Nad jihem Prahy muži udrželi nadvládu nad ženami. Aspoň na další rok. Byť jen těsně. O 38 vteřin… v téměř dvouhodinové bitvě.

Nevěříte, nebo snad nerozumíte?

Terénní triatlon Xterra v hostivařském lesoparku bývá tradičně také soubojem pohlaví. A jak mohou sic vyšvihané dámy měřit síly s přece jen zdatnějšími chlapy?

Na trať vyrážejí vždy s náskokem, který se rovná rozdílu mezi časy z loňského ročníku. „Já závodím vždycky sám se sebou. A často to mám těžký,“ smál se v cíli absolutní vítěz Jan Kubíček.

Do chladných vod se při startu vrhnul přesně 26 minut a 10 vteřin po první ženě. Tenhle rekordní náskok mu loni zařídil Karel Zadák, který při obhajobě chyběl. „Ani jsem mu nenadával,“ bránil se Kubíček.

Ivana Loubková už v tu chvíli mocně dupala do pedálů horského kola. Dostihne ji?

Nakonec se podařilo, ale pomohla mu nehoda… Těsně před závodem si v jednom ze sjezdů neopatrný rekreační jezdec zlomil stehenní kost. Záchranáři ho stahovali z lesa a museli uzavřít kus tratě. Pořadatelé proto zkrátili původní náskok o minutu a třicet vteřin. Počítáte dobře, jasně, bez toho by Kubíček tuhle „laň“ neuhnal.

„Já závodím jen s holkama,“ bránila se Ivana Loubková v cíli. Ještě v posledním běžeckém okruhu vedla, ale „pes“ ji uštval.

Také v tenisových exhibicích nebo jiných sportech se občas pokusí postavit ženy mužům. Ale až triatlon nabízí relativně spravedlivý souboj.

„Kdysi v dřevních dobách triatlonu jsem viděl podobný závod někde v Americe v televizi,“ vzpomíná Petr Polívka, pamětnický ředitel hostivařské Xterry.

V Česku zkusil model jako první karlovarský triatlon v polovině devadesátých let minulého století. A teď tady. V součtu pěti ročníků vedou muži 3:2, dostala je pouze dvakrát Eva Skalníková, nyní reprezentantka v běhu na lyžích.

Xterra Hostivař

2. závod Xterra Czech tour (0,9 km plavání – 27 km MTB – 7,6 km běh)

Muži: 1. Kubíček (Red Bull/Specialized) 1:38:15, 2. Jiránek (Ironman Sudoměř) –2:03, 3. Klíma (Pemap Brodek) –2:43, 4. Jindra (Cvikov) –3:10, 5. Klakurka (Brodek) –3:55, 6. Roušavý (Cyklomax) –5:35.
Ženy: 1. I. Loubková (Cyklorenova Cvikov) 2:05:03, 2. Svěráková (Cyklo Adam) –1:58, 3. K. Loubková (Cvikov) –7:54