Na víkendovém turnaji světového okruhu PSA, který se konal v Praze, uspěli jeho hlavní vyzyvatelé Martin Švec a Daniel Mekbib. Oba se probojovali až do semifinále a poté shodně prohlásili: „Chci se stát českou jedničkou!" Už dnes je jisté, že mistrovství republiky 2017 slibuje více než předchozí šampionáty.

Vítěze zaujali výkony Švece s Mekbibem

Pro zahraniční hráče je Jan Koukal stále neotřesitelnou českou jedničkou. Pomalu se ale učí vyslovovat další jména. „Kouki udělal pro squash hodně. Je legendou. A vím, že je u vás hvězda," řekl Španěl Caros Cornes. Vítěz ASB Prague Squash Classic zároveň přiznal: „Překvapily mě výkony ostatních Čechů. Mají před sebou skvělou budoucnost. Je vidět, jak se v zemi squash posouvá."

Myslel Martina Švece a Daniela Mekbiba. A co se jim o víkendu podařilo? Mekbib odvrátil proti Novozélanďanovi Lanci Beddoesovi (103. hráč světa) čtyři mečboly a vyhrál.

Mekbib si upravil tréninkový plán 

Švec pro změnu obrátil čtvrtfinálový duel ze stavu 1:2 na sety a 0:4 na body (hraje se do 11 bodů) proti Angličanovi Kyle Finchovi, který před měsícem ovládl turnaj PSA v Kanadě. I když oba v semifinále podlehli nejvýše nasazeným hráčům, zanechali skvělý dojem.

Jde o dravce, kteří cestují po turnajích po celém světě. Připravují se a nabíjí je konkrétní cíl sesadit Koukala. „Honza už to s námi nemá jednoduché," prohlásil Mekbib, který na domácích kurtech dvakrát na českou jedničku vyzrál. „Jestli znám recept? Spíše jsem si upravil tréninkový plán," vysvětlil.

Kdo je nová jednička? Odborník váhá 

Šance na sesazení Koukala z pomyslného trůnu může nejlépe ohodnotit generální sekretář české asociace Tomáš Fořter. „Oba kluci už na kurt chodí s tím, že mohou Koukala porazit. Což je obrovský pokrok," připomněl muž, jenž je zároveň elitním světovým rozhodčím. „Dříve? Obávali se, aby s ním o moc neprohráli."

Možnou změnu krále označil za největší za poslední roky. Zároveň ale dodal: „Pozor! Honza se umí dobře připravit na klíčové zápasy. A navíc, být doma nejlepší je pro něj prioritou."

Koukal soupeře neřeší a strach necítí 

Zajímá vás, zda Jan Koukal sledoval snažení svých rivalů na prestižní pražské akci? Odpověď zní: ne. Vítěz 34 světových turnajů byl totiž zraněný a dal přednost léčbě.

„Ani jsem nevěděl, kdo zde hrál," uvedl. Jména Švec a Mekbib ho ze snu nebudí. „Soustředím se sám na sebe. Chci hrát podle svých představ. Soupeře nijak zvlášť neřeším," popsal stručně jindy hovorný sportovec. Kde vězí vzestup obou talentů? Ve větší vyhranosti. Švec se připravuje v Německu, kde nastupuje

v Bundeslize a do konce roku stihne ještě dva turnaje v Íránu. Mekbib hraje pravidelně domácí turnaje, na kterých se střetává česká špička. „Takové akce oběma hráčům prospívají. Klukům není ještě ani pětadvacet let, vrchol mají před sebou," hodnotil Fořter.

Top 100 může přinést další sumy 

Pro oba je podstatnou metou dostat se co nejdříve do stovky žebříčku PSA. Blíže k ní má Švec, jenž je 155. hráčem. Mekbiba najdeme na 182. místě. „Pokud se mi povede získat nějaké body v Íránu, posunu se brzy do stopadesátky," spočítal Švec. „Což bylo mým cílem před letošní sezonou."

Koukal neměl na akce v cizině moc času 

Nejsilnější stránkou Koukalových pronásledovatelů je bojovnost, čím dál více se ale zlepšují i technicky… O tom, zda budou stačit na nejlepší stovku, má česká jednička jasno.

„Pokud investují do squashe dostatek energie, času a peněz, tak by se jim útok měl podařit," zmínil Koukal, který už neplánuje cestovat na zahraniční turnaje a zrušil si dokonce PSA licenci. „Na akce v cizině už jsem stejně neměl moc čas, takže pro mě licence ztrácela smysl." Uvolnit domácí trůn ale rozhodně nezamýšlí.

Vítězové? Jedině ŠpaněléVe squashové město se letos proměnila česká metropole. Posuďte sami. V červnu hostila Prague Open, v září dokonce mistrovství Evropy a o víkendu turnaj světové série PSA Prague Squash Classic. „Jde pro nás o výjimečný rok," vysvětlil Tomáš Fořter, který za českou asociaci akci organizoval. „Slibujeme si, že se naši hráči hodně posunou a namotivují," věřil a měl nejspíš pravdu. Jen pozorovat umění nejvýše nasazených mužů, Španěla Carlose Cornese a Evana Williamse z Nového Zélandu, byl zážitek. Squashisté pohybující se v nejlepší světové devadesátce předvedli řadu strhujících výměn. „Držel jsem se své strategie a zapojoval do hry také kraťasy," pochvaloval si po vítězství 3:0 Carlos Cornes, už třetí obyvatel Pyrenejského poloostrova, který letos v Česku slavil. „Vím, že se v Praze stal mistrem Evropy Borja Golán," nebyl zaskočený dotazem novinářů borec, jenž vylétl na 79. pozici žebříčku. Dost možná také zásluhou šam-piona. „S Borjou se teď často připravujeme, je mým polovičním trenérem," dodal s úsměvem.

Prague Squash Classic 2016Osmifinále: Carlos Cornes (1/Španělsko) Petr Martin (Česko) 3:0 (4, 7, 13), Evan Williams (2/Nový Zéland) Taminder Gata (Anglie) 3:0 (8, 8, 2), Lance Beddoes (3/Nový Zéland) Robert Dads (Anglie) 3:1 (9, -8, 7, 7), Martin Švec (4/Česko) Sebastian Bonmalais (Francie) 3:1 (4, -10, 4, 10), Daniel Mekbib (5/Česko) David Zeman (Česko) 3:0 (3, 5, 11), Conor Sheen (6/Anglie) Kyle Finch (Anglie) 0:3 (-4, -5, -10), Emyr Evans (7/Wales) Jan Ryba (Česko) 3:0 (8, 4, 2), Nick Mulvey (8/Anglie) Jakob Dimberber (Rakousko) 3:1 (6, -7, 4, 5). Čtvrtfinále: Carlos Cornes Emyr Evans 3:1 (-10, 6, 4, 10), Evan Williams Nick Mulvey 3:0 (3, 7, 6), Martin Švec Kyle Finch 3:2 (9, -4, -8, 10, 8), Daniel Mekbib Lance Beddoes 3:2 (-13, 11, -4, 11, 8). Semifinále: Carlos Cornes Daniel Mekbib 3:0 (5, 4, 4), Evan Williams Martin Švec 3:1 (9, 1,-8, 7). Finále: Carlos Cornes Evan Williams 3:0 (4, 11, 8).

Čtěte také: Squashový turnaj v Praze vyhráli Ind Mangaonkar a Kubáňová