Po návratu z Ria se závodník pražské Dukly rozhodl svou budoucnost víc spojit s armádou a nastoupil do tříměsíčního přijímače ve Vyškově. Kvůli tomu začal trénovat až v lednu a důsledky tohoto výpadku pociťuje ještě dnes. Svého kroku ovšem nelituje.

Největší výpadek má v šermu

„Už jsem zameškané dávky skoro dohnal. Nejvíce manko pociťuji při šermu, ale věřím, že se na šampionátu prosadím,“ povídal před odjezdem Jan Kuf, který na červnovém finále Světového poháru v Litvě urval sedmé místo. „Obhajoba je vždycky těžší. Ambice mám nejvyšší, ale jsem v klidu. Nervozita mě zatím nesvazuje,“ sdělil k soutěži, při níž ho v pátek čeká kvalifikace a v neděli finále.

Ilustrační foto.
Ústečtí plavci přivezli pět titulů mistrů republiky

„Vím, že formu nemám kvůli omezené přípravě tak luxusní jako třeba před rokem. Situace je trochu jiná, ale před měsícem jsem si vyzkoušel, že jsem schopný závodit velice dobře. V Litvě mi chybělo jen pár drobnějších detailů. Proto věřím, že mám šanci na hodně slušné umístění,“ přiznal.

Smíšená štafeta je zábavnější

Mezery v šermu Honzu Kufa trochu mrzí, protože ho považuje za svou oblíbenou disciplínu.

„Byl jsem z toho špatný, že mi tak nejde. Určité manko je pořád znát. Ruka není nejjistější a nohy nejsou tolik pohyblivé, ale posledně jsem už vydržel naplno skoro celý turnaj, aniž by mi docházely síly. Teď bych na tom už měl být zase o kousek líp,“ přál si.

Vedle šermu není ještě ideální jízda koni. „V těchto disciplínách se udělá nejvíc práce na podzim, ale to jsem zrovna vojákoval. Musím si na ně dát bacha, ale přesto budu závodit naplno,“ pokračoval s tím, že nehodlá dávat větší důraz na mistrovství světa, které se koná v pozdějším termínu.

Fotbalisté Slavie. Ilustrační foto.
Slávistická kanonáda: Nice odjela se „čtyřkou“

„Ať už se bude dařit, nebo ne, nechám v Minsku maximum. Evropa mi však ve svém důsledku směrem ke světu pomůže v tom, že si naplno zašermuji, vyzkouším nové koně a mohu získat větší sebedůvěru,“ poznamenal šestadvacetiletý pětibojař, který se Minsku představí i společně s Natálií Dianovou ve smíšené štafetě. V ní budou příští pondělí obhajovat titul, zlato získali i na MS 2015 v Berlíně.

Emoce ve více lidech jsou silnější

„Štafeta je zábavnější než individuální závod. Člověk nebojuje jen za sebe a mix se líbí i proto, že je kratší,“ vysvětlil s tím, že se plave jen stovka, běží dvě osmistovky, vzhledem k počtu startujících se i méně šermuje a parkur má méně překážek.

Marc Janko.
Janko trefil výhru Sparty. Událost duelu: hrál i Rosický

„Jedná se o takový uvolněnější pětiboj, protože to nejdůležitější už máme za sebou. Já se ale na smíšenou štafetu vždycky hrozně těším. S Natálkou nás to baví a super si rozumíme. Když to vyjde, tak jsou emoce silnější, protože ve více lidech je závod příjemnější. Sdílená radost je přece jen silnější.“