„Tehdy ho startoval Emil Zátopek," vzpomínal na pondělní tiskové konferenci předseda ČOV Jiří Kejval. Na začátku devadesátých let minulého století zájem o běh obecně upadal, ale v posledních letech jde i zájem o olympijský běh strmě vzhůru.

Anketa nejlepší sportovec roku.
Sportovec roku vítězí na trávníku i v boji o zdraví dětí

Zapojit se lze také individuálně

Po celém světě se 21. června připomíná olympijský den, který oslavuje jakékoli sportovní aktivity. „Stojí za tím myšlenka, že každý by se měl aspoň trošičku pohnout," uvedl Kejval.
Bude spokojený, pokud se počet účastníků ve srovnání s loňskem zvýší. Česká republika patří k zemím, kde je tato akce velmi populární. „Počet lidí, kteří participují u nás, je v první desítce na světě," pochvaloval si Kejval. Nejrozšířenější jsou olympijské běhy v USA, kde měli více než čtvrt milionu účastníků.

Před podvečerním olympijským během, který bude mít jednotný start v 18 hodin, se dopoledne uskuteční školní běhy. Loni se do nich zapojilo 219 škol. Lidé se mohou do olympijského běhu zapojit také individuálně prostřednictvím aplikace Endomondo. Pak mohou běhat kdekoli na světě.

Peníze. Ilustrační foto.
Školy, polikliniky i sportovní centra. Městské části dostaly přes miliardu

Část ze startovného pomůže dětem

Na start se chystá i moderní pětibojař Jan Kuf, který je společně s kajakářem Vavřincem Hradilkem ambasadorem této akce. „Sice máme čtyři dny nato finále Světového poháru, ale to není problém, už jsem si to zjišťoval," řekl.

Závody jsou rozděleny do kategorií, které mají různou kapacitu, servis pro běžce i startovné. Registrace je možná na internetových stránkách www.olympijskybeh.cz. Část ze startovného bude věnována olympijské nadaci, která přispívá na sportování dětí z rodin, které si to nemohou dovolit, nebo z dětských domovů.