V dobré náladě vyrazily včera nad ránem na jih Francie hráčky USK. „Zranění i nemoci jsou pryč," pochvalovala si Hejková. Svým ovečkám do důležitého euroligového klání naordinovala dva tréninky.

Děvčata dostanou sportovní stravu 

„První začíná přesně čtyřiadvacet hodin před zápasem a slouží k seznámení se s prostředím. Při druhém, dopoledním vždycky pilujeme střelbu," nechala nahlédnout pod pokličku.

A to doslova. „Speciální požadavky na jídlo nemáme. Děvčata dostanou všechno obvyklé těstoviny, drůbež, prostě sportovní stravu," ušklíbla se. „Ani realizační tým si vepřové nedopřeje. Jednotní jsme na hřišti i u stolu," zasmála se.

Špionáž funguje 

Manýry star nikomu netrpí. „Hvězdičky u hotelu nepočítáme," uvedla. „Některé hráčky mají rády společnost, proto spí v dvoulůžkových pokojích. Starší většinou chtějí klid. Jediný, kdo má ve smlouvě garantovaný jednolůžák, je Kia (Vaughnová)."

Důležitou částí přípravy je video. „Špionáž funguje. Máme nahrávky z úplně posledního utkání Montpellier," prozradila trenérka. Společné sledování hry soupeřek si nechává až po střeleckém tréninku. Taktiku musí mít hráčky v hlavě čerstvou," objasnila. To ale neznamená, že by šly české basketbalistky do neznáma. „Zápasy rozhoduje psychika.

Hala v Montpellier je studená 

Od středy pilujeme každý detail. Jen ho nepojmenujeme. Ženy si musí být jisté. Jedině tak mohou uspět." O Francii se říká, že je sladká, v srdci Hejkové ovšem příliš místa nedostala. „Hala v Montpellier je studená, betonová. Diváci často přejí svému týmu více, než je zdrávo," poodhalila. „Čeká na nás nepříjemná zóna, vytrvalý pochoďák. Pořádně ošklivý basketbal, ale účelný."

V ubránění nejvýraznějších osobností soupeřek klíč nenašla. „Samozřejmě mají v kádru reprezentantky. Nejsou pro ně ale natolik zásadní, jako nacvičený systém," vzpomenula a nabídla cestu. „Je třeba uplatnit taktiku, se kterou jsme uspěly v Praze. Venku ji musíte dodržovat ještě důsledněji," zdůraznila. „Jen nechodit do plných. Dobře bránit a dávat koše z brejků," spřádala plány.

USK se přihlásí k úloze favoritek

Zajímavý pohled má pražská trenérka na úlohu sudích: „Základem je udržet nervy na uzdě. Pod tlakem diváků písknou rozhodčí domácím občas něco navíc. Ze čtyřiceti faulů na nás potrestají Francouzky dvacetkrát, naše prohřešky asi nepřehlédnou."

Natália Hejková hovoří zkrátka vždy bez obalu. Přestože USK nastoupí venku, přihlásí se k úloze favoritek. „Pokud chceme v Eurolize něco dokázat, musíme vyhrát," vyhlásila. „Teď jsme druhé a máme zdánlivě nahráno. Na čtyři postupová místa je ale pět adeptů. Černého Petra si vytáhnout nechceme," dodala.

Čtěte také: Basketbalistky USK v Eurolize přehrály Mersin o 49 bodů