Vyhrabali se z pořádné šlamastiky. Notně mrazivý listopad prožili dukelští házenkáři. Čtyři extraligové zápasy tři porážky. K tomu série zranění a spekulace o personálních změnách. „Bylo hrozné poslouchat, že do Vánoc nezískáme ani bod," přiznal jejich kapitán Tomáš Petržala.

Dukelský gólman je považován za perfekcionistu

Začátek prosince se nesl ve znamení vražedného losu, přišlo ale vzepětí, ve které málokdo doufal. Za perfekcionistu je považovaný dukelský gólman. Hodiny u televize, detailní znalost střeleckých návyků i posledního extraligového náhradníka. Před zápasy s vedoucím Zubřím a mistrovskou Plzní šel ale na všechno jinak.

„Dohodli jsme se, že je pro mě příprava až stresující. Proto jsem se nepodíval ani na jedno video," překvapil velmi emotivní dirigent zadních řad Pražanů. „Dal jsem klukům klid. Nechodím tak často z branky a většinu věcí nechávám na nich."

Plzni chybělo větší úsilí

Důvěra se vyplatila. V Zubří, kde Pražané vyhráli 29:24, chytal Petržala s padesátiprocentní úspěšností a proti Plzni kryl dalších 22 střel! „Výhra není o Petržalovi, ale o naší chuti hrát," uvedl. „Plzeň jsme nepustili do brejků a byli ochotni vracet se s jejich druhou vlnou. Což se soupeřům nechtělo."

Brankářova slova potvrdil nejlepší střelec poražených, šestigólový David Poloz. „Chybělo nám větší úsilí. Doma ze sebe dokážeme vymáčknout maximum, venku ale krok navíc neuděláme," kroutil hlavou.

Sviták dodal týmu klid 

Čtyři utkání v řadě scházel Dukle špílmachr Jakub Sviták. Jen co se vrátil, začala vítězit. „Bylo by pro nás lepší, kdyby nenastoupil," neskrýval Poloz. „Stojí na něm celý útok. Vysouval spoluhráče do brejků. Jednou zahrál na spojku, pak do pivota, příště do křídla. Což se těžko brání." ocenil.

Petržela o Svitákových dirigentských schopnostech hovořit nechtěl. „To by bylo nošení dříví do lesa," usmál se. „Kuba dodal ostatním klid. Ustrašené pohledy už na naší straně neuvidíte." Pohoda je zpátky. Nezbývá než zvládnout předvánoční derniéru v Hranicích.

Čtěte také: Házenkáři Dukly porazili v šlágru kola Plzeň o devět branek