Před dvěma roky si vezla ze světového šampionátu na divoké vodě se zlatou medailí. Tak vysoko se letos kajakářka Kateřina Kudějová nedívá. Ve středu se ve francouzském Pau rozjedou boje nejlepších vodních slalomářů a závodnice USK Praha doufá, že ji vystoupení v nejdůležitějším závodě sezony uspokojí.

Jakub Jugas.
Jakub Jugas: Dolehla na mě nostalgie. Naštěstí jsem trefil správnou kabinu

V jakém rozpoložení půjdete na start?

Jako obhájkyně titulu se vůbec necítím. Pokusím se zajet, co bude v mých silách. Do sezony jsem šla s chutí, ale moc se mi nevedlo. Jen jednou jsem se ve světových pohárech probojovala do finálové desítky. 

Víte, kde je důvod poklesu výkonnosti?

Těžko se to vysvětluje. Většinu roku jsem byla v pohodě, nelimitovala mě zranění či nemoci, ale v závodech se to neprojevovalo. Nedokázala jsem se na výkon soustředit. Věřím, že se na šampionátu zlepším a navážu na předloňskou sezonu.

Mohlo by to signalizovat šesté místo v posledním podniku SP v Seu d'Urquell?

To byl vlastně jediný závod sezony, kdy jsem bojovala ve finále. Tohle vystoupení mi určitě hodně pomohlo psychicky a kupodivu jsem v konečném pořadí seriálu skončila devátá. Musím to brát jako úspěch.

Václav Kadlec.
Útočník Sparty Václav Kadlec: Přišla otočka o 180 stupňů. Nesmím polevit.

Na co si v Pau troufáte?

Konkurence bude stejná jako na světových pohárech, a tak se budu snažit, abych se objevila v desetičlenném finále. Tam už se může stát cokoliv. Ráda bych si v Pau spravila chuť a potvrdila, že jsem ze světové špičky nevypadla. 

Hodně se mluví o specifikách mistrovské trati. Jaké s ní máte zkušenosti?

Myslím, že jsem z Pau v minulosti nějakou medaili přivezla. Je to tam ale spíš takové nahoru dolů. Trať se hodně mění a dost záleží na štěstí. Někdy se dá voda projet jednoduše rovně, jindy se s ní patlám. Letos jsme tam byli asi čtyřikrát trénovat, takže najeté to mám dobře. Uvidíme.

Dokážete říct, jestli je to pro vás oblíbená nebo neoblíbená trať?

Mám to tam ráda. Je to hezký, jsou tam válce, ale trať je pro mě dobrá tak na tréninky. Na závod je hodně ošidná. Nejsem schopná dopředu říct, jestli mi to pojede.

V sobotu se z Prahy do Dobříše běžel nejstarší český maraton.
Běžci si užili další ročník nejstaršího českého maratonu z Prahy do Dobříše

Cítíte před startem nervozitu?

Dřív jsem nervózní obvykle nebývala. Přišlo to ale letos a popravdě úplně nevím, čím to je způsobené. Možná tím, že jsme po desátém místu v Riu začali řešit psychiku a kvůli tomu jsem si přiznala, že v tomto ohledu není všechno v pořádku. Možná, že ještě o to víc kazím. To ale nemusí být nervozitou. Přicházejí chyby, které bych udělala i v tréninku.

Nepotřebovala byste se v psychice vrátit ke kořenům?

Ono to už tak trochu probíhá. Tím že se mi letos nedaří a od závodů tolik neočekávám, tak se jakoby vracím zpátky. Sportovního psychologa ve skupině nemáme, ale pomáháme si tím, že nás trenér nechává malovat kolečka a různé barvičky. Jedná se o metodu, která má zlepšit naši komunikaci. S tou jsem ale nikdy neměla problémy a Jířa (trenér Jiří Prskavec starší pozn. red.) vždycky věděl, co mi říct.

Laver cup, Tomáš Berdych
Laver Cup: Tenisté Evropy vedou 12:6, Berdych pokaždé prohrál