Přijdete na baseballové hřiště a hlasatel oznámí: „Pozor, právě je k dostání hamburger zdarma." Reklamní akce? To jen odpálil „Burger hitter", hráč, po jehož úspěchu mohou zájemci upalovat do občerstvení.

Na ligu v USA chodí celé rodiny 

A co „Beer hitter"? Ano, také pivo se bude točit, bezplatně. „V USA jsou podobné akce běžné. Klub si stanový borce, kteří mohou fanouškům udělat radost tímto způsobem," vysvětluje manažer Eagles Jan Drábek.

V nejvyšší americké lize MLB navštíví utkání v průměru 30 tisíc diváků. Většinou chodí celé rodiny, dobře se pobavit, najíst se. Popovídat si s fanoušky. Spory nehledejte, klidě ze soupeřícího týmu. „V Krči chceme udělat z baseballu kulturní záležitost než jít do hospody, raději k nám na stadion, kde je navíc k vidění špičkový baseball a spousta akcí," láká Drábek.

Kanón Hejma chce titul

Českému baseballu vládnou Draci Brno. Čím dominují? „Mají v sobě zabudovaný software úspěchu," míní Matěj Hejma, autor nejvíce homerunů loňské sezony. Opora Eagles v nich chce pokračovat i letos: „Udělal jsem změnu. Sílu generuji víc z nohou než rukou. Cítím se dobře. Chci titul!"

Kotlářka, která se dostala v předchozích čtyřech ročnících do finále a v roce 2015 slavila zlato, bude spoléhat na Petra Sílu. Energický hráč, co se umí dostat na metu a další „ukrást". Loni jich takto uzmul 46, což je národní rekord. „Budu se o ně pokoušet i nadále," slíbila hvězda Kotlářky, která jinak oslabila. Skončil zkušený nadhazovač Marek Červenka, pryč jsou australští střelci Mitchell Nilsson a Ryan Battaglia. Martin Mužík je v USA a zranění stále hlásí Jakub Sládek a Marek Minařík. „Příležitost pro mladé. Věřím, že máme sílu být vpředu," vyhlásil nový kouč Kotlářky Michal Müller.

Američané i Kanaďan

Nejen čeští vicemistři mají cizince tým z Krče angažoval kanadského rodáka Tysona Walkera nebo amerického univerzála Joe Wittiga. Tempo Titans budou pátou sezonu spoléhat na Jake Rabinowitze z New Yorku, jenž umí pálit i nadhazovat. „V české extralize je spousta skvělých pálkařů. Nemůžu si dovolit udělat hodně chyb, byl bych potrestán," dodává Rabinowitz.

Baseballová liga. Infografika. Zdroj: Redakce