VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Josipovič: Řeknu to na rovinu. Prostor pod košem je můj

Praha /ROZHOVOR/ - Už jen dva dny zbývají do okamžiku, kdy basketbalisté USK ukončí letní přípravu a nastoupí v Ústí nad Labem k úvodnímu utkání Kooperativa NBL. V předposledním týmu loňské sezony nezůstal kámen na kameni, skončili všichni cizinci, které by měly nahradit především tři posily. Už jsme si představili Jaromíra Bohačíka a Admira Aliče. Tentokrát je na řadě další rodák z Bosny a Hercegoviny, klasický pivot Igor Josipovič.

9.10.2015
SDÍLEJ:

POSILA. Sedmadvacetiletý pivot Igor Josipovič.Foto: Michal Šob

Igore, jak se dostane bosenský basketbalista k českému angažmá?

Moje cesta do USK začala tři roky nazpátek, kdy jsem se v Lublani potkal s trenérem Alilovičem, který tam dělal asistenta. Já hrál za Maribor, měl velmi dobrou sezonu a všechna utkání proti tomuto soupeři se mi podařila. Proto si mě asi všiml. Poté jsem se přesunul zpátky do Bosny a opět potvrdil velmi dobrá čísla. Netrvalo dlouho a zazvonil mi telefon.

Šel jste tedy za trenérem. V čem vás zaujal?

Na jeho metody jsem se vyptával. Slyšel jsem, že má podobný přístup jako kouči v Bosně a Hercegovině. Tvrdě pracuje s hráči, navíc individuálně. Což se potvrdilo. Další důležitou věcí, proč jsem nabídku přijal, bylo, že se v USK hraje týmový basketbal. Nenajdete zde hráče, kteří by výrazně převyšovali ostatní. Všichni pracují pospolu. Takový přístup mám rád.

Jistě jste přivítal přítomnost krajana Admira Aliče. Vytvořili jste spolu 'bosenskou partičku'?

Byl jsem samozřejmě rád. Jde o veliké štěstí. Už jenom z toho důvodu, že mně pomohl se základními věcmi. Ukázal mně, jak vše funguje ve městě, obecně, jak se žije v Česku. Řekl mi toho také hodně o české kultuře, jídlu a basketbalu. Už vím, co mohu čekat.

Také našim čtenářům Admir prozradil něco o českém jídlu. Například to, že mu nechutná. Máte stejné informace?

Budu mluvit jen za sebe. Na začátku mně přišlo vaše jídlo příliš kořeněné a nechutnalo mi. Už jsem si na ně ale zvykl. Nic jiného mi ani nezbývalo, něco jíst musím. (směje se)

Admir si svůj negativní vztah k českému jídlu kompenzuje kladným poměrem k ženám. Dokonce si zde našel manželku. Nechcete jít stejnou cestou?

To není dobrá otázka. (směje se) Jsem čerstvě ženatý. Touto cestou se proto určitě nevydám. Teď je sice moje paní v Bosně, ale ona brzy přijede. (směje se)

Pokud zde hovoříme o Balkánu, představíme si horkokrevné lidi. Jste takový? Jak reagujete na Čechy, na zástupce takzvaného 'knedlíkového národa'?

Češi na mě opravdu působí moc flegmaticky. Mojí výhodou je, že zde trenér Alilovič působí už druhou sezonu. Dokázal ovlivnit jejich myšlení a chování. Naším úkolem je ale najít společnou řeč bez ohledu na rozdíly.

Našli jste společnou řeč v kabině?

Bez problémů. Pokud jsem něčemu nerozuměl, přeložil mi to Admir. Výhodou je i to, že všichni kluci mluví anglicky. Pozitivní týmovou chemii chceme přenést i na hřiště.

Chcete se naučit česky?

Rád bych, po každém tréninku se snažím naučit nějaké slovíčko. Jde ale o daleko těžší jazyk než srbština, chorvatština nebo slovinština. Mluvím špatně, umím říct sotva dvě slovíčka.

A ta budou vulgární?

(směje se) Bez komentáře.

Znáte český basketbal?

Sledoval jsem mistrovství Evropy a na něm všechny zápasy českého týmu. O klubové soutěži toho mnoho nevím, snad jen, že je dobrá a tvrdá. Znám samozřejmě i mužstvo Nymburka.

Máte za sebou přípravné duely s týmy Kooperativa NBL. Pozorujete rozdíly ve stylech?

Zatím jsme hráli většinou s Nymburkem a Kolínem. Nymburk je někde jinde než my. Jde o soupeře, kteří v soutěži moc porážek nenasbírají. I Kolín má dobré hráče, ale vyhráli jsme. Zatím bych ze zápasů řekl, že by měla být česká nejvyšší soutěž hodně vyrovnaná.

Příprava USK začala 3. srpna, což je u nás nezvyklé. Zažil jste takto dlouhou přípravu?

S její délkou jsem neměl problém, ze Slovinska i Bosny jsem na podobný model zvyklý.

Čím se chcete v USK prosadit?

Řeknu to na rovinu. Prostor pod košem je můj. Tam budu hrát velmi fyzicky, ale férově.

Každý cizinec musí být lepší než domácí hráč. Cítíte se připravený na úlohu lídra?

V posledních dvou sezonách jsem byl nejstarším hráčem svého týmu. Na pozici lídra jsem si proto už zvykl.

Na USK nezapomeneme ani v tištěném vydání Pražského deníku v sobotu 10. října 2015, kdy přineseme rozhovor se slovinským koučem týmu Mirsadem Alilovičem.

Čtěte také: Alič: Nebudeme jen vyhrávat. Pak přijde můj čas

Autor: David Nejedlý

9.10.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Indický film vznikal v Praze
DOTYK.CZ

Praha různýma očima - jako dějiště bollywoodského snímku i v díle ruského poety

Sobotka bude mít dostavení s ministry, zhodnotí práci vlády

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) příští týden absolvuje další dvě bilanční schůzky s ministry, při kterých v závěru volebního období rekapituluje splněné a nesplněné části vládního programového prohlášení. V pondělí bude jednat s ministrem pro lidská práva a legislativu Janem Chvojkou (ČSSD), v úterý s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO). Sdělil to dnes tiskový odbor Úřadu vlády.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

O šikovné české ručičky je opět zájem. Opravny jsou zpět

Praha - Opravny a opravárny zažívají velký návrat. Recyklace odpadů se stala pro lidi přirozeností, nyní začínají přemýšlet, jak množství odpadu minimalizovat. Vyhledáním opraváře šetří nejen přírodu, ale někdy i peníze. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení