"I když to byl defenzivní zápas, tak to byl nejlepší Czech Bowl za poslední roky. Za tu vyrovnanost jsme rádi, protože je to koření jakéhokoli sportu. Byla i skvělá atmosféra, asi nejlepší, co pamatuji," řekl předseda České asociace amerického fotbalu Filip Hobza.

Zápas sliboval vyrovnanou bitvu a ta skutečně přišla. Na hřišti vládly obrany a dlouho se ani jeden z týmů nedokázal ani přiblížit bodům. Až tři minuty před koncem poločasu se Lions povedl signál s přihrávkou do strany a runningback Lukáš Růžek předvedl parádní kličkovanou zakončenou sedmdesátiyardovým touchdownem.

Panteři se těžko prosazovali, ale pomohla jim chyba soupeře. Quarterback Matthew Silva zbytečně riskoval, hodil míč do rukou soupeře a Jan Kabát 30 vteřin před koncem poločasu srovnal.

Hrdinou zápasu kabát

Ve druhé půli se rozehrál quarterback Panterů Jan Dundáček a dvěma vydařenými pasy dostal svůj tým na jediný yard od touchdownu, ale pak přišla chyba při rozehrávce a z akce nic nebylo. Až v poslední čtvrtině dostal Dundáček svůj tým znovu na dostřel, ovšem po jednom souboji se zranil a musel ze hry. Panteři i tak jeho akci zužitkovali v úspěšný kop Marka Hruboně, který poslal obhájce titulu do vedení.

Lions měli šanci ještě minutu a půl před koncem, ale Kabát opět jejich přihrávku na touchdown zachytil a Panthers už těsnou výhru uhájili i za cenu safety znamenající pouhé dva body pro Lvy, což na srovnání nestačilo. V poslední vteřině sice ještě hrozilo druhé safety, ale sudí rozhodli ve prospěch Panterů, kteří mohli slavit výhru.

"Bylo to hodně sporné. Nechci říct, že to rozhodčí pískli špatně, ale podle mě to mělo být safety. Rozhodčí rozhodli, jak rozhodli, a my musíme pogratulovat Panterům," řekl Lukáš Růžek. "Oproti zápasům v sezoně nastoupili v silnější sestavě a výborně pokryli naše opory. Honza Kabát zahrál neskutečný zápas," pochválil soupeře.

Právě Kabát se stal hrdinou utkání. "Je to naprostá euforie. Nemám slov. Oni nás dvakrát v sezoně porazili, my je teď chtěli rozštípnout. Nakonec jsme vyhráli jen o bod, ale i to se počítá," radoval se Kabát. "Chtěli jsme ukázat, že to zvládáme i bez Američanů. Jim jsme naopak Američany vypnuli. Ale musím Lions pochválit, kam se za poslední roky dostali. Podali super výkon stejně jako my. Byl to neskutečný zápas," dodal nejužitečnější hráč finále.

Czech Bowl, finále české ligy amerického fotbalu:

Prague Black Panthers - Prague Lions 10:9 (0:0, 7:7, 0:0, 3:2)

Počty domácích titulů (23):

12 - Prague Panthers,
4 - Prague Lions, Prague Black Panthers,
2 - Prague Black Hawks,
1 - Ostrava Steelers.