To jsou časy, na které by měli elitní závodníci, podle jejich manažerky Jany Moberly, útočit v rámci 23. ročníku Volkswagen Prague Maratonu, který odstartuje v neděli v 9 hodin ze Staroměstského náměstí.

Ilustrační fotografie.
Maratonský závod vytlačí z ulic tramvaje i auta

Na osobní rekord si myslí Kazaška Smolniková

„Pokud vyjde počasí, věřím, že se dočkáme rekordních výkonů," těší se Moberly. Předpověď hlásí oblačno s teplotami okolo 10°C, tedy ideální běžecké počasí. Jednou z favoritek bude Keňanka Valary Aiybeiová, která si před měsícem na pražském půlmaratonu zaběhla osobní rekord. „V trénincích jsem dosahovala kvalitních časů, tak doufám, že se povede stejně i závod. Pokud bych zaběhla čas pod rekord trati (2:22:34), byla bych spokojená," věří si.

Na rekord myslí také Kazaška Irina Smolniková, i když jen na ten osobní. „V Praze je skvělá atmosféra i prostředí. Cílem je zaběhnout pod 2:38:22, potom budu spokojená," spřádá plány na nedělní dopoledne.

Součástí nedělního závodu bude mistrovství ČR

Mezi muži poběží v roli favorita Keňan Franklin Chepkwony, který už má ve sbírce dva maratonské triumfy a v Praze touží přidat třetí. O narušení africké nadvlády bude usilovat Japonec Yuki Kawauchi s rekordem 2:08:14, který má kromě běhu ještě zaměstnání na plný úvazek. „Běhám dvě hodiny před prací každý den, ale nejvíce o víkendu. Maraton miluju, rád běhám a díky tomu mám vždy dostatek energie," usmívá se.

Součástí nedělního závodu bude také mistrovství ČR, v němž bude o vítězství a zlepšení zatím nepříliš vydařené sezóny bojovat Vít Pavliška. „Letošní časy nejsou dobré, takže cíl je vyhrát mistrovství a v čase pod hranicí 2:17:51," vzhlíží k neděli.

Volkswagen Marathon Praha. Ilustrační foto.
O víkendu bude Praha patřit maratoncům

Naopak jeho kolegyně Radka Churaňová svůj rekord 2:45:00 atakovat nehodlá. „Běhám pro radost, skvělou atmosféru a při tom si prohlédnu krásy Prahy. Ráda bych bojovala o medaili, a pokud zaběhnu čas okolo 2:50, budu ráda," říká Churaňová, která je při absenci Evy Vrabcové největší favoritkou na český titul.