenisový velikán a hrající legenda. S Federerem se podělil rovným dílem o letošní grandslamy. Rafael Nadal pro sebe uzmul French Open a US Open. Na Laver Cup přijel jako staronová světová jednička.

Před třemi týdny jste triumfoval na US Open. Jak jste trávil dny před Laver Cupem?

Po velkém turnaji je potřeba doplnit energii. Poslední dva dny jsem doma trochu trénoval, jinak jsem odpočíval. Už se ale těším, až si dnes odpoledne alespoň zatrénuji.


Co říkáte na černý kurt? 

Kluci z týmu na něm trénovali a říkali mi, že je skvělý. Rychlost je optimální. Kurt je unikátní a pro tuhle soutěž je to skvělé zpestření.


Cítíte, že jste favorité?

Bude to těsné. Každý den je vítězství za víc bodů, takže to bude hodně zajímavé. Navíc se supertiebreakem ve třetím setu budou všechny zápasy těsné, stát se může cokoliv.


Co říkáte na možnost zahrát si čtyřhru s Rogerem Federerem?

Už před lety jsme mluvili o tom, že bychom si někde zahráli spolu, ale zatím to neklaplo. Snad nás kapitán postaví vedle sebe. Uvidíme, jak nám to půjde na tréninku.