Unikátní projekt připravil tým Datové žurnalistiky Českého rozhlasu. Pod dohledem senzorů monitorujících jeho životní funkce vystavil běžec se startovním číslem 7171 svůj organismus extrémní zkoušce.

Jedenačtyřicetiletý Alex Trejtnar má dvě děti a sedavé zaměstnání v reklamní agentuře. Ještě před rokem vážil 125 kilogramů. Rozhodl se váhu srazit, a když se mu to podařilo, začal hledat sport, kterému by se mohl věnovat.

„Kamarád mi řekl: Hele, už jsi zhubnul, tak můžeš začít běhat," vysvětlil, proč si poprvé zkusil obout tenisky. Během loňského září začal z hecu mezi přáteli trénovat na pětikilometrový závod. Když ho uběhl, zahleděl se k vyšším cílům: Zaplatil startovné na maraton v Praze.

Tréninkový plán podle aplikace

„Našel jsem si aplikaci, která učí uživatele běhat, vytvoří mu tréninkový plán," popisuje začátky tréninku. Nejdřív si nechal přípravu na pětikilometrový běh rozložit do dvou měsíců.

„Začínal jsem rychlou chůzí s indiánským během, tedy dvě minuty chůze, dvě minuty běh. Byl to očistec. Než jsem se dostal do pravidelného režimu, nohy bolely, byl to nezvyk."

V poměrně krátké době se ale dostavily první výsledky: „Měl jsem radost, že jsem místo jednoho kilometru uběhl v kuse dva." To bylo loni v září. Nyní se chystá uběhnout jedenadvacetkrát tolik.

Test fyzické kondice na půlmaratonu

Mobilní aplikace si pamatuje Alexovy tréninkové výkony. Za osm měsíců podle ní uběhl při 126 bězích celkem 864 kilometrů. Na tratích strávil přes čtyři
a půl dne čistého času. Nejdelší z tréninkových běhů byl Pražský půlmaraton, na kterém na začátku dubna otestoval svou fyzičku.

Vzhledem ke své práci se Alex rozhodl, že svůj sportovní debut využije, aby zviditelnil témata, na kterých mu záleží. Běh spojil s charitativní sbírkou Nikdy není pozdě a taky chce ukázat začínajícím běžcům, na co by se měli ze začátku připravit.

Jak bolel maraton běžce číslo 7171?

Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.

Čtěte také: Maraton běžel jednaosmdesátiletý účastník i štafety vězňů a dozorců