Na druhém místě skončili Pražané i v Prezidentském poháru. Akci, která se stala jejich generálkou na ročník 2017/18.

Jakub Sviták
„Pan nepostradatelný“ vyhlíží evropské poháry

Před sezonou odešlo sedm hráčů. Je Dukla oslabená?

Spíš bych řekl, že omlazená. Okolo osmnácti let musejí být házenkáři už připraveni. Kluci v sobě mají potenciál, je vidět, že se chtějí učit, neodmlouvají, jsou zarputilí. Čeká nás sice tvrdá práce, ale vyplatí se.

Kádr opustil reprezentant Milan Kotrč, přišel Jan Blecha. Nahradí ho?

Honza byl v našem hledáčku už předminulý rok. V Plzni nedostával tolik příležitostí, kromě závěru loňské sezony. Samozřejmě je jiný než Milan, ale to vůbec nevadí.

Jaký je?

Neuvěřitelně poctivý v trénincích, víc než Milan, který se zase dokázal vyhecovat na zápasy, jimž dával 120 procent. Samozřejmě nemá stejnou ekvilibristiku. Jde ale o univerzála, jenž dokáže hrát na křídle i na středu, výborně bránit ve vysunuté obraně…

To byla výsadní pozice tvůrce vaší hry Jakuba Svitáka.

Ano, a teď si Kuba může v obraně trochu „orazit“ na méně exponovaném postu. Když se k němu pak dostane míč, dokáže ho bleskově rozehrát na Honzu Blechu, nebo na další křídla. Smrtící úder, který bychom měli co nejčastěji využívat.

Házenkáři Dukly Praha.
Úspěšná generálka. Dukla dosáhla v Plzni na stříbro

Další novic, levá spojka Daniel Křístek, by se asi měl zatím rozkoukávat?

Dan má v sobě obrovský potenciál, ale zatím ho nedokáže naplno využít. Kdyby byl o pět centimetrů vyšší, měl by ideální postavu. Ještě si tolik nevěří, jak bychom si představovali. Seznamuje se s mužskou kategorií, musíme být trpěliví.

Půjde o střelce?

Ano, může jít o ostrou spojku a adekvátní náhradu za momentálně výborně hrajícího Davida Šůstka. Zdá se, že mu dodá klid, a budeme mít dvě velmi dobré levé spojky.

Z jedné strany Šůstek a druhé Mubenzem. Hlavní palebná síla Dukly?

Dido Mubenzema konečně netrápí žádné zranění. Na jeho výkonech se pozitivně odráží, že absolvoval celou přípravu. I když je na něm znát únava, má zdravé sebevědomí, nebojí se vystřelit a soupeři z něho mají respekt. Navíc jde u nás o naprosto ojedinělý somatotyp, má obrovský potenciál v rychlosti i odrazové síle.

Má někdo další v Česku stejně úderné spojky?

To neřeším. Pro nás by ale šlo o velké plus. Jakmile má tým jen jednu rychlou spojku, soupeři ji jednoduše ubrání. Dvě až tři už těžko. Pokud se k nim ještě přidá Kuba Sviták na středu, měl by být náš výkon nevypočitatelný. A to se potvrdilo také v přípravě.

Zmínil jste Svitáka, jehož význam po odchodu Kotrče ještě vzrostl. Je mentálně připravený sezonu odtáhnout?

Ano, a letos by měly jeho výkony ještě gradovat. Těší mě, že si začíná uvědomovat svou vůdčí úlohu. Spolu s Tomášem Petržalou musí jít o absolutního lídra. Jeho slovo v kabině roste. I když je někdy na ostatní až moc kritický, všichni si uvědomují, že to myslí dobře. A jde skutečně o rozdílového hráče. Házená není jen o útoku.

Kdo převezme po Janu Brabcovi jeho roli dirigenta obrany?

Honza toho v poslední sezoně už tolik neodehrál. Vedl kabinu, v obraně už ale nebyl tím specialistou jako o rok dřív.Vzadu ho výborně zastoupili Ondra Šimůnek s Mojmírem Hlavatým, kteří jeho funkci zvládají naprosto perfektně.

Házenkáři Dukly Praha.
Všechno špatně. Dukla míří za ledovci a vulkány

A nahradili ho také v kabině?

Jeho roli hecíře ještě nikdo nepřevzal. Ta čeká na starší kluky, kteří po loňské sezoně ukazují, že mají v hlavě vše srovnané a chtějí naše výkony držet na úrovni, abychom zase skončili nejméně v play-off.

 Kapitán Tomáš Petržala byl vždy hecířskou jedničkou. Jde zároveň o mimořádně (sebe)kritického házenkáře. Pracujete s ním, aby jeho energie šla pozitivní směrem?

S Tomášem se bavíme a vše se zásadně zlepšuje. Souhlasím s tím, že je až moc sebekritický. Čím víc je klidnější, tím jeho výkony stoupají. Jde ale zároveň o hlavního dodavatele entuziasmu pro mladé kluky. Ano, dokáže být kritický, ale také za nimi přijde a poradí. Na komunikaci mezi obranou a gólmanem, například způsobu blokování, budeme pracovat vždycky.

Který z dorostenců má nejblíže do základní sestavy?

Vojta Patzel. Ten sice už loni hrál, ale ač se to nezdá, jde pořád o našeho nej- mladšího hráče. Věřím všem. V něm ale dříme největší potenciál. Pojďme k evropskému poháru.

Byl Hafnarfjordur nejtěžším soupeřem v osudí Poháru EHF?

Všichni to říkají. Na los se ale historie neptá a my pláčeme na špatném hrobě. Taková je prostě realita.

Jak protivníky vidíte vy?

Máme Islanďany, velice dobrého soupeře, ale na druhou stranu se zase přijde podívat spousta lidí. Tak tomu bylo na všechny pohárové zápasy i na finále extraligy. Diváci dokážou kluky zvednout a podržet. Uvědomujeme si, že půjde nejen o vítězství, ale skutečně o každý gól.

Jaký by byl dostatečný náskok do odvety?

Co nejvyšší. Vezměte si islandskou házenou, jejich zarputilost… Navíc jde o národní sport, každý na hřišti nechá duši, šedesát minut budou létat a nenechají nic náhodě. Hafnarfjordur má podobný tým jako my, mladé a temperamentní kluky, zarputilé, rtuťovité, výborně technicky vybavené a k tomu výborné gólmany.

Kde spatřujete největší slabiny?

Upřímně, moc jich není. Pokud ale k zápasu přistoupíme jako k závěrečným zápasům přípravy, jsem optimista, mohli bychom postoupit do dalšího kola.

Tedy opět s vysunutou obranou a na brejky?

Určitě. Samozřejmě umíme i další obranné systémy. Oťukáme se, uvidíme, jak budou nebezpeční při střelbě z dálky. Těším se tedy na atraktivní soupeře. Sérii, která nebude procházkou růžovým sadem.

Házenkáři Dukly Praha.
Dukla vyhlíží pohárový los. Zn.: Jen ne do Plzně